Policajného prezidenta Kovaříka obvinili z marenia spravodlivosti

Po Tiborovi Gašparovi a Milanovi Lučanskom má na krku obvinenie v poradí tretí policajný prezident.

26.08.2021 17:25 , aktualizované: 27.08.2021 00:44
Kovařík peter policajný prezident Foto: ,
Peter Kovařík.
debata (501)

Po Tiborovi Gašparovi a Milanovi Lučanskom má na krku obvinenie v poradí tretí policajný prezident. Aktuálna hlava polície Peter Kovařík je obvinený zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Ak by mu dokázali vinu, môže ísť do väzenia na tri až osem rokov.

„Dňa 26. augusta bolo Krajskou prokuratúrou Bratislava vznesené obvinenie prezidentovi Policajného zboru SR Petrovi K.,“ informoval hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. Podľa prokuratúry mal totiž „zmariť prebiehajúci zásah zadržiavania, ako aj vykonanie nasledovných trestno-procesných úkonov s obvinenými osobami Matej Z. a Peter P.“.

Marian Repa aktual Čítajte viac Policajný masaker

Ide o incident, ktorý sa stal 20. júla. V ten deň si špeciálny tím Úradu inšpekčnej služby vzal na mušku trojicu kajúcnikov, ktorá bola podozrivá, že manipuluje a koordinuje svoje výpovede v toxických kauzách. Na Kovaříkov podnet bola akcia zastavená a preverená. Samotné preverovanie trvalo asi hodinu. Podľa krajského prokurátora Rastislava Remetu sa práve preto nepodarilo zadržať dvoch z troch kajúcnikov. Csabu Dömötöra polícia zadržala a 4. augusta okresný súd v Bratislave mu schválil dohodu o vine a treste, z ktorej vyplynul už právoplatný rozsudok: 32 mesiacov podmienečne.

Počas akcie sa ale nepodarilo zadržať Mateja Zemana a Petra Petrova. Petrova zadržala Národná kriminálna agentúra 13. augusta. Zeman je v Chorvátsku, kde požiadal o politický azyl. Skladan doplnil, že Kovařík bol vypočutý v postavení obvineného a proti obvineniu podal sťažnosť.

„Môžem potvrdiť, že som si dnes (štvrtok 26. augusta – pozn. red.) prevzal obvinenie z rúk prokurátora. S obvinením absolútne nesúhlasím, vypovedal som a podal sťažnosť a námietku zaujatosti voči všetkým prokurátorom Krajskej prokuratúry Bratislava. Celú vec vnímam ako pokračovanie tlaku na políciu kvôli vyšetrovaniu veľkých prípadov na NAKA," reagoval prezident Kovařík.

VIDEO: Vojna policajtov pokračuje. (11. 8. 2021)

Video

Policajný prezident sa 11. augusta vyjadril k tomuto incidentu. Vysvetľoval, že zastaveniu akcie inšpekcie predchádzali informácie, že inšpekcia sa chystá zadržať 14 vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, špeciálneho prokurátora a niekoľkých ďalších prokurátorov. Kovařík preveroval tieto informácie, no namiesto nich inšpekcia pripravila akciu, v rámci ktorej zasahovala aj u vyšetrovateľov akcie Očistec. Podľa neho vtedajšia šéfka tímu Diana Santusová nedodržala interné pravidlá, oklamala svojich nadriadených a na pomoc si zavolala aj príslušníkov Úradu hraničnej a cudzineckej polície zo Sobraniec. Kovařík na to margo dodal, že „sú cvičení na zasahovanie v horách“.

Santusová však medzitým napísala list prezidentke Zuzane Čaputovej, premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) a niektorým poslancom. Šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský jej list zverejnil na sociálnej sieti.

Santusová v ňom píše, že dočasný šéf Úradu inšpekčnej služby jej chcel do kancelárie nasadiť prostriedky zachytávajúce zvuk a obraz, jej tím nebol technicky vybavený tak ako iné tímy. A dokonca aj návrh na jej odvolanie prišiel až potom, keď už bol vymenovaný nový šéf tímu. Na túto časť listu reagoval dočasne poverený riaditeľ úradu Peter Scholtz, ktorý odmietol tvrdenia o „nasadení obrazovo-zvukových prostriedkov na sledovanie vyšetrovateľky Santusovej“. Kovařík tvrdil, že sa „dlhodobo vytvára tlak na vyšetrovateľov tímu Očistec“. Vysvetľoval, že zo záznamov z kontroly po zásahu 20. júla sa nedozvedel, či zasahujúci policajti vedeli, že musia zakročiť proti policajtom. „Ak by sa strieľalo, brali by na zodpovednosť mňa,“ upozornil policajný prezident.

Krúpa si volá Kovaříka

Predseda parlamentného brannobezpečnos­tného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) si pre spomínané obvinenia predvolal Kovaříka na zasadnutie výboru.

„Rozhodol som sa zavolať policajného prezidenta, aby sme si to prediskutovali. Bol som s ním už v kontakte a oznámil som mu to, že ho na výbor zavoláme. Súhlasil s tým. Otázka je termín výboru,“ povedal Krúpa pre TASR. K obvineniu sa bližšie vyjadrovať nechcel, keďže ho, ako tvrdí, nečítal a vie o ňom len z médií.

(TASR)

„Tím Očistec vyšetruje najťažšie kauzy, aké sa kedy na Slovensku vyšetrovali na úseku korupcie. Tlaky sú enormné. Mám informácie z vnútra, od členov tímu, že sa mali za vyšetrovateľmi ťahať autá, o ktorých predpokladali, že ich sledujú. Trikrát sa povolili na vozidle členov tímu kolesá. Tí chalani sú naučení robiť závažné veci a nezľaknú sa len tak. Ale musia pracovať pod takým tlakom, s akým sa pri organizovanom zločine v živote nestretli,“ vysvetľoval Kovařík. Dodal, že sa „urobili nejaké vnútorné opatrenia“, ale nechcel ich špecifikovať.

Podľa neho sa v zbore odráža aj napätie v spoločnosti, keďže polícia vyšetruje korupciu v takom rozsahu, ako sa ešte nevyšetrovala. Preto nechcel hovoriť o vojne policajtov, ale priznal, že v zbore je „isté napätie“.

Na obvinenie reagoval aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Jeho hovorkyňa Barbora Túrosová uviedla, že „minister postup Krajskej prokuratúry v Bratislave akceptuje“.

Pripomenula, že Kovařík nezastavil činnosť tímu vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby, ale činnosť zásahovej jednotky. Podľa Mikulca „doposiaľ známych skutočností ako aj písomných dokumentov vyplýva, že za zmarenie akcie pravdepodobne nesie priamu zodpovednosť vedúca tímu a preto boli aktivované všetky dostupné kontrolné mechanizmy ministerstva vnútra“.

Peter Kovařík

Do funkcie policajného prezidenta ho 28. januára vymenoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Tento post zastával ako dočasne poverený už od začiatku septembra 2020. Medzi rokmi 1991 a 2000 pôsobil ako vyšetrovateľ a od roku 2010 sa venoval najmä problematike korupcie. Najprv bol za vlády Ivety Radičovej riaditeľom Úradu boja proti korupcii a po pôsobení vo Washingtone v pozícii policajného pridelenca sa v roku 2017 stal riaditeľom odboru prevencie korupcie na Úrade vlády.

Obvinenia policajných prezidentov

  • Tibor Gašpar, policajným prezidentom bol od 15. mája 2012 do 31. mája 2018. Polícia ho zadržala 5. novembra 2020 v rámci akcie Očistec. Obvinený je pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy a trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Gašpar je od vlaňajšieho 7. novembra vo väzbe. Podľa obvinení chodil spolu s ďalšími policajnými funkcionármi na stretnutia s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom. Za plnenie jeho pokynov mal brať úplatky a rôzne výhody.
  • Milan Lučanský, policajným prezidentom bol od 1. júna 2018 do 31. augusta 2020. Polícia ho zadržala 2. decembra 2020 v rámci akcie Judáš. Obvinený bol z korupcie. Špecializovaný trestný súd ho poslal do väzby do ústavu v Prešove, kde si 9. decembra vážne poranil oko. Musel podstúpiť operačný zákrok vo vojenskej nemocnici v Ružomberku. Zbor justičnej a väzenskej stráže spolu s rezortom spravodlivosti neskoro informovali o jeho zranení a prevoze. Po návrate z väzenskej nemocnice v Trenčíne, kde sa zotavoval, späť do väznice v Prešove, si mal 29. decembra siahnuť na život vo väzobnej cele. Zomrel v prešovskej nemocnici na druhý deň. Z postu generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže preto odstúpil generál Milan Ivan. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) zriadila špeciálnu komisiu, ktorá mala vniesť svetlo do posledných dní Milana Lučanského. Členom komisie bol aj redaktor Pravdy. Komisia prijala správu, v ktorej skonštatovala, že nenašla žiadne dôkazy podporujúce pochybnosti o spoluzodpoved­nosti inej osoby na smrti Milana Lučanského. Oficiálne vyšetrovanie však ešte stále nie je ukončené.

© Autorské práva vyhradené

501 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #obvinenie #krajská prokuratúra #Peter Kovařík