Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zostáva vo väzbe

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zostáva vo väzbe. Vo štvrtok o tom rozhodol Najvyšší súd (NS) SR, keď zamietol sťažnosť obvineného proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

26.08.2021 13:30
debata (59)

„Senát 2T Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí zamietol ako nedôvodnú sťažnosť obžalovaného Dušana Kováčika proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu z 13. augusta 2021, ktorým bola zamietnutá jeho žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu,“ spresnila pre TASR hovorkyňa.

Sudkyňa ŠTS 13. augusta rozhodla o zamietnutí žiadosti Dušana Kováčika o prepustenie z väzby, lebo má obavu, že by mohol mať vzhľadom na predchádzajúce kontakty s predstaviteľmi ústredných orgánov štátnej správy a ich predstaviteľmi kolúzne správanie, teda že by mohol ovplyvňovať svedkov. Zároveň prezentovala obavy z pokračovania v trestnej činnosti.

Kováčik v žiadosti o prepustenie z väzby poukázal na nové okolnosti, okrem iného na krivú výpoveď Csabu Dömötöra. Má podozrenie, že výpovede svedkov v jeho konaní mohli byť manipulované.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Kováčika koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka z kolúznych a preventívnych dôvodov.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Kováčik