Progresívci predstavili návrh zákona o životných partnerstvách

Mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko (PS) pripravila návrh zákona, ktorý párom dáva možnosť právneho uznania ich zväzku.

28.08.2021 15:27 , aktualizované: 19:59
Progresívne Slovensko / Irena Bihariová / Foto: ,
Predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová (v popredí) na tlačovom brífingu k predstaveniu návrhu zákona, ktorý párom dáva možnosť právneho uznania ich zväzku. Košice, 28. augusta 2021
debata (202)

Predsedníčka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko (PS) Irena Bihariová podotkla, že prijatím návrhu zákona by sa malo dosiahnuť zlepšenie životnej a právnej situácie a postavenia v spoločnosti, vrátane ich detí, párov, ktoré nechcú alebo nemôžu uzavrieť manželstvo.

„Zahŕňa to tak aj heterosexuálne páry, ktoré z rôznych dôvodov nechcú uzavrieť manželstvo. Slovensko dlhodobo ignoruje situáciu dotknutých párov a tým udržuje právny a spoločenský stav, v dôsledku ktorého sú páry rovnakého pohlavia prehliadané, diskriminované a vystavené neprimeraným a neodôvodneným prekážkam.“

VIDEO: Pozrite si tlačovú besedu mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko (PS).
Video

Autorkou návrhu zákona je právnička Lucia Plaváková, ktorá žije so svojou partnerkou a dieťaťom. Hovorí, že inštitút životného partnerstva bude otvorený všetkým párom, a to bez ohľadu na pohlavie osôb, ktoré pár tvoria.

„Návrh zákona nadväzuje na iniciatívu platformy Životné partnerstva, v rámci ktorej viac ako 40 mimovládnych organizácií od roku 2015 tento inštitút presadzuje. Toto partnerstvo budú môcť uzatvoriť dve osoby staršie ako 18 rokov, a to bez ohľadu na ich pohlavie. Medzi partnermi vznikne bezpodielové spoluvlastníctvo, ktoré budú môcť vylúčiť spoločným vyhlásením. Návrh obsahuje aj právnu úpravu, ktorá umožní osvojenie životným partnerom alebo partnerkou rodiča maloletého dieťaťa, to je obdobne ako v prípade osôb v manželskom zväzku,“ vysvetlila.

Návrh zákona predloží do Národnej rady SR poslanec Tomáš Valášek (nezar., PS). Povedal, že k predstaveniu tohto zákona ich motivovali dva dôvody. Jedným z nich je opätovné predloženie návrhu zákona na obmedzenie interrupcií a druhým dôvodom je, že niektorí koaliční poslanci predložili do národnej rady deklaráciu na podporu menšín.

„My ju, samozrejme, vítame, ale deklarácia nepomôže párom rovnakého pohlavia presvedčiť súd, aby sa mohli zdieľať o starostlivosť o deti. Deklarácia nepomôže ľuďom, ktorí po smrti partnera rovnakého pohlavia prídu o zdieľaný dom. Deklarácia nepomôže párom rovnakého pohlavia, keď v čase vážnej zdravotnej krízy zistia, že nemajú nárok ani len vedieť, či je ich partner alebo partnerka v poriadku,“ konštatoval.

Plaváková upozornila, že právne uznanie párov rovnakého pohlavia formou životných (registrovaných) partnerstiev tvorí v Európe minimálny štandard ochrany ich rodinného a súkromného života. „Šestnásť európskych krajín garantuje vyšší štandard vo forme rovného prístupu k manželstvu, kým Slovensko patrí medzi posledné štáty Európskej únie, ktoré nemajú žiadnu právnu úpravu pre páry rovnakého pohlavia.“

Progresívci svoj návrh predstavili v Košiciach, kde sa zúčastnili aj dúhového pochodu.

© Autorské práva vyhradené

202 debata chyba
Viac na túto tému: #Progresívne Slovensko #životné partnerstvá