Kaliňák vypovedal na NAKA. Niektoré súčasné kauzy sú vedené na politickú objednávku, tvrdí

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) vypovedal vo štvrtok v bratislavskom sídle Národnej kriminálnej agentúry. Po skončení pre novinárov uviedol, že bol vypovedať ako svedok v súvislosti s kauzou Očistec, čo potvrdil i Úrad špeciálnej prokuratúry.

19.08.2021 13:43 , aktualizované: 14:19
Robert Kaliňák Foto:
Exminister vnútra Robert Kaliňák
debata (11)

Údajné niekdajšie pôsobenie zločineckej skupiny na Ministerstve vnútra považuje Kaliňák za nezmysel. „Ak sú podozrenia z izolovaných trestných činov, ktoré sú tam vedené, tie treba prešetriť,“ podotkol s tým, že pôsobenie zločineckej skupiny na rezorte vnútra nemá byť podporené ani uznesením o vznesení obvinenia.

Tvrdí, že ak by mala údajná skupina aj politickú motiváciu, tak nie je možné, „že boli zastavené trestné stíhania daňového typu Andreja Kisku alebo Igora Matoviča alebo trestné stíhania Daniela Lipšica či napríklad Ľubomíra Galka za odpočúvanie opozície“.

VIDEO: Kaliňák vypovedal na NAKA.
Video

Kaliňák ďalej podotkol, že niektoré súčasné kauzy sú vedené na politickú objednávku. Dokazovať to má skutočnosť, že sú vyšetrované vyšetrovateľmi, ktorí pôsobili na protizločineckej jednotke Národnej kriminálnej agentúry aj v minulosti. „Keďže nezačali konať počas 12 rokov, zjavne tie veci nevideli. Je evidentné, že je to politická objednávka,“ zdôraznil.

Kaliňák bol viacnásobným ministrom vnútra počas vlád Roberta Fica (Smer). Dlhé roky bol aj podpredsedom strany Smer. NAKA v rámci akcie Očistec zadržala vlani viacerých policajných exfunkcionárov.

Medzi obvinenými sú aj policajný exprezident Tibor Gašpar, exriaditeľ NAKA Peter Hraško, ale aj bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Skupina mala pôsobiť okolo nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra.

V prípade padli obvinenia zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a zo zločinu korupcie.

kaliňák Čítajte viac Kaliňák: Žiadna zločinecká skupina na vnútre pod mojim vedením nebola
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #NAKA #kauza Očistec