Afgancom prepojených so Slovenskom by sme mali pomôcť, mieni Čaputová

Slovensko má pomôcť ľuďom, ktorí pomáhali slovenským občanom a tiež blízkym Afgancov, ktorí žijú na Slovensku. Myslí si to prezidentka Zuzana Čaputová. Ak sa nepodarí evakuácia zo strany Slovenska, treba podľa nej o to požiadať našich partnerov.

24.08.2021 13:51 , aktualizované: 25.08.2021 19:08
debata (131)

„Vieme, že situácia je mimoriadne vážna, ostávajú možno posledné hodiny na evakuáciu. Je skupina ľudí, ktorá je preverená zo strany slovenských orgánov. Uvidíme, či sa vôbec podarí urobiť ešte nejaký evakuačný krok zo strany Slovenska alebo aspoň vybaviť a požiadať našich partnerov, iné krajiny EÚ, ktoré ešte evakuujú aj ďalších občanov, aby pomohli aj týmto ľuďom," uviedla v stredu prezidentka.

250 ľudí prepojených na Slovensko

Slovensku sa hlási do 250 ľudí, ktorí by chceli odísť z Afganistanu. Ide o príbuzných slovenských občanov s afganským pôvodom, ako aj ľudí pôsobiacich v rôznych inštitúciách spolupracujúcich so SR. Na utorkovom brífingu to povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS). Ak by to bolo potrebné, SR vie podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) vyslať do krajiny ďalší špeciál.

Mi-17 Čítajte viac Taliban ukoristil aj viac než stovku ruských vrtuľníkov

Korčok potvrdil, že jeho rezort eviduje zoznam s ľuďmi prepojených na Slovensko. „K dnešnému ránu to bolo do 250 ľudí, ktorí sú v rôznych skupinách. Jedna z nich sú priami alebo vzdialení príbuzní občanov, ktorí majú afganský pôvod, ale získali tu v ostatných rokoch štátne občianstvo. Druha masívna skupina sú tí, ktorých prijímame od rôznych organizácií – vzdelávacie inštitúcie, univerzity, ktoré mali mnoho projektov rozvojovej pomoci,“ povedal minister. Dodal, že vzhľadom na množstvo projektov pomoci pre Afganistan vznikli za uplynulé roky desiatky kontaktov, ktoré sa k nám hlásia cez mimovládky. Pripomenul, že SR každú žiadosť individuálne posúdi, každá osoba sa preveruje aj z hľadiska bezpečnosti.

Minister zopakoval, že rezort vie o jednej občianke SR, ktorá pôsobí mimo Kábulu a nežiada o evakuáciu. „V ostatných dňoch sa nám prihlásila ďalšia občianka. Je to manželka príslušníka členského štátu NATO, odchod z krajiny bude riešiť po strane manžela,“ ozrejmil.

Naď nechcel hovoriť bližšie informácie o prípadnom vyslaní špeciálu. Ubezpečil, že v prípade potreby nie je problém ho vyslať. SR podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) o tom komunikuje s partnermi. Slovensko podľa neho nie je destináciou, kde by chceli ľudia skončiť, často sme skôr tranzitnou krajinou. „Musíme konať promptne, čakáme, či je potrebné, aby sme my vyslali lietadlo do Kábulu alebo do okolitých krajín na to, aby sme týchto ľudí vedeli evakuovať,“ doplnil.

Korčok informoval, že po 31. auguste, kedy by podľa dohody mali odísť z Afganistanu vojská USA, nastanú nové politické procesy, bude sa skúmať, akú politiku vykonáva hnutie Taliban. Premiér vyhlásil, že momentálne sme v režime záchrany životov, a potom sa môžeme rozprávať o politických rozhodnutiach z hľadiska migrácie, ktoré sa budú riešiť na medzinárodnom poli. Predpokladá, že v priebehu niekoľkých týždňov sa začne riešiť otázka migračnej krízy.

Afganské militantné hnutie Taliban 15. augusta obsadilo hlavné mesto Kábul a prevzalo moc v Afganistane. Tisíce ľudí sa odvtedy snažia dostať z krajiny. Západné krajiny začali s evakuačnými letmi pre svojich diplomatov i Afgancov, ktorí s týmito krajinami spolupracovali.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Ivan Korčok