Remišová odmietla odvolávanie za iný názor, Kumanovú má nahradiť Leščáková

Rozhodnutie o výmene na pozícii štátnej tajomníčky Ministerstva kultúry (MK) SR patrí v zmysle koaličnej dohody do kompetencie strany Za ľudí. Vyhlásila to predsedníčka strany a ministerka investícií Veronika Remišová. Odmietla, že by doterajšiu štátnu tajomníčku Zuzanu Kumanovú odvolali za odlišný názor. Zmenou na poste sa má podľa Remišovej podporiť vzdelávací rozmer kultúry. Potvrdila, že funkcie sa má ujať podpredsedníčka Za ľudí Viera Leščáková.

24.08.2021 17:26
debata (25)

„Dôrazne sa ohradzujem voči tvrdeniam, že pani Kumanová je odvolaná za odlišný názor. V súvislosti s dianím v strane nedošlo s pani Kumanovou k názorovým rozporom, preto takéto tvrdenia považujem len za pokus skupinky okolo Márie Kolíkovej naďalej poškodzovať stranu, z ktorej prakticky už dva mesiace odchádzajú,“ reagovala pre TASR Remišová. Dodala, že Kumanová bola o rozhodnutí vopred informovaná na osobnom stretnutí. „Zuzana Kumanová disponuje bohatými skúsenosťami z práce na Úrade splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a jej zameranie smeruje viac do tejto oblasti. Veríme, že v tejto práci bude aj naďalej pokračovať,“ dodala Remišová.

Leščáková sa podľa jej slov dlhodobo angažovala na regionálnej úrovni ako krajská poslankyňa v oblasti kultúry, v práci s národnostnými menšinami a prepájaní kultúrnych inštitúcií. Jej prínosom sú aj skúsenosti v oblasti vzdelávania. „Lepšie pochopenie významu kultúry pre spoločnosť a vzťah ku kultúre podporíme u mladých ľudí práve cez vzdelávanie,“ povedala Remišová. S ministerkou kultúry Natáliou Milanovou (OĽANO) sa podľa jej slov zhodli na tom, že tieto priority chcú spoločne intenzívnejšie presadzovať a zastreší ich Leščáková.

Členovia frakcie v strane Za ľudí považujú návrh na odvolanie Kumanovej za odvolávanie za iný názor, ide podľa nich o pokračovanie čistiek v strane. Pripomenuli, že Kumanová na poste štátnej tajomníčky neurobila žiadnu chybu a zároveň kritizujú, že ju má nahradiť Leščáková. Tvrdia, že Leščáková nemá s kultúrou vôbec žiadne skúsenosti a ani v strane sa tejto oblasti nevenovala.

Návrh na odvolanie by sa mal objaviť v programe stredajšieho rokovania vlády. Samotná Kumanová sa chce k celej záležitosti vyjadriť až potom, na vláde by sa mala vyjadriť aj ministerka.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #Za ľudí