Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský zostáva vo väzbe

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský zostáva vo väzbe. V stredu o tom rozhodol Najvyšší súd (NS) SR, keď zamietol sťažnosť obvineného voči uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

25.08.2021 14:30 , aktualizované: 14:51
debata (9)

"Senát 4T NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí zamietol ako nedôvodnú sťažnosť obvineného Vladimíra Pčolinského proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu z 13. augusta, ktorým bola zamietnutá jeho žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu,“ konkretizovala Važanová.

„Môžem potvrdiť, že dnes nám bolo oznámené emailom z NS SR, že zamietol našu sťažnosť, čiže klient zostáva vo väzbe. Dôvody sú kolúzna a preventívna väzba. Rozhodnutie nemáme, čiže bližšie odôvodnenie nepoznáme. Jediné čo máme, je zápisnica z neverejného zasadnutia, kde je výrok uznesenia. Dávali sme aj záruky nahradzujúce väzbu, ale keďže bola zamietnutá, tak tomu nebolo vyhovené,“ uviedol pre TASR obhajca Ondrej Urban.

Zastupujúci sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica 13. augusta zamietol žiadosť Pčolinského o prepustenie z väzby a jej nahradenie alternatívnymi zárukami. Súdu Urban a Vladimír P. ponúkali písomný sľub obvineného, možnosť elektronického náramku, dohľad probačného a mediačného úradníka a uloženie primeraných obmedzení a povinností.

Pčolinský je vo väzbe od 29. marca. Exriaditeľa tajnej služby obvinili z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40-tisíc eur. Vladimír Pčolinský čelí od apríla aj ďalšiemu obvineniu v inej korupčnej trestnej veci.

Vyšetrovanie Pčolinského sa podľa medializovaných správ blíži ku koncu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Pčolinský