Nad nami sa krúti tlaková níž, začiatok týždňa bude daždivý. A koniec?

Nad Slovenskom sa zmráka, tlaková níž prinesie dažde, niekde aj výdatné. Ako dlho potrvá studené a mokré počasie?

30.08.2021 00:00

VIDEO: Pozrite si predpoveď počasia s meteorologičkou Miriam Jarošovou na týždeň, v ktorom sa končí august a začína sa september.

Video

Kým v polovici augusta sa na niektorých miestach teplota vyšplhala nad 35 stupňov, v závere mesiaca je počasie ako z poslednej septembrovej dekády. Približne za desať dní klesla priemerná denná teplota vzduchu na meteorologickej stanici v Bratislave na letisku o viac ako 10 stupňov. Priemerná denná teplota vzduchu tam v týchto dňoch dosahuje 15 stupňov.

„Z vrcholného leta sme sa posunuli do typicky jesenného počasia,“ podotýka klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. Vo štvrtok ráno sa napríklad v Poprade a na Štrbskom plese objavil prízemný mráz. Na konci augusta sa to môže stať, ale teraz sa to potvrdilo veľmi nápadne.

V súvislosti s chladným počasím Faško spomína aj lokálny rekord, ktorý potvrdzuje, že je na toto ročné obdobie nezvyčajne chladno. „Na meteorologickej stanici v Liesku, ktorá je v prevádzke 34 rokov, namerali vo štvrtok minimálnu teplotu vzduchu 4,1 stupňa,“ spresňuje. Ide o najnižšiu teplotu pre 26. august na tejto stanici.

„Je chladno až tak, že na najvyšších miestach Vysokých Tatier napadal sneh. Na Lomnickom štíte namerali v piatok 4 centimetre snehu,“ pripomína Faško. Snehová pokrývka môže pribúdať, pretože sneh má padať v najvyšších polohách aj počas nasledujúcich dní.

V minulosti sme sa podľa Faška nepozastavovali nad tým, že v tomto čase napadal v európskych veľhorách sneh. „Bývalo to každoročnou záležitosťou. No v uplynulých troch rokoch nezaznamenali v auguste na Lomnickom štíte ani jeden deň so snehovou pokrývkou. Prestávka bola pomerne dlhá. Niečo podobné sa stalo v auguste v rokoch 2002 až 2004,“ dopĺňa.

August však nebude výrazne chladný. Priemerné hodnoty reprezentujú celý mesiac, schovajú sa v nich krajnosti tak z týchto dní, ako aj z polovice mesiaca. Ani podľa počtu letných dní to nevyzerá až tak zle. „Jaslovské Bohunice a Košice mali v tohtoročnom auguste 16 letných dní, na bratislavskom letisku ich bolo dokonca až 19,“ spresňuje klimatológ.

Chladno vydrží nielen na konci augusta, ale aj na začiatku septembra. Charakter počasia sa nebude meniť rýchlo. „Keď sa vyčasí alebo sa začne otepľovať, bude to niekedy na rozhraní prvej a druhej septembrovej dekády. Musíme sa zmieriť s tým, že približne najbližších desať dní bude mať podobne chladný ráz,“ dopĺňa odborník na počasie.

Víkend bol premenlivý a počasie nestabilné. Podobné počasie nás čaká aj počas pracovného týždňa. „Možno v piatok nebude tak nepriaznivo ako v predchádzajúcich dňoch,“ dodáva klimatológ. Bude dosť veterno, čo bude v chladom a vlhkom prostredí zvýrazňovať pocit chladu. Faško však na záver podotýka, že vychladený zemský povrch môže pomôcť, aby tu vznikla taká poveternostná situácia, ktorá by mohla navodiť babie leto.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #počasie