Hlas a Smer si pripomenuli výročie SNP, nie však na oficiálnom programe

Smer a Hlas si pripomenuli 77. výročie SNP po svojom. Nezúčastnili sa na oficiálnej časti osláv v Múzeu SNP v Banskej Bystrici. Smer položil vence k Pamätníku obetiam fašizmu v Kremničke. Jeho opoziční kolegovia z Hlasu tak síce urobili v Múzeu SNP, ale až po oficiálnej časti programu, kedy dnu pustili aj verejnosť.

29.08.2021 10:52 , aktualizované: 19:51
SNP / Slovenské národné povstanie / Foto:
debata (17)

„SNP považujeme za významný medzník v histórii slovenského národa. Zaradili sme sa medzi štáty, ktoré sa postavili proti fašistickému režimu a za cenu strát na životoch sme prispeli k jeho porážke. Dnes, keď evidujeme snahy o prepis a revíziu dejín, považujeme za dôležité formovať historickú pamäť mladších generácií, pretože to je jediná prevencia ako zabrániť návratu režimov, ktorých ideológia je postavená na xenofóbii a rasizme,“ skonštatoval Hlas.

Tvrdí, že sám stojí na protifašistickom pilieri, ktorý vytvára priestor na spoluprácu jej členov hlavne mladšej generácie s veteránmi druhej svetovej vojny a SNP.

75. výročie SNP, veteráni, Múzeum SNP Čítajte viac SNP a boj o charakter štátu

Šéf opozičného Smeru Robert Fico počas príhovoru pri Pamätníku obetiam fašizmu v Kremničke kritizoval obmedzenie počtu účastníkov na oslavách SNP v Banskej Bystrici a vládnutie súčasnej koalície. „SNP je nielen v našej pamäti, ale aj v našom politickom kalendári zapísané ako najvýznamnejšia udalosť,“ zdôraznil.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #opozícia #Hlas #Slovenské národné povstanie