Smer sa pre novelu o covid preukazoch obracia na Ústavný súd

Opozičný Smer sa pre novelu, podľa ktorej môže Úrad verejného zdravotníctva pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny covid preukaz, obracia na Ústavný súd.

17.08.2021 14:08 , aktualizované: 14:28
Covid pass / GreenPass / Foto:
debata (12)

Novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia považuje za protiústavnú, lebo vytvára v spoločnosti dve skupiny ľudí a diskriminuje tých, ktorí nie sú zaočkovaní.

Zároveň požaduje pozastavenie jej účinnosti. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval šéf Smeru Robert Fico.

Video: Strana Smer k novele o covid preukazoch.

„V tomto okamihu podáva skupina poslancov podanie na Ústavný súd SR, kde namietame nesúlad zákona s ústavou,“ vyhlásil Fico. Zákon umožňuje podmieňovať vstup napríklad do prevádzok na základe potvrdenia o očkovaní proti novému koronavírusu, či na základe negatívneho testu.

„Vytvárajú sa dve skupiny ľudí, tí ktorí majú očkovanie alebo test a tí, ktorí nie. Považujeme to za diskriminačné,“ vysvetlil Fico.

košice prevádzka OTP Čítajte viac Oranžový východ: Zákazníkov zatiaľ nekontrolujú. Do terénu vyrazia hygienici

Problémom podľa neho je aj to, že zákon umožňuje, aby vyhláška ÚVZ obmedzila základné práva a slobody ľudí. „Zákon dovoľuje, aby k obmedzeniu dochádzalo na základe právneho predpisu s nižšou právnou silou,“ dodal Fico.

Poslanci žiadajú okamžité pozastavenie účinnosti zákona a veria, že Ústavný súd skonštatuje nesúlad zákona s ústavou. „Dúfame, že nám ústavný súd vyjde v ústrety a nedovolí ÚVZ obmedzovať základné práva a tiež diskriminovať neočkovaných,“ skonštatoval Fico.

Zákon umožňuje ÚVZ alebo regionálnemu úradu verejného zdravotníctva pri ohrození verejného zdravia nariadiť dočasné podmieňovanie vstupu do prevádzok a na hromadné podujatia potvrdením o očkovaní proti covidu, prekonaní ochorenia alebo o negatívnom výsledku testu.

Parlament o právnej norme rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Prezidentka Zuzana Čaputová novelu zákona podpísala na konci júla.

Protest pred parlamentom Čítajte viac Očkovaní budú zvýhodnení pri zhoršení pandémie. Sú považovaní za bezpečných
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Smer #covid pasy