Vláda odvolala štátnu tajomníčku rezortu kultúry Kumanovú

Štátna tajomníčka Ministerstva kultúry Zuzana Kumanová v stredu končí vo svojej funkcii. Návrh na jej odvolanie a zároveň menovanie jej nástupkyne Viery Leščákovej schválila v stredu vláda.

25.08.2021 08:56 , aktualizované: 13:20
Zuzana Kumanová Foto:
Štátna tajomníčka Ministerstva kultúry Zuzana Kumanová
debata (46)

O odvolanie Kumanovej, ktorá sa v rámci rezortu venovala prioritne menšinovej a regionálnej kultúre, požiadala ministerku kultúry Natáliu Milanovú (OĽaNO) vicepremiérka a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Svoj krok komentovala tým, že rozhodnutie o výmene na pozícii štátnej tajomníčky ministerstva kultúry patrí v zmysle koaličnej dohody do kompetencie strany Za ľudí.

Video: Milanová pred začiatkom rokovania vlády.

Video

Návrh personálnej zmeny kritizovala frakcia okolo Márie Kolíkovej, odvolanie vníma ako trest za to, že Kumanová podporovala zvolanie mimoriadneho snemu strany. Poukazuje tiež na doterajšie nulové skúsenosti Leščákovej v oblasti kultúry. Remišová naopak tvrdí, že Leščáková má svojimi skúsenosťami z oblasti školstva podporiť aktivity na zvýšenie edukačného rozmeru kultúry.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič: Jednu šikovnú štátnu tajomníčku Ministerstva kultúry strieda druhá

Ešte pred rokovaním vlády, na ktorej sa rozhodovalo o odvolaní Kumanovej z postu štátnej tajomníčky rezortu kultúry, vyzvali zástupcovia rómskej občianskej spoločnosti premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), aby spolu s ministrami zvážili jej odvolanie.

Žiadali ho o to v otvorenom liste, pod ktorý sa podpísalo viac ako 40 rómskych osobností. „Sme presvedčení, že nominácia pani Kumanovej bola výborným krokom a jej pôsobenie na poste štátnej tajomníčky dodalo Rómom nádej, že sú v tejto krajine akceptovaní aj na tej najvyššej úrovni.“ uviedli v liste vysokoškolskí pedagógovia, žurnalisti, aktivisti, starostovia, ale aj rómski umelci.

Poukázali tiež na to, že Kumanová ako etnografka roku 2019 dostala vyznamenanie od vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku. Zdôraznili, že je najvyššie postavenou Rómkou v štátnej správe a jedinou Rómkou, ktorá sa zúčastňuje na rokovaniach vlády, keď zastupuje ministerku kultúry.

Ďalej, že ako štátna tajomníčka Ministerstva kultúry sa okrem iného venovala podpore menšinovej kultúry, regionálnej kultúry aj kultúrnej diplomacii. Rovnako zdôraznili, že jej nomináciu na post štátnej tajomníčky si minulý rok všimli aj mnohé zahraničné médiá, ktoré ocenili, že Rómovia na Slovensku budú mať prvýkrát v slovenskej vláde svoje zastúpenie.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Veronika Remišová #Eduard Heger #Zuzana Kumanová