Biden oslávil definitívu pre vakcínu od Pfizeru. Posiela ľudí na očkovanie

Americký prezident Joe Biden vyzval súkromné spoločnosti, aby od zamestnancov vyžadovali očkovanie.

24.08.2021 06:00 , aktualizované: 22:57
Koronavírus, Keňa Foto: ,
Pracovník UNICEF pri dodávke vakcín Moderna po prílete na letisko v Nairobi v Keni v pondelok 23. augusta 2021.
debata (89)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:56 V Maďarsku potvrdili nákazu koronavírusom SARS-CoV-2 iba v prípade 0,2 percenta zaočkovaných proti COVID-19. Povedala to šéfka maďarského Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

Podľa spravodajského servera Origo.hu zdôraznila, že u všetkých šiestich druhov očkovacích látok, ktoré sú v Maďarsku k dispozícii, sa potvrdila ich účinnosť. Pripomenula, že v Maďarsku sa očkuje už osem mesiacov.

Šéfka ÁNTSZ podotkla, že vo veľmi zriedkavých prípadoch sa môže nakaziť aj zaočkovaná osoba. Priebeh covidového ochorenia je však v takýchto prípadoch podľa nej zvyčajne len mierny a nevyžaduje si hospitalizáciu ani napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu.

Müllerová upozornila, že Maďarsko je na prahu štvrtej vlny koronavírusovej pandémie, pričom koncentrácia častíc SARS-CoV-2 vo vzorkách odpadových vôd stúpa v prvom rade v Budapešti a v Segedíne.

V uplynulých 24 hodinách testy v Maďarsku potvrdili 82 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomreli dvaja pacienti.

Celkový počet osôb infikovaných v Maďarsku od začiatku koronavírusovej pandémie stúpol na 811 203. Počet obetí v spojitosti s covidom sa zvýšil na 30 054. Vakcínou proti covidu v krajine zaočkovali už vyše 5,7 milióna ľudí, z nich viac ako 5,5 milióna dostalo dve dávky očkovacej látky.

22:05 Niektorým vakcínam proti covidu sa v Česku končí dátum spotreby a mieria do koša. August je v tomto smere už teraz rekordným mesiacom.

Nemocnice museli od začiatku augusta znehodnotiť 1 594 dávok, čo je najviac za jeden mesiac od začiatku očkovacieho programu v krajine. Lekári sa stretávajú aj s poklesom počtu záujemcov o vakcínu, informoval v utorok webový portál Novinky.cz.

Niektorí ľudia rušia svoje rezervované termíny. Iní vynechajú druhý očkovací termín a prídu neskôr, prípadne bez registrácie prídu na iné miesto. V ojedinelých prípadoch na druhú dávku neprídu vôbec.

„Velmi nás to mrzí, snažili sme sa do poslednej chvíle tieto dávky využiť alebo odovzdať inému pracovisku cez zdieľanú databázu poskytovateľov očkovania,“ uviedol Tomáš Krajník, riaditeľ pražskej Nemocnice svätého Kríža na Žižkove.

V koši tam minulý týždeň skončil 432 dávok od výrobcu Pfizer/BioNTech – uplynula doba exspirácie. Nadbytok vakcín navyše v tom čase podľa Krajníka riešilo ďalších sedem nemocníc a dopyt po nich bol minimálny.

„Tento prebytok (432 dávok), ktorý zodpovedá jednodennej kapacite centra, vzniká z dôvodu skokového poklesu záujmu o očkovanie v posledných týždňoch. Také množstvo pacientov neprišlo na plánovanú druhú dávku, s ktorou sme počítali,“ vysvetlil Krajník.

Záujem o očkovanie počas leta v ČR výrazne klesol. Na začiatku letných prázdnin podali českí zdravotníci každý deň približne 100 000 dávok vakcín. Za posledné dva týždne sa im však podarilo sotva 50 000 dávok denne. Počty ľudí očkovaných prvou dávkou navyše klesli pod hranicu 10 000 denne a zdá sa, že dopyt čoskoro narazí na svoje dno, komentujú Novinky.

Zvrátiť tento trend chcelo ministerstvo zdravotníctva otvorením centier, kde sa ľudia môžu prísť zaočkovať bez predošlej registrácie. Na princíp bez objednania prešla aj veľká časť fungujúcich centier v nemocniciach. Ľudia si tam v hojných počtoch chodia aj pre druhú dávku. Niektorí si tak chceli minulý mesiac skrátiť čakanie na druhý termín. Pôvodne vygenerovaný interval sa totiž koncom júna v prípade vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech skracoval na súčasných 21 dní.

„Systémy sa každý deň vo večerných hodinách automaticky synchronizujú, vďaka tomu majú očkovacie miesta vždy aktuálne informácie, že ich klient využil možnosť očkovania v inom vakcinačnom centre,“ priblížila Veronika Zachariášová, zástupkyňa hovorcu Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM), ktorý má vakcinácie na starosti.

Celkovo sa v Česku znehodnotilo 4 498 dávok, väčšina od Pfizeru. Z viac ako 11 miliónov úspešne aplikovaných dávok však ide o úplné minimum, píšu Novinky. Ukončené očkovanie má v Česku 5,5 milióna obyvateľov.

20:23 Európska lieková agentúra (EMA) schválila zvýšenie výrobnej kapacity a dodávania vakcín proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNTech a firmy Moderna. Ako informuje na svojej webstránke, zelenú dostali zariadenia vo Francúzsku, Nemecku aj USA.

Výbor pre lieky na humánne použite (CHMP) pri EMA schválil ďalšie miesto pre výrobu vakcíny Comirnaty od zmieneného konzorcia vo francúzskom Saint Rémy sur Avre. Závod prevádzkuje firma Delpharm a bude vyrábať hotové výrobky. Francúzsky závod tento rok umožní poskytnutie približne až 51 miliónov ďalších dávok vakcíny.

EMA tiež odobrila novú výrobnú linku v závode BioNTech v nemeckom Marburgu, ktorá v tomto roku zvýši kapacitu výroby účinných látok o približne 410 miliónov dávok.

Ďalší závod na výrobu vakcíny Spikevax od Moderny schválil CHMP v Bloomingtone v americkej Indiane. Závod, ktorý prevádzkuje spoločnosť Catalent, bude tiež vykonávať výrobu hotových výrobkov. Výbor zároveň schválil niekoľko alternatívnych závodov zodpovedných za kontrolu a testovanie šarží a balenie hotového výrobku vyrobeného firmou Catalent. S posilnenou výrobou na ďalších dvoch lokalitách v USA a závodom v Bloomingtone by na európskom trhu v treťom kvartáli 2021 mohlo odhadom pribudnúť 40 miliónov ďalších dávok vakcíny od spoločnosti Moderna.

19:33 Hlavný medicínsky poradca amerického prezidenta Joea Bidena Anthony Fauci verí, že vďaka plnohodnotnému schváleniu vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech sa zvýši záujem o očkovanie proti COVID-19.

Pondelkové rozhodnutie federálneho Úradu pre kontrolu potravín a liekov (FDA) by malo povzbudiť ľudí, ktorí ako dôvod, prečo sa nenechali zaočkovať, uviedli, že vakcína nie je riadne schválená. Núdzové použitie preparátu úrad povolil vlani v decembri.

Odobrenie zo strany FDA bude znamenať väčšie „nadšenie“ v prospech povinného očkovania na pracoviskách, vysokých školách, univerzitách a v armáde, uviedol Fauci v programe Today Show televízie NBC. To podľa neho pomôže zvýšiť mieru zaočkovanosti v USA. Rozhodnutie FDA povoľuje spoločnosti Pfizer inzerovať vakcínu, čo by malo tiež pomôcť. Podľa vládnych údajov zatiaľ nie je zaočkovaná zhruba polovica americkej populácie.

16:39 Grécko spoplatní od 13. septembra testy na koronavírus pre nezaočkovaných ľudí. Atény sa k takémuto opatreniu rozhodli pristúpiť v snahe zvýšiť mieru zaočkovanosti v krajine, uvádza agentúra AFP s odvolaním sa na utorňajšie vyhlásenie gréckej vlády.

Nezaočkovaní zamestnanci pracujúci vo verejnom i súkromnom sektore sa podľa nových pravidiel budú musieť na vlastné náklady testovať v závislosti od ich profesie raz alebo dvakrát týždenne.

Za dva rýchlotesty týždenne si budú musieť zaplatiť aj študenti vysokých škôl, zatiaľ čo žiaci nižších vzdelávacích inštitúcií dostanú samotesty bezplatne.

16:11 Medzi Maďarskom a Ruskom prebiehajú pokročilé rokovania o výrobe ruskej očkovacej látky Sputnik V proti ochoreniu COVID-19, ktorú by mal na základe ruskej licencie vyrábať pripravovaný závod v Debrecíne. Oznámil to v utorok v Budapešti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

„Koncom tohto roka sa bude môcť uskutočniť technologický transfer a koncom roka 2022 bude možné v Maďarsku začať výrobu očkovacej látky Sputnik V,“ dodal maďarský minister, ktorého citovala agentúra MTI.

Lavrov označil rokovania s maďarským rezortným partnerom za priateľské. Pripomenul, že v prvých piatich mesiacoch tohto roka vzrástla vzájomná výmena tovaru medzi Ruskom a Maďarskom takmer o 35 percent. Veľké investície sa chystajú v rámci projektu rozširovania atómovej elektrárne Paks 2, ale aj v mnohých iných oblastiach.

Podľa šéfa ruskej diplomacie je rusko-maďarská spolupráca zmysluplná aj v oblasti boja proti koronavírusovej pandémii. „Maďarsko medzi prvými úspešne nasadilo Sputnik V, a teraz už rokujeme o spustení jeho výroby. Táto otázka sa nesmie prepolitizovať, pretože tým sa znižuje šanca na zdolanie koronavírusu,“ podčiarkol Lavrov.

14:38 Francúzsky úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (HAS) v utorok odporučil tretiu dávku protikoronaví­rusovej vakcíny pre ľudí starších ako 65 rokov a pre rizikové skupiny ľudí, u ktorých hrozí vyššia pravdepodobnosť ťažkého priebehu ochorenia COVID-19, informovala agentúra AFP.

Toto odporúčanie sa týka ľudí, ktorých zaočkovali dvoma dávkami protikoronaví­rusovej vakcíny. Tým teraz ponúknu tretiu dávku mRNA vakcín, akými sú napríklad látky od spoločností Pfizer/BioNTech alebo Moderna. Tých má Francúzsko v súčasnosti dostatok.

12:35 Nový Zéland zaznamenal v utorok 41 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od začiatku vlaňajšieho apríla, informovala agentúra Reuters.

Najviac prípadov pribudlo v meste Auckland, ktoré je v súčastnosti ohniskom vírusu. Z celkových 41 zaznamenaných prípadov až 38 evidujú v Aucklande, zvyšné tri prípady zaznamenali vo Wellingtone. V súčasnosti v krajine evidujú 148 nakazených.

„Delta sa líši od našich predošlých skúseností (s vírusom). Ako vieme je nákazlivejšia a ako môžeme vidieť, tak sa šíri rapídne rýchlo“ uviedla generálna riaditeľka novozélandského zdravotníckeho úradu Ashley Bloomfieldová.

12:20 Belgická metropola spúšťa novú očkovaciu kampaň, ktorá umožní podávanie proticovidových vakcín aj vo veľkých obchodných reťazcoch, ako sú IKEA, Primark, Action či Carrefour. Cieľom je zvýšiť celkovú mieru zaočkovanosti v Bruseli, ktorý zaostáva za inými regiónmi v krajine, uviedol v utorok denník The Brussels Times.

V rámci projektu, ktorý bude prebiehať počas celého septembra, bude záujemcom ponúknutá jednodávková vakcína od firmy Johnson & Johnson.

„Zistili sme, že rôzne cieľové skupiny nie sú vôbec alebo len slabo zasiahnuté informačnými kanálmi vlády a médií,“ povedala Dominique Michelová, generálna riaditeľka obchodného združenia Comeos pre denník De Morgen. Nová kampaň podľa nej osloví všetkých, „pretože všetci chodia nakupovať“. Dodala, že ak bude kampaň v Bruseli úspešná, tento model skúsia aplikovať aj v iných belgických mestách s nižšou mierou zaočkovanosti.

11:27 V uplynulých 24 hodinách testy v Maďarsku potvrdili 82 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomreli dvaja pacienti, informoval v utorok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Celkový počet osôb infikovaných od začiatku koronavírusovej pandémie stúpol na 811 203. Počet obetí v spojitosti s covidom sa zvýšil na 30 054.

10:36 Austrálska polícia potrestala dovedna 56 hostí na nelegálnej oslave zásnub počas lockdownu v meste Melbourne pokutou v celkovej výške viac než 300-tisíc austrálskych dolárov (184-tisíc eur).

V Melbourne platí prísny lockdown v súvislosti s opatreniami proti pandémii koronavírusu. Každá z 56 dospelých osôb, ktoré sa na nelegálnej oslave nachádzali, musela zaplatiť pokutu vo výške 5 452 (3 357 eur) austrálskych dolárov, uviedla na svojej webovej stránke austrálska stanica Nine News s odvolaním sa na miestne úrady.

Niektorí účastníci oslavy mali pozitívny test na koronavírus. Predstaviteľ miestnych zdravotníckych orgánov Brett Sutton označil podujatie za „neuveriteľne deštruktívne“. Bezpečnostné zložky v Austrálii v súčasnosti tvrdo zasahujú proti porušeniu pravidiel lockdownu.

Viaceré oblasti tejto krajiny už niekoľko týždňov bojujú proti stúpajúcemu počtu nových prípadov infekcie koronavírusom. V Sydney udelila polícia cez víkend pokuty desiatkam účastníkov bohoslužby, ktorá sa konala v rozpore s platnými obmedzeniami. (9news.com.au, dpa, tasr)

10:32 Ministerstvo zdravotníctva stále vyhodnocuje prípadné podávanie tretej dávky vakcíny proti covidu. Potvrdila to hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová s tým, že situáciu „veľmi pozorne“ sledujú a vyhodnocujú.

„Podanie tretej dávky očkovacej látky sa bude odvíjať od odborných štúdií a odporúčaní, pričom dôležité bude aj rozhodnutie výrobcov vakcín, Európskej liekovej agentúry či Svetovej zdravotníckej organizácie. Následne budeme komplexne informovať,“ uviedla.

Na otázku, či by Slovensko malo v prípade schválenia aj tretej dávky potrebné zásoby vakcín, rezort zdravotníctva odpovedal, že je ich aktuálne na Slovensku dosť. Doplnil, že situáciu „veľmi pozorne sleduje a v predstihu reaguje“. (tasr)

10:12 Karikatúra 24.08.2021 (Danglár)

DANGLÁR, 24.08.2021

10:06 Za pondelok pribudlo na Slovensku 111 prípadov covidu, počet hospitalizácií klesol o štyri na 68. Nepribudlo žiadne úmrtie pacienta s covidom.

koronavírus, test, zdravotník Čítajte viac Pribudlo vyše sto infekcií covidom. Počet hospitalizácií mierne klesol

6:00 Americký prezident Joe Biden oslavoval definitívne schválenie vakcíny proti covidu od konzorcia Pfizer/BioNTech, ktorá bola doteraz schválená len pre núdzové použitie. Biden zároveň vyzval nezaočkovaných ľudí, aby si išli dať aplikovať dávky tejto očkovacej látky.

Vakcínu v pondelok definitívne odobril americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), pripomenula tlačová agentúra AP.

Biden sa prihovoril práve ľuďom, ktorí čakali na definitívne schválenie, a vyhlásil: „Teraz sa to stalo skutočnosťou a chvíľa, na ktorú ste čakali, je tu.“

Prezident využil tento medzník a vyzval súkromné spoločnosti, aby od svojich zamestnancov žiadali, nech sa dajú zaočkovať. Prezident vysvetlil: „Teraz je tá pravá chvíľa, aby ste sa dali zaočkovať.“ Varoval, že vysokonákazlivý koronavírusový variant delta spôsobuje, že prípady covidu pribúdajú po celých USA.

FDA predtým schválil na núdzové použitie tri vakcíny – od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a Johnson & Johnson. Pfizer je prvá vakcína, ktorú FDA definitívne schválil, a Biden ju označil za „zlatý štandard“.

Definitívne schválenie očkovacej látky je založené na aktualizovaných údajoch z klinických testov, ako aj na dlhodobom monitorovaní bezpečnosti a účinnosti vakcíny u viac ako 40.000 ľudí, približuje tlačová agentúra AFP.

Núdzovo schválené liečivá alebo vakcíny môžu byť používané len počas trvania stavu núdze, približuje americká televízia CNN. Keď sa takýto stav skončí, skončí sa aj povolenie na používanie takto schválenej látky.

Z viac než 170 miliónov ľudí, ktorí boli v USA doteraz zaočkovaní proti covidu, dostalo až 92 miliónov z nich práve vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech, pripomína CNN.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus