Izrael začne podávať tretiu dávku vakcíny všetkým zaočkovaným

Izrael začne podávať tretiu dávku vakcíny proti covidu všetkým zaočkovaným ľuďom. Ohlásilo to izraelské ministerstvo zdravotníctva. Doteraz mohli v tejto blízkovýchodnej krajine dostať posilňujúcu dávku iba zaočkovaní ľudia starší viac ako 30 rokov. S preočkovaním krajina začala na začiatku augusta, podľa prvej štúdie to pomohlo znížiť počet vážnych prípadov covidu.

29.08.2021 08:00 , aktualizované: 21:47
Izrael / očkovanie / covid / Foto: ,
Zdravotník naťahuje do striekačky vakcínu proti covidu od spoločností Pfizer BioNTech v meste Ašdod na juhu Izraela
debata (127)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:47 Bádensko-Württembersko zvažuje, že v prípade ďalšieho zhoršovania epidemickej situácie vyhlási lockdown len pre ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní proti covidu. V nedeľnom vydaní denníka Bild to uviedol vicepremiér tejto nemeckej spolkovej krajiny Thomas Strobl.

„Ak (nákaza) udrie na jednotky intenzívnej starostlivosti, musíme konať. Bolo by zlé urobiť za to zodpovednými všetkých vrátane zaočkovaných. Preto budú platiť iné pravidlá pre očkovaných než pre neočkovaných,“ povedal Strobl.

Ministerstvo sociálnych vecí Bádenska-Württemberska, kde vládnu spoločne Zelení s kresťanskými demokratmi, navrhuje obmedziť možnosť kontaktov pre neočkovaných dospelých a zakázať vstup do reštaurácií či na koncerty bez ohľadu na to, či sa dotyčný preukáže negatívnym testom na koronavírus.

„Keď obsadenosť JIS vzrastie na 200 až 250, zvážime vydanie prvých obmedzení spoločenského kontaktu pre neočkovaných,“ povedal Strobl, podľa ktorého by sa v takom prípade smeli ako pri predchádzajúcich uzáverách stretávať len dve rodiny. Vstup do reštaurácií alebo na koncerty by bol neočkovaným odmietnutý pri počte viac ako 300 covidových pacientov na JIS.

Momentálne v Bádensku-Württembersku potrebuje intenzívnu starostlivosť asi 100 pacientov s covidom. Podľa zemského zdravotníckeho úradu môže byť stanovená hranica prekonaná v nadchádzajúcom týždni. Počas druhej a tretej vlny bolo v tejto spolkovej krajine na juhozápade Nemecka vyše 600 pacientov na JIS.

Podľa údajov Inštitútu Roberta Kocha dostalo v Bádensku-Württembersku aspoň jednu dávku vakcíny 62 percent z celkových približne 13 miliónov obyvateľov. Plne očkovaných je 59 percent. V celom Nemecku je to skoro 65, respektíve 60 percent. (rki, čtk, bild.de)

20:40 Očkovanie treťou dávkou vakcín proti covidu v Českej republike sa začne 20. septembra, oznámil v nedeľu český premiér Andrej Babiš. Podľa neho sa bude týkať ľudí nad 65 rokov, obyvateľov liečební pre dlhodobo chorých či obyvateľov domovov pre ľudí so zdravotným postihnutím.

O odporúčaní tretej dávky bude v pondelok rokovať rada pre zdravotné riziká, ktorá rozhodne, uviedol Babiš. Všetci, čo dostali dve dávky, dostanú podľa premiéra od 10. septembra SMS správu, že môžu ísť na tretiu dávku. "Malo by sa očkovať od 20. 9. Títo ľudia môžu zájsť k praktikovi, alebo si zarezervujú termín ako predtým. Je to dobrovoľné, ale je to dôležité, "uviedol Babiš na Facebooku.

Premiér zopakoval, že situácia s nákazou vyzerá v súčasnosti dobre, preto sa neuvažuje o prijatí plošných opatrení. Uviedol tiež, že nákaza sa šíri často v detských táboroch.

V Česku zaočkovali dosiaľ 5,684 milióna ľudí. Väčšine z nich podali dvojdávkovú vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech. Starším ľuďom ale často aj vakcínu od firmy AstraZeneca, ktorou sa teraz očkuje minimálne. Títo ľudia budú podľa ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha preočkovaní tzv. mRNA vakcínami, čo sú práve Pfizer alebo Moderna. (novinky.cz, tasr)

18:57 Tisíce ľudí sa v sobotu aj v nedeľu zúčastnili v nemeckej metropole Berlín na nepovolených demonštráciách proti vládnym opatreniam proti covidu. Na monitorovanie protestov bolo v niekoľkých častiach mesta nasadených viac ako 2-tisíc policajtov. Polícia však demonštrácie nerozohnala.

Organizátori demonštrácií účastníkom oznámili, aby sa vyhli budove nemeckého parlamentu, kde demonštranti 29. augusta 2020 prerazili bariéru a nakrátko obsadili schody pred vchodom.

Polícia úplne zakázala deväť demonštrácií vrátane tej, ktorú organizovalo hnutie Querdenken (Nekonvenčné myslenie) – jeho členovia odmietajú koronavírusovú stratégiu vlády. Polícia nasadila do ulíc približne 2 200 policajtov, aby sa ubezpečili, že demonštranti dodržiavajú medzi sebou odstup a majú nasadené rúška, čo zvyčajne nebolo realitou.

Polícia nakrátko zadržala v nedeľu vyše 50 ľudí a došlo k ojedinelým prípadom odporu voči mužom zákona. Nad niektorými demonštrantmi krúžil vrtuľník, aby mali policajti prehľad o situácii. Rovnako ako v sobotu aj v nedeľu poskytovali policajtom mimoriadnu podporu ich kolegovia z iných spolkových krajín. (dpa, tasr)

18:53 Izrael začne podávať tretiu dávku vakcíny proti covidu všetkým zaočkovaným ľuďom. Ohlásilo to izraelské ministerstvo zdravotníctva. Doteraz mohli v tejto blízkovýchodnej krajine dostať posilňujúcu dávku iba zaočkovaní ľudia starší viac ako 30 rokov. S preočkovaním krajina začala na začiatku augusta, podľa prvej štúdie to pomohlo znížiť počet vážnych prípadov covidu.

„Odo dneška je tretia dávka vakcíny dostupná všetkým,“ uviedol zástupca ministerstva zdravotníctva. Dodal, že na preočkovanie budú mať ľudia nárok po piatich mesiacoch od podania druhej dávky.

Očkovanie treťou dávkou bude mať aj rad výhod, napríklad povinná karanténa pri návrate zo zahraničia sa im zníži z jedného týždňa na 24 hodín. Izrael používa na očkovanie látku od spoločností Pfizer/BioNTech, ktorá je schválená na použitie pre ľudí vo veku 12 rokov a viac.

Podľa aktuálnych údajov ministerstva zdravotníctva dostali v krajine posilňujúcu dávku asi dva milióny ľudí. Medzi osobami nad 70 rokov je pokrytých preočkovaním zhruba 80 percent ľudí. Na začiatku týždňa ministerstvo zdravotníctva informovalo, že začal klesať počet nakazených vo vážnom stave, ktorých je v Izraeli zhruba 700. Podľa vedcov z Hebrejskej univerzity je to zásluha preočkovania a tiež obnovenie niektorých pandemických opatrení.

Od konca júla do konca augusta sa ale zvýšil počet nových prípadov a nových úmrtí. Na konci júla bolo za predchádzajúcich sedem dní v priemere 2-tisíc prípadov denne, v sobotu rovnaký ukazovateľ predstavoval vyše 8-tisíc nových prípadov. Na konci minulého mesiaca predstavoval sedemdňový priemer dve úmrtia denne, v sobotu to bolo 25 úmrtí denne, uviedol server Our World in Data.

koronavírus, Izrael Čítajte viac Izrael zaskočila delta, zase je vo vojne s koronou

Izrael patril medzi prvé krajiny, ktoré sa rozhodli podávať tretiu dávku vakcíny. Ďalšie štáty preočkovanie zvažujú či plánujú. Medzi nimi je aj Česká republika. O tretej dávke je veľmi kritická Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), podľa ktorej by sa štáty mali zamerať na zrýchlené očkovanie v krajinách, kde vakcínu dostala len malá časť obyvateľov. WHO tiež tvrdí, že sa zatiaľ nepreukázala účinnosť preočkovania. (čtk, reuters, ourworldindata.org)

14:35 Spojené arabské emiráty (SAE) v nedeľu oznámili, že od pondelka obnovia vydávanie víz všetkým turistom, ktorí sú plne zaočkovaní proti covidu. K oznámeniu prichádza zhruba mesiac predtým, ako Dubaj hostí svetový veľtrh Expo 2020, odložený pre pandémiu.

SAE sa rozhodli znova otvoriť dvere turistom zo všetkých krajín s cieľom „dosiahnuť udržateľné oživenie a hospodársky rast“, informovala v sobotu štátna tlačová agentúra WAM. Akceptovanými vakcínami sú tie, ktoré schválila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), teda od spoločností Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson, ale tiež dve čínske vakcíny od spoločností Sinopharm a Sinovac.

„Rozhodnutie sa týka občanov všetkých krajín vrátane cestujúcich prichádzajúcich krajín, na ktoré sa predtým vzťahoval zákaz,“ píše WAM. Osoby, ktoré pricestujú na turistické víza, budú musieť na letisku absolvovať povinný PCR test. V SAE minulý týždeň prvýkrát za uplynulé mesiace pribudlo za deň menej ako tisíc prípadov nákazy. Napriek zlepšeniu situácie v krajine naďalej platia prísne pravidlá týkajúce sa nosenia rúšok a dodržiavania rozstupov.

Vláda v minulom roku rátala so šesťmesačným globálnym veľtrhom Expo 2020 v Dubaji. Pre pandémiu bolo však jeho otvorenie odložené na október tohto roka. V Spojených arabských emirátoch doteraz zaznamenali viac ako 715-tisíc prípadov nákazy koronavírusom a 2 036 úmrtí spojených s ochorením. (afp, wam, tasr)

14:31 Pre stúpajúci počet nových prípadov nákazy koronavírusom posunú v Kosove začiatok školského roka o dva týždne. V krajine tiež zavedú nočný zákaz vychádzania. V nedeľu to oznámila kosovská vláda.

Nočný zákaz vychádzania má začať platiť v Kosove od pondelka. Miestni obyvatelia by sa tak medzi desiatou hodinou večer a piatou hodinou ráno mali zdržiavať predovšetkým doma. V Kosove v súčasnosti denne zaznamenávajú okolo 2-tisíc nových prípadov infekcie, zatiaľ čo začiatkom augusta hlásili denne len niekoľko stoviek prípadov.

Podľa kosovského ministra zdravotníctva Arbena Vitiu vzrástol aj počet detí, ktoré sa koronavírusom nakazili, a to najmä vo vekovej skupine 10 až 19 rokov. Z tohto dôvodu vláda tiež posunula začiatok školského roka, ktorý by sa mal začať až v polovici septembra. Vláda už skôr zakázala organizovanie hudobných festivalov, koncertov, svadieb a osláv. Navyše od 13. septembra budú všetci štátni zamestnanci potrebovať doklad o očkovaní, negatívnom teste alebo prekonaní infekcie.

Krajina, ktorá má približne 1,8 milióna obyvateľov, zaznamenala od začiatku pandémie okolo 140-tisíc prípadov nákazy koronavírusom a 2 500 úmrtí. Proti covidu je v súčasnosti zaočkovaná približne jedna tretina obyvateľov Kosova. (afp, tasr)

13:56 V Česku sa treťou dávkou proti covidu začne očkovať v polovici septembra. V nedeľu to uviedol český minister zdravotníctva Adam Vojtěch v relácii stanice CNN Prima News. Na očkovanie budú podľa neho môcť tí, ktorým od ukončenej vakcinácie uplynulo osem mesiacov. Zatiaľ pôjde o primárne ohrozené skupiny obyvateľstva.

Prví pacienti už tretiu dávku v tomto týždni dostali. Vláda ale doteraz žiadny plán na preočkovanie nezverejnila. V pondelok o tom bude rokovať Rada vlády pre zdravotné riziká. Vojtěch bude na nej odporúčať očkovanie treťou dávkou vakcíny pre rizikové skupiny ľudí nad 65 rokov, zdravotníkov, sociálnych pracovníkov a chronických pacientov.

Podmienkou je tiež to, že od druhej alebo prvej dávky v prípade jednorazovej vakcíny uplynulo osem mesiacov. „Bude sa preočkovávať vakcínami Pfizer alebo Moderna a systém bude stáť na dvoch pilieroch, čo sú praktickí lekári a očkovacie centrá pri nemocniciach,“ dodal Vojtěch s tým, že začať by sa malo v polovici septembra.

Očkovanie bude naďalej hradené štátom. Primárne by mali mať organizáciu tretích dávok očkovania na starosti praktickí lekári. Podľa českého ministerstva zdravotníctva sa v ČR doteraz nechalo zaočkovať aspoň prvou dávkou vakcína vyše 5,7 milióna obyvateľov krajiny, plne očkovaných je takmer 5,5 milióna Čechov. (cnn.iprima.cz, tas­r)

12:56 Talianska vláda zváži možnosť zaviesť povinné očkovanie proti covidu, ak do začiatku jesene nebude zaočkovaných minimálne 80 percent občanov. V rozhovore s denníkom La Repubblica to povedala ministerka pre záležitosti regiónov Mariastella Gelminiová. Podľa nej bude toto opatrenie potrebné zaviesť aspoň pre zamestnancov verejnej správy.

Pre sprísnenie podmienok pre vydávanie covidových certifikátov sa vyslovil poradca talianskeho ministerstva zdravotníctva Walter Ricciardi. Domnieva sa, že by doklad mali dostávať iba zaočkovaní ľudia a tí, ktorí sa vyliečili z covidu. Teraz majú na dokument právo aj ľudia, ktorí sa preukážu negatívnym PCR testom z posledných 48 hodín. „Umožní nám to prinútiť viac ľudí nechať sa zaočkovať,“ povedal Ricciardi.

„Ťažko si predstaviť, že bude koronavírus zlikvidovaný ako kiahne. Cieľom je skôr dosiahnuť menší prenos, menší počet prípadov. To možno dosiahnuť po zaočkovaní 95 percent populácie,“ dodal poradca, ktorý presadzuje, aby boli do očkovania zahrnuté aj deti. V 60-miliónovom Taliansku je podľa webu Our World in Data plne imunizovaných vyše 36 miliónov ľudí, teda asi 60 percent občanov.

V niekoľkých talianskych mestách sa v sobotu konali protesty proti ďalšiemu rozširovaniu epidemických opatrení. Tisíce ľudí na ne prišli v Ríme, Turíne, Miláne, Bologni či Neapole.

Na stredu zvolali odporcovia očkovania protesty na 54 talianskych nádraží. Chcú poukázať na novú požiadavku, aby sa potvrdením o bezinfekčnosti museli ľudia preukazovať aj na diaľkových vlakových trasách. Organizátori pohrozili, že zablokujú železničnú dopravu. (repubblica.it, ourworldindata­.org, čtk)

12:28 V 42 z 50 ame­rických štátov sa minulý týždeň zvyšoval podiel ľudí zomierajúcich na covid. Podľa štatistiky Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) v 14 štátoch umieralo o 50 percent ľudí viac než doteraz, vo zvyšných 28 štátoch sa čísla zvýšili o desať percent. Najviac zasiahnutá je Alabama, kde rýchlo pribúdajú počty hospitalizovaných. Úrady začali mŕtvych ukladať do mobilných buniek.

„Sú určené len pre mimoriadne udalosti, pri ktorých zomrie veľké množstvo ľudí. To je situácia, v ktorej je Alabama teraz,“ povedal zástupca tamojšieho zdravotníctva Scott Harris. Podľa neho štát zatiaľ uviedol do prevádzky dve zo svojich štyroch mobilných buniek vybavených mraziacim systémom.

Alabama niekoľko týždňov hlási dvojciferné údaje o mŕtvych, vo štvrtok ich bolo 50. Podľa Harrisa má štát u testovaných 23-percentnú mieru pozitivity a nedávno tam koronavírus zistili u viac ako 5 500 detí. Harris povedal, že úrady netušia, kde sa deti nakazili. Podľa Harrisa v štáte pribúdajú medzi hospitalizovanými práve i deti.

V ťažkej situácii je teraz Louisiana, ku ktorej sa blíži silný hurikán Ida. Guvernér John Bel Edwards v sobotu povedal, že s covidom je v tamojších nemocniciach 2 450 pacientov a že sa nemocnice pred búrkou nebudú evakuovať. Z pacientov je 475 na ventilátoroch a Edwards povedal, že sa do nemocníc privážajú zásoby a kontroluje sa stav generátorov na výrobu elektriny. Niekoľko generátorov navyše ich nemocniciam zabezpečila Federálna agentúra pre riešenie krízových situácií (FEMA).

Nemocnice na Floride, v Južnej Karolíne, Texase aj Louisiane začínajú mať nedostatok kyslíka pre pacientov s covidom. Šírenie vírusu zrýchľuje vo všetkých amerických štátoch v čase, keď sa deti vracajú do škôl.

Iba v polovici amerických štátov a vo Washingtone je plne zaočkovaných polovica občanov, v skupine 12 a 17 rokov je zaočkovanosť 32 percent. Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb tlačí na očkovanie detí a dospievajúcich v čase, keď sa obnovuje výučba. V USA sa od začiatku epidémie koronavírusom nakazilo viac ako 39 miliónov ľudí a vyše 654-tisíc osôb v súvislosti s nákazou zomrelo. (cnn.com, jhu.com, ap, čtk)

10:06 Za sobotu odhalilo PCR testovanie na Slovensku 85 nových prípadov koronavírusu pri 2 832 odobratých vzorkách (pozitivita 3 %). Nepribudlo žiadne úmrtie na covid, počet hospitalizácií stúpol o jednu na 84, proti covidu zaočkovali ďalších takmer tisíc osôb.

Testovanie / Covid / Čítajte viac Nepribudlo žiadne úmrtie na covid, pozitivita PCR testovania dosiahla tri percentá

9:46 V Nemecku pribudlo za posledný deň 8 416 nových prípadov nákazy koronavírusom. Vyplýva to z dát, ktorá v nedeľu zverejnil Inštitút Roberta Kocha. V krajine ďalej stúpa aj incidencia, teda počet novo infikovaných na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní. Teraz je na hodnote 74,1, o deň skôr to bolo 72,1 a pred týždňom 54,5.

Epidemická situácia sa v Nemecku už dlhší čas zhoršuje. Pred týždňom miestne zdravotné úrady nahlásili za deň 7 050 nových prípadov covidu. Za posledných 24 hodín zaznamenali 12 úmrtí súvisiacich s infekčnou chorobou, pred týždňom to boli tri. Od začiatku pandémie Nemecko eviduje bezmála štyri milióny preukázaných prípadov nákazy a 92 130 úmrtí. (rki, čtk)

8:41 Japonská prefektúra Okinava v nedeľu pozastavila používanie vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti Moderna. Urobila tak na základe zistení, že niektoré dávky boli kontaminované.

„Pozastavujeme používanie vakcín proti (ochoreniu) Covid-19 od Moderny, pretože v niektorých z nich boli zistené cudzie látky,“ uvádza sa vo vyhlásení miestnej vlády. Tento krok nastal deň po tom, ako japonské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že vyšetruje smrť dvoch mužov, ktorí boli očkovaní vakcínou od Moderny. Obaja dostali dostali dávky zo šarže, ktorej používanie v krajine po správach o kontaminácii pozastavili. Príčina ich smrti nie je známa.

Japonsko / Moderna / Čítajte viac Po očkovaní vakcínou od Moderny zomreli v Japonsku dvaja ľudia

Muži vo veku 30 a 38 rokov zomreli začiatkom augusta niekoľkých dní po tom, ako dostali druhú dávku vakcíny od Moderny, uviedlo ministerstvo. Obom bola aplikovaná dávka z jednej z troch pozastavených výrobných šarží. Japonská vláda vo štvrtok pozastavila používanie 1,63 milióna dávok vakcín od Moderny, ktoré boli dodané do 863 očkovacích centier v rôznych častiach krajiny. Dôvodom boli správy o kontaminácii dávok z niekoľkých výrobných šarží.

Miestne média v súvislosti s kontamináciou dávok vakcín v Okinave uviedli, že nejde o rovnaké šarže vakcíny, ktoré vo štvrtok vláda vyradila z obehu. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v súčasnosti nie je známe, či existuje príčinná súvislosť medzi úmrtím dvojice mužov a vakcínou.

„V súčasnosti nemáme žiadne dôkazy o tom, že tieto úmrtia sú spôsobené vakcínou od Moderny. Je preto dôležité viesť oficiálne vyšetrovanie s cieľom zistiť, či existuje nejaké spojenie,“ uviedli v sobotu v spoločnom vyhlásení Moderna a farmaceutická spoločnosť Takeda, ktorá v krajine zodpovedá za distribúciu a predaj tejto očkovacej látky. Dodávateľ, španielska farmaceutická firma ROVI, vo štvrtok vo vyhlásení uviedol, že vyšetruje príčinu kontaminácie dodávky, ktorá bola distribuovaná iba v Japonsku. (afp, tasr)

8:00 Úrady v austrálskom štáte Viktória rozhodli v nedeľu o predĺžení lockdownu v Melbourne, druhom najväčšom meste v krajine.

Ako píše agentúra AFP, v poradí šiesty lockdown, ktorým sa momentálne riadi takmer sedem miliónov obyvateľov Melbournu a okolitých oblastí mal po štyroch týždňoch pôvodne skončiť vo štvrtok. Premiér štátu Viktória Daniel Andrews však opatrenia predĺžil po tom, čo za ostatných 24 hodín pribudlo 92 nových prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2

„V komunite máme stále príliš veľa prípadov na to, aby sme dokázali otvoriť a vrátiť (ľuďom) …tie slobody, ktoré si vážime, a tie, ktoré zúfalo chceme späť,“ povedal Andrews. Premiér však nespresnil, o koľko dní lockdown predĺžil.

Medzitým susedný štát Nový Južný Wales (NSW), v ktorom sa nachádza aj Sydney, najľudnatejšie mesto v Austrálii, zaznamenal v nedeľu 1218 nových prípadov. V Novom Južnom Walese evidujú od polovice júna takmer 19 000 nakazených.

V dôsledku zrýchlenia očkovacieho programu však úrady v NSW očakávajú, že do októbra bude úplne zaočkovaných proti covidu 70 percent všetkých dospelých obyvateľov tohto štátu.

Vedúci predstavitelia Austrálie sa zároveň dohodli na celonárodnom pláne na postupné rušenie obmedzení po tom, čo každý štát dosiahne najprv 70 percentnú a následne 80 percentnú zaočkovanosť.

V tejto 25-miliónovej krajine doposiaľ zaznamenali zhruba 51.000 prípadov nákazy; v spojitosti s ochorením COVID-19 tam zomrelo takmer 1000 ľudí.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus