V Nemecku šíria covid najmä mladí, čísla rastú

Priebeh pandémie v Nemecku sa podobá trendu minulého leta, rozdiel je v tom, že vlani neboli ľudia očkovaní.

21.08.2021 08:40 , aktualizované: 18:59
očkovanie, Thajsko Foto: ,
Očkovanie vakcínou AstraZeneca v Bangkoku v Thajsku.
debata (32)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

18:59 Zdravotnícke úrady v Rusku schválili používanie ruskej jednodávkovej vakcíny proti koronavírusu Sputnik Light pre ľudí vo veku nad 60 rokov, prevažne na účely preočkovania. V sobotu to novinárom povedal minister zdravotníctva Michail Muraško, ktorého citovala štátna tlačová agentúra TASS.

„U ľudí nad 60 rokov sa bude používať, lebo ich udržuje živých, zachraňuje im životy. Odborné kruhy odporúčajú Sputnik Light už dnes ľuďom, ktorí boli predtým chorí,“ dodal Muraško.

Minister zdôraznil, že vo všeobecnosti je dávok vakcín proti koronavírusu dostatok vo všetkých oblastiach Ruska.

18:10 Dvadsaťdvaročný študent v Taliansku Andrea Colonnetta si dal vytetovať na ruku QR kód svojho covidpasu a stal sa senzáciou na internete. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Colonnetta povedal, že nad novým tetovaním vopred veľmi nepremýšľal, ale po rozhovore s umeleckým tatérom Gabrielem Pelleronem sa rozhodol pre aktuálny – a praktický – obrázok.

„Určite je to niečo originálne, páči sa mi, keď som odlišný,“ povedal Colonetta z juhotalianskeho mesta Reggio Calabria pre noviny Corriere della Calabria.

Na vnútornej strane ľavej hornej paže má teraz Colonnetta čierne políčko QR kódu zo svojho oficiálneho talianskeho „zeleného pasu“.

14:03 V Austrálii zatkli v sobotu vyše 250 ľudí na proteste proti pandemickým lockdownom v krajine. Mnohým hrozia pokuty za nedodržiavanie hygienických nariadení. Informovali o tom austrálske úrady, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AP.

Protesty sa v sobotu konali vo viacerých mestách po celej krajine, pričom najväčší a najnásilnejší bol v Melbourne. Po potýčkach, ktoré vypukli na niektorých protestoch, ošetrili najmenej sedem policajtov.

V Sydney platí lockdown už dva mesiace; v Melbourne a austrálskom hlavnom meste Canberra zaviedli lockdown tento mesiac.

9:24 Na druhú dávku očkovania proti covidu nedorazilo dosiaľ vyše 28-tisíc Čechov, ktorí boli zaočkovaní prvou dávkou. To je zhruba 0,5 percenta z celkového počtu zaočkovaných v ČR.

Ďalších vyše 5000 ľudí si muselo druhý termín odložiť z dôvodu svojej nákazy. Vyplýva to z údajov Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS), informoval v sobotu server Novinky.cz.

Štát spustil očkovanie proti covidu vlani 27. decembra. Od tej doby sa vyočkovalo takmer 5,7 milióna prvých dávok. Ukončené očkovanie má zatiaľ 5,4 milióna ľudí. Podľa dát ÚZIS to zodpovedá takmer 68-percentnej zaočkovanosti českej populácie.

9:05 Číslo R v Česku má za posledné dni zostupnú tendenciu – za piatok vykázalo hodnotu 1,01, deň predtým to bolo 1,02 a pred týždňom 1,9. Táto hodnota ukazuje, koľko ľudí môže infikovať jeden nakazený. Hranica 1,0 pritom znamená, že vírus sa šíri. Píše o tom spravodajský server Novinky.cz, on-line magazín denníka Právo.

Ďalší český spravodajský portál, iDNES.cz, k aktuálnej pandemickej situácii dodáva, že od pondelka sa návrat do Českej republiky sťaží z Bulharska, Lichtenštajnska, Monaka a zo Španielska a Švajčiarska. Tieto krajiny sa posúvajú na cestovateľskej mape do kategórie s vysokou mierou nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

K štátom s veľmi vysokou mierou rizika pribudnú Čierna Hora, Kosovo, Libanon, Severné Macedónsko, Izrael a a USA. Naopak, ľahší návrat čaká prichádzajúcich z Holandska a Malty. Zmeny prebehnú aj v prípade ďalších krajín, nebudú mať však vplyv na režim pri príchode do Česka.

8:40 Nemecko zaznamenalo za piatok ďalších 8 092 prípadov koronavírusovej nákazy, pred týždňom to bolo 5 644. Takzvaná sedemdňová incidencia, ktorá udáva, koľko ľudí sa v priemere nakazilo na 100 000 obyvateľov, sa zvýšila na 51,6 zo 48,8 v predchád­zajúcom dni. Hranicu 50 nakazených na 100 000 obyvateľov tak prekročila prvýkrát od mája. Vyplýva to podľa agentúry DPA z dnešných údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

RKI vo štvrtok vo svojej pravidelnej týždennej správe uviedol, že hnacím motorom šírenia nákazy v Nemecku sú predovšetkým mladí ľudia, z ktorých časť sa nakazila na dovolenke v zahraničí, napríklad na Balkáne, v Španielsku alebo v Turecku. Inštitút pozoruje podobný trend šírenia epidémie ako minulé leto s tým rozdielom, že vtedy nebolo k dispozícii očkovanie.

Za posledných 24 hodín zomrelo v Nemecku 17 ľudí s koronavírusom, pred týždňom ich bolo 11. Spolu krajiny eviduje 91 973 smrteľných prípadov. Od začiatku pandémie sa v Nemecku, ktoré má 83 miliónov obyvateľov, preukázala nákaza u 3,86 milióna ľu­dí.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus