Koalícia: Slováci v SNP ukázali svoju odvahu postaviť sa extrémizmu

Slovenské národné povstanie je významným historickým míľnikom, v ktorom Slováci ukázali svoju odvahu postaviť sa extrémistickej ideológii. Vďaka tomu sme sa zaradili medzi víťazné mocnosti.

29.08.2021 10:29 , aktualizované: 15:27
SNP Foto:
Účastníci pietneho aktu pri príležitosti 77. výročia Slovenského národného povstania pri pamätníku SNP v Bratislave 26. augusta 2021
debata (124)

Pri príležitosti 77. výročia vypuknutia Povstania to skonštatovali predstavitelia koaličných strán. Pripomenuli, že na odkaz Povstania a jeho účastníkov nesmieme zabudnúť.

„Slovenské národné povstanie je pre nás silným mementom túžby postaviť sa zlu a totalite. Je našou morálnou povinnosťou pripomínať si tých, ktorí neváhali zomrieť za slobodu,“ pripomenula predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Video: Oslavy SNP v Banskej Bystrici.

Video

Dodala, že tento odkaz je dnes ešte aktuálnejší vzhľadom na vyjadrenia niektorých politikov, ktorí podľa nej pohŕdajú týmto sviatkom a otvorene glorifikujú fašizmus. „Ich rétorika a prekrúcanie histórie je nebezpečné. Za slobodu sa ťažko bojuje, preto už viac nedovoľme, aby sme o ňu prišli,“ doplnila.

Obyvatelia Slovenska v SNP preukázali podľa hnutia OĽaNO svoju mimoriadnu odvahu a morálnu silu postaviť sa na odpor extrémistickej ideológii. „Vďaka hrdinstvu vojakov a partizánov, ako aj obetavosti bežných občanov na povstaleckom území mohlo Slovensko na konci vojny hrdo stáť na strane víťazov,“ uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO.

„Je dôležité, aby sme si tento deň pripomínali, pretože patrí k najvýznamnejším medzníkom našej novodobej histórie,“ pripomenulo hnutie Sme rodina s tým, že Slovákom, ale aj iným národom sa podarilo vďaka svojej obetavosti a hrdinstvu povstať proti nenávisti, násiliu a rasizmu. „Bol to ďalší dôkaz toho, že keď sa spojíme, dosiahneme vyššie ciele,“ uviedli z tlačového oddelenia hnutia.

Video: Stanislav Mičev o oslavách SNP.

Video

Strana Za ľudí pripomenula, že vďaka odvážnym Slovákom a Slovenkám sme sa zaradili medzi víťazné mocnosti, ktoré porazili nacizmus. „Je našou povinnosťou viesť nové generácie k tomu, aby sa podobná zvrátená ideológia už nikdy neopakovala. Za našu slobodu vďačíme všetkým tým ľuďom, ktorí neváhali a bránili svoju krajinu. Preto si nielen počas spomienkových slávností, ale po celý rok musíme uvedomovať, že sloboda a mier nie sú samozrejmosťou,“ skonštatovala strana.

Rezort obrany eviduje celkovo 315 žijúcich účastníkov SNP

Ministerstvo obrany SR (MO SR) eviduje celkovo 315 žijúcich účastníkov Slovenského národného povstania. Z nich má 45 osôb na základe žiadosti priznané postavenie vojnového veterána. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Dodala, že hrdinský odkaz bojovníkov SNP si dnes v Banskej Bystrici pripomenuli aj najvyšší predstavitelia rezortu obrany – minister obrany Jaroslav Naď, štátny tajomník Marian Majer a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. Naď si 77. výročie SNP pripomenul aj tichým kladením vencov v obci Žemberovce (okres Levice).

Naď podotkol, že v slovenských a aj v európskych dejinách protifašistického odporu je SNP zapísané ako dôležitý a neprehliadnuteľný historický fakt. „Dnešný deň je mementom hrdinstva, odvahy a nebojácnosti – práve tieto pojmy najlepšie vystihujú našich hrdinov a ich činy počas národného boja za oslobodenie. Česť ich pamiatke,“ povedal. Zároveň vzdal hold všetkým, ktorí v bojoch druhej svetovej vojny prišli o životy.

Kovaľ Kakaščíková objasnila, že v Banskej Bystrici sídlilo veliteľstvo 1. čs. armády na Slovensku. Za úlohu malo brániť povstalecké územie, na ktorom žilo zhruba 1,7 milióna obyvateľov a rozprestieralo sa na ploche 20-tisíc kilometrov štvorcových, a to až do príchodu sovietskej Červenej armády.

„Počas druhého mesiaca bojov dosiahli povstalecké ozbrojené sily súhrnný stav cca 77 500 osôb. Napriek vojenskej porážke z októbra 1944 nedošlo k úplnému zničeniu ani ku kapitulácii či skončeniu organizovaného ozbrojeného odporu,“ uviedla.

Partizánsky spôsob boja totiž pokračoval až do definitívneho oslobodenia Slovenska. Ozbrojeným protifašistickým vystúpením v SNP sa slovenský národ podľa rezortu obrany zaradil medzi pokrokové demokratické sily protihitlerovskej koalície.

Vybojoval si tiež rozhodujúce predpoklady pre vytvorenie novej, vlastnej demokratickej štátnosti, položil základy novej národnej a štátnej idey postavenej na tradíciách antifašizmu, demokratizmu a humanizmu.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné povstanie