Kto rozhodne o Lipšicovi? Žilinka podal dvojitý návrh na disciplinárku

Špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica čaká disciplinárne konanie. Zatiaľ však nie je úplne jasné, či sa ním bude zaoberať disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry, alebo Najvyšší správny súd, ktorému však Národná rada zatiaľ neschválila disciplinárny poriadok. Lipšicovi zároveň v pondelok skončil dočasne poverený zástupca Peter Kysel. Aj na neho už Žilinka podal návrh na disciplinárne stíhanie.

24.08.2021 06:00
Daniel Lipšic Foto: ,
Daniel Lipšic
debata (169)

Disciplinárnym návrhom, ktorý podal generálny prokurátor Maroš Žilinka na špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, sa bude zaoberať 2. disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry. Informovala o tom v pondelok hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Žilinka podal návrh na začatie disciplinárneho konania proti Lipšicovi 13. augusta. Disciplinárneho previnenia sa mal dopustiť tým, že 28. júla bez znalosti spisu verejne, špekulatívne a zavádzajúcim spôsobom polemizoval o vznesení obvinenia vyšetrovateľom špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby v právoplatne neskončenej trestnej veci, ktorá nepatrila do pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry.

Stalo sa tak v prípade krivých výpovedí, ktorých sa podľa inšpekcie dopustili takáčovci Csaba Dömötör s Matejom Zemanom a levický podnikateľ Peter Petrov. Dömötör sa k skutku priznal, za čo mu súd 4. augusta uložil už právoplatný 32-mesačný podmienečný trest, Petrova 13. augusta zadržali na úteku a Zeman sa pred spravodlivosťou schováva v Chorvátsku, kde údajne požiadal o politický azyl.

najvyšší súd, zmenky, markíza, Kočner, Lipšic, Čítajte viac Lipšicova previerka sa vracia na políciu

Prokuratúra alebo Najvyšší správny súd

Lipšic po Žilinkovej kritike poukázal na to, že vyjadrenia padli v čase, keď boli v médiách opakovane šírené nepravdivé informácie o údajnej „manipulácii“ pri vyšetrovaní najzávažnejších káuz. Považoval preto za svoju povinnosť zastať sa vyšetrovateľov a prokurátorov vo veciach, ktoré dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry.

Predsedníčkou 2. disciplinárnej komisie je Silvia Fabová z Krajskej prokuratúry Trenčín a ďalší dvaja členovia sú z Generálnej prokuratúry. Tökölyová doplnila, že Žilinka podal totožný návrh aj novozriadenému Najvyššiemu správnemu súdu.

Podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) by sa mal Lipšicovým prípadom zaoberať už Najvyšší správny súd. Ten je podľa nej jediným orgánom príslušným v rozhodovaní o disciplinárnej zodpovednosti sudcov a prokurátorov.

„Faktom je, že disciplinárny poriadok zatiaľ nie je účinný, je momentálne v legislatívnom procese. Z tohto pohľadu ide však o dočasnú situáciu, ktorá sa vyrieši v najbližšom čase, a na základe právnej úpravy, ktorá bude pre všetkých predvídateľná, od účastníkov až po sudcov, bude potom konať Najvyšší správny súd o všetkých návrhoch doručených po 1. auguste,“ priblížil hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

Najvyšší správny súd pritom formálne vznikol už 1. januára 2021 v rámci zmien prijatých v balíčku reformy justície. Začal ale skutočne fungovať až od 1. augusta. Obsadiť ho má v budúcnosti celkovo 29 sudcov. Sídlom nového súdu je zo zákona Bratislava a spočiatku bude zdieľať budovu s Najvyšším súdom na Župnom námestí.

Kysel už Lipšica nezastupuje

Generálna prokuratúra zároveň informovala, že na pozícii povereného zástupcu špeciálneho prokurátora v pondelok končí Peter Kysel. Na tejto pozícii mal Kysel pôvodne zotrvať až do ukončenia riadneho výberového konania, ktoré napokon aj vyhral. Následne jeho výber schválila aj Rada prokurátorov.

„Odo dňa 24. augusta bude funkciou zástupcu špeciálneho prokurátora dočasne poverený iný prokurátor ÚŠP,“ potvrdil hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. Podľa medializovaných správ by jeho dočasným nástupcom mohol byť doterajší riaditeľ odboru všeobecnej kriminality špeciálnej prokuratúry Vladimír Kuruc.

Kysela dočasným zastupovaním poveril Lipšic tesne po svojom nástupe na konci februára. Na tejto pozícii mal zotrvať až do ukončenia riadneho výberového konania, ktoré nakoniec aj vyhral. Následne jeho výber schválila aj Rada prokurátorov.

Na začiatku augusta ale Žilinka informoval, že sa s touto personálnou nomináciou nestotožnil. Proti jeho rozhodnutiu sa vtedy ozvalo až 23 prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry. V odôvodnení Žilinka vysvetlil, že Kyselove pochybenia sú nezlučiteľné s výkonom funkcie vedúceho prokurátora.

Žilinka pripomenul Kyselovu nečinnosť pri posudzovaní žiadosti exriaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Jozefa Reháka o prepustenie z väzby. Podať žiadosť na súd Kyselovi trvalo takmer dva mesiace, čo Najvyšší súd na konci apríla označil za také vážne porušenie povinností prokurátora, že Reháka nariadil prepustiť.

Aj keď Lipšic to chcel riešiť len dohovorom, Žilinka na situáciu 13. mája zareagoval návrhom na Kyselovo disciplinárne konanie. Navyše by mu údajne mohlo pribudnúť aj druhé disciplinárne stíhanie, za prieťahy v konaní proti exriaditeľovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému.

Kyselovi za prácu, ktorú vykonával od februára, Lipšic verejne poďakoval. „Viac ako polročná každodenná spolupráca s Petrom Kyselom mi potvrdila jeho mimoriadne odborné a riadiace schopnosti,“ uviedol Lipšic na svojom verejnom profile. „Rešpekt si získal svojou odvahou, priamosťou a odbornou erudíciou. Nikdy počas svojej profesnej kariéry ani raz neuhol,“ zdôraznil Lipšic.

© Autorské práva vyhradené

169 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Daniel Lipšic #Maroš Žilinka #Peter Kysel