Lengvarský chce silnú a cielenú očkovaciu kampaň, ktorá eliminuje vplyv hoaxov

Na nákup pandemických vakcín či na očkovaciu mediálnu kampaň použije rezort zdravotníctva časť prostriedkov aj z eurofondov, ktoré vláda vyčlenila na boj proti koronakríze.

20.08.2021 16:50
Vladimír Lengvarský / Vakcína / Covid / Foto:
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.
debata (173)

TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) dodal, že z eurofondov bude možné uhradiť aj časť výdavkov na nákup pandemických vakcín, ktoré obstarávala Európska komisia. „Ďalej náklady na prístrojové a technické vybavenie ako napr. zariadenie na sekvenovanie nových mutácií koronavírusu alebo pre prípadné núdzové situácie nákup zariadenia pre zriadenie poľnej nemocnice,“ uviedol minister.

Zdôraznil, že silná a cielene zameraná mediálna kampaň na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 môže úspešne prispieť k tomu, aby sa Slovensko významne priblížilo k hranici kolektívnej imunity.

„Z tohto dôvodu ministerstvo zdravotníctva využije finančné prostriedky zo štrukturálnych fondov na masívnejšiu kampaň, ktorá bude poskytovať jednoznačne pravdivé informácie o vakcinácii a zároveň bude proaktívne pristupovať k nesprávnym a zavádzajúcim informáciám ako kľúčovým faktorom pri rozhodovaní sa občanov k zaočkovaniu,“ zdôraznil.

Rezort chce kampaňou minimalizovať negatívny vplyv hoaxov a tak pozitívne vplývať najmä na nerozhodnú skupinu populácie, ktorá podľa prieskumov predstavuje podstatnú časť nezaočkovaných občanov.

„Na realizáciu celého národného projektu ministerstvo zdravotníctva vyčlenilo z Európskeho fondu regionálneho rozvoja ako jedného zo štrukturálnych fondov EÚ 23,3 milióna eur,“ dodala hovorkyňa.

Na nákup pandemických vakcín majú použiť 17,5 milióna eur, na mediálnu kampaň 1,8 milióna eur. Ďalšie finančné prostriedky budú použité na nákup prístrojovej techniky pre diagnostiku a liečbu covidových pacientov i nákup osobných ochranných pomôcok pre zdravotnícky personál.

MZ SR realizuje tieto opatrenia v rámci Integrovaného regionálneho programu. „Za tým účelom ministerstvo vyhlásilo vyzvanie na predloženie národného projektu, ktorým sa technicky umožní ministerstvu zdravotníctva použiť európske štrukturálne fondy na realizáciu týchto proticovidových opatrení,“ spresnila hovorkyňa.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus