Otázku prijatia Afgancov by mali podľa Kollára riešiť hlavne USA, oni tento chaos spôsobili

Hnutie Sme rodina si myslí, že prijať desať spolupracujúcich Afgancov "bohato" stačí. Nechce tento počet zvyšovať, uviedol v stanovisku predseda hnutia a parlamentu Boris Kollár.

18.08.2021 12:06 , aktualizované: 16:16
Afganistan / Taliban / Kábul / Foto:
Americkí vojaci stoja na stráži na medzinárodnom letisku Hámida Karzaja v Kábule 17. augusta 2021
debata (203)

„Hnutie Sme rodina má názor, že počet desiatich spolupracujúcich Afgancov bohato postačuje a pokrýva všetkých našich tlmočníkov, ktorí so slovenským tímom spolupracovali, tak to bolo oznámené a s tým sme súhlasili. Toto číslo sme odsúhlasili na prvýkrát a nebudeme ho zvyšovať. Verím, že na životoch je ohrozených omnoho viac ľudí, ale v prvom rade by to mala riešiť krajina, ktorá tento chaos spôsobila, a tou sú Spojené štáty americké,“ reagoval Kollár.

Sulík nechce masívne udeľovanie azylov

Slovensko by malo prijať desiatich Afgancov, ktorí boli našej krajine nápomocní, no v masívnom udeľovaní azylov nie je ani náznak riešenia. Vyhlásil to predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. O prípadnom prijímaní utečencov má podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) hovoriť koaličná rada.

„Súhlasím s tým, že by Slovensko malo prijať desiatich Afgancov, ktorí boli našej krajine nápomocní, prípadne s ich rodinami. Čo sa týka ďalšej pomoci, očakávam, že v najbližšom čase vzniknú v okolitých krajinách utečenecké tábory, ktoré budú potrebovať rôzne veci na zabezpečenie svojho chodu. S týmto by Slovensko mohlo bez problémov pomôcť. V masívnom udeľovaní azylov však nevidím ani náznak riešenia,“ uviedol Sulík v stanovisku strany.

Za ľudí: Slovensko pomôže Afgancom

Koalícia sa dohodla, že Slovensko pomôže Afgancom, ktorí pomáhali nám alebo našim spojencom, uviedli to z tlačového oddelenia strany Za ľudí.

„V rámci koalície sme sa dohodli, že pomôžeme Afgancom, ktorí pomáhali nám alebo našim spojencom. Vzhľadom na to, že sme mali v Afganistane malú misiu, pôjde o obmedzené množstvo ľudí. Presný počet budeme vedieť až po uskutočnení operácie,“ uviedla strana v stanovisku.

Strana Za ľudí si myslí, že v najbližších mesiacoch bude veľmi ťažké pomáhať obyvateľom krajiny spravovanej islamistami. „Prinajmenšom, kým sa nevyjasní, ako bude krajina spravovaná a či budú dodržiavané aspoň minimálne ľudské práva, ako napríklad prístup k vzdelaniu pre ženy a dievčatá, čo považujeme za jednu z mimoriadne dôležitých vecí,“ doplnila strana.

Afganistan / Vojaci / Milícia / Čítajte viac USA evakuovali z Kábulu doteraz 3200 ľudí, popularita Bidena padá

Líder mimoparlamentného Hlasu a expremiér Peter Pellegrini vyhlásil, že je našou povinnosťou postarať sa o Afgancov, ktorí pomáhali Slovensku a môže ich byť aj viac ako desať. Odmieta však prípadné plošné prerozdeľovanie utečencov podľa kvót.

„Hlas podporuje, aby na Slovensko prišli tí afganskí utečenci, a môže ich byť aj viac ako desať, ktorí spolupracovali so slovenskou armádou, slovenskými orgánmi. Ak ich bolo viac ako desať, zoberme ich, pretože pracovali s nami, a je našou povinnosťou sa o nich postarať,“ povedal na tlačovej konferencii Pellegrini s tým, že Hlas by nesúhlasil s prerozdeľovaním utečencov.

Chaos podľa Pellegriniho spôsobili všetci vrátane americkej armády a spojeneckých vojsk NATO, a preto je povinnosťou pomôcť tým, ktorí s touto organizáciou spolupracovali.

Pellegrini si podľa svojich slov váži vojakov, ktorí boli na misii v Afganistane. Za veľké fiasko považuje koniec tejto misie a odchod vojsk. Pripomenul, že afganská armáda získala za 20 rokov obrovské množstvo kvalitnej techniky, ktorá sa teraz dostala do rúk hnutia Taliban.

„Očakával by som, že keď už dvadsaťročná misia nebola úspešná, že aspoň ten záver bude mať hlavu a pätu, bude to postupný odchod s patričnou evakuáciou ľudí,“ doplnil.

Šéf opozičného Smeru Robert Fico zopakoval, že situácia v Afganistane je príkladom zlyhania NATO a Spojených štátov amerických. „Najvýznamnejší posun v Afganistane bude, ak Taliban, nech je aký chce, zabezpečí stabilitu v krajine a krajina bude ako-tak fungovať,“ povedal na utorkovej (17. 8.) tlačovej konferencii. Dodal, že ak pôjde o migráciu, treba rokovať s Talibanom.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Afganská Potemkinova dedina

Premiér Eduard Heger ešte v pondelok hovoril o tom, že vládny kabinet sa rozhodol poskytnúť azyl desiatim občanom Afganistanu, ktorí za posledné roky veľmi intenzívne spolupracovali s členskými štátmi EÚ.

Heger tiež v stredu informoval, že Slovensko je zapojené do procesu bezpečného prevozu našich občanov, ako aj občanov Afganistanu z afganskej metropoly Kábul. Viac detailov z bezpečnostných dôvodov nechcel poskytnúť. O prípadnom prijímaní utečencov má podľa neho hovoriť koaličná rada.

203 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Richard Sulík #Boris Kollár #azylová politika #Za ľudí