Izrael podá tretiu dávku vakcíny aj štyridsiatnikom

Izrael podá tretiu posilňovaciu dávku vakcíny aj ľuďom nad 40 rokov. WHO hľadá expertov do novej pracovnej skupiny, ktorá má skúmať pôvod koronavírusu.

20.08.2021 06:15 , aktualizované: 18:40
Nemecko, BioNTech, Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo) v ochrannom odeve a ochranných okuliaroch počas prehliadky priestorov nemeckej biotechnologickej spoločnosti BioNTech v nemeckom meste Marburg 19. augusta 2021, kde sa začalo s výrobou mRNA vakcín proti ochoreniu COVID-19.
debata (60)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

19:57 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala v piatok expertov, aby sa pripojili k novej poradnej skupine WHO v snahe ďalej skúmať pôvod pandémie koronavírusu. Informoval o tom agentúra AP.

WHO uvádza, že do 10. septembra chce do svojej novej vedeckej poradnej skupiny začleniť 25 osôb s príslušnými odbornými znalosťami. Táto skupina by poskytovala WHO nezávislé analýzy doteraz vykonanej vedeckej práce s cieľom určiť pôvod koronavírusového ochorenia COVID-19 a poskytovala by organizácii poradenstvo o ďalších potrebných krokoch. Poskytovala by aj usmernenia ku kritickým problémom súvisiacim s potenciálnym výskytom iných vírusov, ktoré môžu vypuknúť, ako sú MERS a ebola.

Tím medzinárodných expertov vedený WHO vydal v marci predbežnú správu, podľa ktorej je „extrémne nepravdepodobné“, že by bol pôvod ochorenia COVID-19 spojený s laboratóriom v čínskom meste Wu-chan. Aj keď si väčšina expertov myslí, že vírus s najväčšou pravdepodobnosťou preskočil na človeka zo zvierat, teória, že išlo o laboratórium, získala v posledných mesiacoch na obrátkach. Americký prezident Joe Biden nariadil tajným službám preskúmanie tejto možnosti.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus minulý mesiac uznal, že je „predčasné“ vylúčiť teóriu úniku z laboratória. Vedúci tímu WHO počas návštevy Číny vyjadril obavy z bezpečnostných štandardov v laboratórnom zariadení vo Wu-chane, ktoré sa nachádza blízko miesta, kde boli zistené prvé prípady ochorenia COVID-19.

18:38 Nemecko sa nachádza na začiatku štvrtej vlny pandémie. Hnacím motorom šírenia nákazy sú predovšetkým mladí ľudia. Vyplýva to z najnovšej správy Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

„Sme jasne na začiatku štvrtej vlny, ktorá naberá na obrátkach najmä v dôsledku šírenia infekcie u mladej dospelej populácie,“ uvádza v správe RKI.

Takzvaná sedemdňová incidencia, teda počet nakazených na 100.000 obyvateľov za uplynulý týždeň, v Nemecku vytrvalo rastie. Podľa inštitútu sa opakuje podobný trend šírenia epidémie ako minulé leto. Tentoraz dominuje variant delta, ktorý sa potvrdil v takmer všetkých nových potvrdených prípadoch nákazy. RKI však upozorňuje, že toto leto je oproti minulému iné v tom, že mnoho Nemcov je už zaočkovaných. Po prvej dávke vakcíny je 63,7 percenta populácie. Plne zaočkovaných je 58,2 percenta občanov spolkovej republiky.

17:15 Prevádzkovatelia obchodov a služieb majú po novom k dispozícii dva manuály, ktoré predstavujú a vysvetľujú protiepidemické opatrenia súvisiace s aktualizovaným COVID automatom. Vypracoval ich Úrad verejného zdravotníctva SR.

„Jeden je zameraný na prevádzkovateľov v oblasti gastrosektoru, druhý zas cieli na prevádzkovateľov rôznych obchodov či služieb,“ informovala TASR hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková. Doplnila, že prevádzkovatelia v manuáloch nájdu odpovede na najčastejšie otázky o režimoch a kapacitných limitoch, v ktorých môžu fungovať ich podniky, služby či predajne.

„Nájdu v nich aj informácie o tom, ako zákazníka informovať o režime v prevádzke a ako sa má uskutočňovať kontrola dokladov zákazníkov,“ spresnila. V manuáloch sú aj informácie o používaní aplikácie OverPass (https://slovenskoit.sk/overpass/).

„Z tohto odkazu je aplikáciu možné si sťahovať do času, kým nebude prístupná už aj cez aplikačný obchod,“ dodala. Aplikácia je určená pre prevádzkovateľov či organizátorov hromadných podujatí a uľahčí kontrolu platnosti dokumentov o imunitnom statuse zákazníka.

15:38 Rakúsko zaznamenalo 1 258 nových ochorení koronavírusu za posledných 24 hodín. Podľa agentúry APA je to najviac od 7. mája. Zvyšuje sa aj množstvo hospitalizovaných s Covidom-19. Takzvaná sedemdňová incidencia, teda počet nakazených na 100 000 obyvateľov za posledný týždeň, momentálne dosahuje hodnotu 80,5. Po štvrtku je v Rakúsku o 637 viac tzv. aktívnych prípadov Covidu-19, celkovo už 11 136.

V nemocniciach leží 301 osôb s Covidom-19, o jedenásť viac ako vo štvrtok. 72 z nich leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Je to stále výrazne menej oproti situácii zo začiatku mája, kedy bolo v nemocniciach takmer 1400 ľudí, z toho vyše 400 na JIS. Plne očkovaných je v Rakúsku 57 percent ľudí, približne 61 percent obyvateľov dostalo aspoň jednu dávku covidovej vakcíny.

15:15 Od 1. januára do 31. júla bolo s ochorením COVID-19 hospitalizo­vaných na Slovensku 16 117 pacientov, z nich 96,9 % nebolo očkovaných. Pozitívnu očkovaciu anamnézu malo 508 hospitali­zovaných, čo predstavuje 3,1 %. Neočkovaných bolo 15 609 hospita­lizovaných pacientov. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnil Úrad verejného zdravotníctva SR.

nemocnica, lekár, zdravotníctvo Čítajte viac Takmer 97 percent hospitalizovaných s covidom v tomto roku bolo nezaočkovaných

14:42 Izraelský premiér Naftali Bennett dostal v piatok tretiu, posilňovaciu dávku proticovidovej vakcíny, ktorú začal židovský štát podávať obyvateľom nad 40 rokov. Ide o súčasť stratégie vlády, ako zamedziť stúpajúcemu počtu prípadov infekcie koronavírusom, informovala agentúra AFP. Bennetta očkovali vo verejnej nemocnici v meste Kfar Saba, čím sa stal prvým predsedom vlády na svete, ktorý dostal posilňovaciu dávku.

„Teraz sme v rozhodujúcom okamihu, spoločne môžeme vyhrať; je to na dosah ruky, ale ešte tam nie sme,“ povedal Bennett. „Žiadam vás – využite túto jedinečnú výsadu, ktorú máte ako Izraelčania – choďte sa dať zaočkovať,“ dodal predseda vlády. Počet nových prípadov nákazy v Izraeli v ostatných týždňoch opäť stúpa a s nimi aj obavy z možného štvrtého lockdownu.

Podľa expertov WHO nie je k dispozícii dostatok dôkazov o tom, že dodatočné dávky vakcín sú potrebné. Ich podávanie v období, keď mnohí ľudia na svoje prvé dávky stále len čakajú, experti označili za nemorálne.

12:17 Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) rozbieha mimoriadne mobilné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v desiatich najmenej zaočkovaných obciach kraja, ktoré sú v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Lučenec. V súvislosti so začiatkom školského roka tiež organizuje od 13. septembra očkovanie priamo v 60 stredných školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Ako dnes uviedol podpredseda BBSK Ondrej Lunter, cieľom je zvýšiť čísla zaočkovanosti tam, kde sú najhoršie a zabrániť dlhodobému zatvoreniu stredných škôl.

Vakcínu priamo v škole takto budú môcť dostať jej zamestnanci, žiaci, ich rodinní príslušníci a vyhradené hodiny budú aj pre širokú verejnosť. Ide o okresy Barca, Cakov, Kesovce, Hostišovce, Radnovce a Sútor v Rimavskosobotskom okrese, Sása, Rybník a Nadraž v okrese Revúca a obec Lentvora v Lučeneckom okrese.

Podľa štatistík z prvej polovice augusta je aspoň jednou dávkou vakcíny v súčasnosti zaočkovaných priemerne 62 percent zamestnancov škôl v Banskobystrickom kraji. V prípade detí vo veku od 12 do 17 rokov je priemerná zaočkovanosť na úrovni 13 percent, zaočkovanosť celej populácie v kraji presahuje 35 percent.

10:48 Veľká časť Japonska v piatok zaviedla „núdzový stav“ alebo menej prísne, takzvané „kvázi núdzové“ opatrenia s cieľom zastaviť šírenie ochorenia COVID-19. Naďalej však pretrvávajú obavy v súvislosti s účinnosťou týchto opatrení. Počet pacientov vyžadujúcich hospitalizáciu v krajine prekročil 168-tisíc a začali sa objavovať správy o tom, že nemocnice odmietajú pacientov.

Na základe núdzového stavu, ktorý by mal podľa najnovšieho rozhodnutia vlády trvať do 12. septembra, by mali reštaurácie a bary zatvárať o 20:00 a nepodávať alkohol a nákupné centrá by mali obmedziť počet zákazníkov. V Japonsku je zatiaľ úplne zaočkovaných asi 40 % dospelých.

Núdzový stav platil v šiestich prefektúrach na 13 a „kvázi núdzový“ stav sa po novom týka 16 prefektúr, takže nejaký druh obmedzení v súčasnosti platí asi vo dvoch tretinách krajiny. Podľa ministerstva zdravotníctva denný počet nových prípadov infekcie stúpol na 25 146, pričom tohtotýždňový priemer bol 20 307, zatiaľ čo minulý týždeň dosiahol 14 729. Ochoreniu COVID-19 dosiaľ v krajine podľahlo asi 15 500 ľudí.

9:07 Nový Zéland o štyri dni predĺži celoštátny lockdown, ktorý bol zavedený v utorok na tri dni po tom, ako sa tam vyskytol prvý prípad komunitného prenosu koronavírusu SARS CoV-2 za posledný polrok. Podľa agentúry AFP o tom v piatok informovala novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Prvý prípad komunitného prenosu koronavírusu na Novom Zélande, za ktorý je zodpovedný variant delta, sa zistil u muža v meste Auckland. Vírus sa však z Aucklandu rozšíril aj do hlavného mesta Wellington.

Ako uvádza agentúra Reuters, úrady v piatok informovali o 11 nových prípadoch nákazy, z ktorých tri evidujú vo Wellingtone.

8:44 Americká konzervatívna televízna stanica Fox News sa svojich zamestnancov pýta, či sú zaočkovaní proti chorobe COVID-19. Očkovanie však nie je podmienkou na to, aby zamestnanci mohli vykonávať prácu z kancelárie. Uviedla to vo štvrtok na svojej webovej stránke televízia NBC News.

Generálna riaditeľka Fox News Suzanne Scottová prostredníctvom interného obežníka v utorok oznámila, že spoločnosť žiada všetkých zamestnancov, aby do jej databázy zadali, či sú očkovací alebo nie. Týka sa to zamestnancov pracujúcich prezenčne i na diaľku.

7:29 Austrálske mesto Sydney predĺžilo v piatok o ďalší mesiac lockdown a avizovalo čiastočný zákaz vychádzania s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP.

Lockdown je v tomto meste v platnosti už od od 26. júna. Rozhodnutie o jeho predĺžení oznámila premiérka štátu Nový Južný Wales Gladys Berejiklianová. „Nanešťastie, počty prípadov aj naďalej narastajú,“ povedala.

V oblastiach mesta, kde sa vyskytujú najväčšie ohniská nákazy, bude od 23. augusta platiť nočný zákaz vychádzania od 21.00 h do 5.00 h s cieľom pomôcť obmedziť pohyb mladých ľudí, uviedla Berejiklianová v príspevku na Twitteri. Toto opatrenie sa dotkne približne dvoch miliónov ľudí, píše spravodajská stanica BBC. Na dodržiavanie opatrení bude dohliadať polícia s podporou približne 1000 príslušníkov ozbrojených zložiek.

6:15 Izraelčania vo veku 40 a viac rokov sa od nedele (22. augusta) budú môcť dať zaočkovať treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti Pfizer/BioNTech. Oznámil to vo štvrtok izraelský minister zdravotníctva Nican Horovic, informovali agentúry AFP a Reuters.

„Máme vakcíny pre všetkých a tretiu dávku už teraz môžu dostať aj 40-roční a starší,“ uviedol Horowitz. Minister dodal, že „vakcína je účinná“ a vyzval obyvateľov, aby zastavili šírenie delta variantu koronavírusu.

Izrael začal minulý týždeň tretiu dávku podávať osobám vo veku 50 a viac rokov a od začiatku augusta je táto dodatočná dávka sprístupnená ľuďom od 60 rokov. Cieľom je zabrániť šíreniu variantu delta, ktorý v tejto krajine spôsobil nárast počtu prípadov.

Izrael začal očkovať proti koronavírusu vlani v decembri ako jedna z prvých krajín na svete, pripomína AFP. Táto očkovacia kampaň, označovaná za úspech, pomohla výrazne znížiť počty prípadov nákazy v krajine. Tie sa však v poslednom období začali zvyšovať z dôvodu šírenia delta variantu.

Izrael od začiatku pandémie zaznamenal viac ako 970.000 prípadov koronavírusu a viac ako 6700 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19. Viac ako 5,4 milióna obyvateľov krajiny už dostalo obe dávky vakcíny a 1,2 milióna už absolvovalo aj podanie tretej dávky, píše AFP.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus