Lengvarský v Ide o pravdu: Tretia a posledná vlna príde koncom septembra. Vianoce očakávam už bez vírusu

Slovensko čaká veľká reforma zdravotníctva. Zmení sa mapa nemocníc a pribudnú všeobecní lekári. „Nie som ten, kto hádže uterák do ringu,“ odpovedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v relácii Ide o pravdu na otázku, či odíde, ak koalícia reformu nepodporí.

24.08.2021 21:00
debata (160)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Vladimíra Lengvarského v relácii Ide o pravdu.

Video

Podľa analytikov Slovensko smeruje k tretej vlne pandémie. Počty chorých na COVID-19 by sa mali začať zvyšovať koncom septembra, ale už v novembri sa očakáva útlm.

„Je to posledná vlna pandémie. Vianoce by mali byť už bez vírusu,“ povedal v relácii Ide o pravdu minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nomin.OĽaNO).

Predpovede odborníkov sa opierajú najmä o to, že najviac rozšírený delta variant vírusu, sa rýchlo šíri, a teda ďalšia vlna by mala odznieť rýchlejšie ako druhá, v ktorej prevažoval britský variant. Rovnako je dôležitý počet zaočkovaných obyvateľov a ľudí, ktorí vírus prekonali. Obe skupiny majú získanú imunitu, a teda v ohrození sú nezaočkovaní.

„Sme múdrejší a pripravenejší,“ konštatoval Lengvarský na margo situácie v zdravotníctve, ktoré bolo v druhej vlne na hranici možností.

Minister nepredpokladá, že dosiahneme čísla hospitalizovaných z druhej vlny. „Pripravujeme sa v konkrétnych regiónoch, kde je najviac nezaočkovaných ľudí, a keď bude treba, budeme tam aj reprofilizovať lôžka,“ dodal.

Koalíciu čaká na jeseň schvaľovanie veľkej reformy zdravotníctva, ku ktorej sa zaviazala aj v programovom vyhlásení vlády. Naviac, zmeny vyžaduje od Slovenska aj Európska únia, ktorá v rámci Plánu obnovy a odolnosti, ponúka viac ako miliardu eur na nové a modernizované nemocnice. Brusel má ale podmienku, a tou je zmena siete nemocníc a zdravotníckych zariadení.

Plán ako to urobiť je na stole a čaká na politickú podporu koalície. Čo ak sa tak nestane a zmeny neprejdú? „Nie som ten, kto hádže uterák do ringu,“ povedal jednoznačne minister Lengvarský na margo možného odchodu z funkcie.

Čo chce urobiť preto, aby lekári a sestry nedochádzali zo Slovenska? Ako budú motivovaní mladí lekári na to, aby si založili nové všeobecné ambulancie? Budú sa rušiť niektoré nemocnice? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským.

160 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Vladimír Lengvarský