Ďalšia obávaná mutácia prichádza z Južnej Afriky

Variant C.1.2 mutuje rýchlejšie ako iné varianty nového koronavírusu. Vedci skúmajú, či môže byť väčšou hrozbou ako Delta.

30.08.2021 06:30 , aktualizované: 23:18
Nový Zéland, koronavírus, lockdown, celoštátny... Foto: ,
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová počas tlačovej konferencie vo Wellingtone
debata (137)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:18 Sudca v americkom štáte Illinois zmenil v pondelok svoje predchádzajúce rozhodnutie, ktorým zrušil matke právo stretávať sa so svojím 11-ročným synom, pretože sa odmietla zaočkovať proti koronavírusu. Umožní jej napokon svojho syna vidieť, informovala televízia FOX 32 Chicago.

„Sudca Shapiro práve vydal príkaz na zrušenie častí svojho predchádzajúceho rozhodnutia z 11. augusta, aby Rebecca Firlitová mohla opäť vidieť svojho syna,“ uviedla pre FOX 32 Chicago Firlitovej právnička Annette Fernholzová.

20:54 Sudca v americkom štáte Illinois zrušil matke právo stretávať sa so svojím 11-ročným synom, pretože sa odmietla zaočkovať proti koronavírusu, informoval v pondelok denník The Guardian.

Podľa neho v „bezprecedentnom rozsudku“ sudca okresu Cook v metropolitnej oblasti Chicaga uviedol, že 39-ročná Rebecca Firlitová, ktorá má spoločnú starostlivosť o svojho syna so svojím exmanželom, neuvidí chlapca dovtedy, kým sa nezaočkuje.

„Bola som zmätená, pretože to malo byť len o výdavkoch a výživnom na dieťa,“ povedala Firlitová pre noviny Chicago Sun-Times o virtuálnom súdnom pojednávaní, ktoré sa konalo začiatkom tohto mesiaca.

„Jedna z prvých vecí, ktoré sa ma pýtal cez Zoom, bola, či som bola alebo nebola očkovaná, čo ma rozhodilo a spýtala som sa, ako to súvisí s pojednávaním. Povedal: ‚Ja som sudca a ja rozhodujem o vašom prípade‘,“ uviedla Firlitová.

17:52 Nórsko sa v pondelok pridalo k susednému Dánsku a začalo ponúkať ľuďom s vážne oslabeným imunitným systémom tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu. Nórska vláda uviedla, že týmto ľuďom viac hrozí vážny priebeh covidu a vakcína má u nich slabší účinok než u zdravých ľudí.

Vláda odhaduje, že túto skupinu pacientov tvorí do 200-tisíc ľudí a patria do nej okrem iných pacienti s imunitnou nedostatočnosťou, s transplantovanými orgánmi či pacienti liečiaci sa na rakovinu alebo s nedávno ukončenou liečbou rakoviny.

Dánsko bude tretiu dávku ponúkať podobnej skupine obyvateľov. Aj dánska agentúra pre lieky vysvetlila, že niektorí ľudia „môžu mať po zaočkovaní nedostatočnú ochranu pred covidom, tak ako môžu mať aj zníženú ochranu po zaočkovaní inými vakcínami“.

Dánsko už nebude od 10. septembra pokladať covid za „spoločensky kritické ochorenie“ a postupne prestane používať digitálny covidpas, ktorý sa vyžaduje okrem iných prevádzok aj pri vstupe do reštaurácií – dôvodom plánovaného opatrenia je veľký počet zaočkovaných obyvateľov.

V tejto škandinávskej krajine je vyše 80 percent ľudí vo veku nad 12 rokov zaočkovaných dvakrát a Dánsko má cieľ dosiahnuť do 1. októbra 90-percentnú zaočkovanosť. (ap, tasr)

17:38 Anglický rockový a bluesový hudobník Eric Clapton, vytrvalý kritik opatrení zameraných na boj proti pandémii covidu, zverejnil novú pieseň, ktorá je všeobecne interpretovaná ako útok na kroky odporúčané zdravotníckymi úradmi.

Skladbu s názvom This Has Gotta Stop (Toto sa musí skončiť) zverejnil Clapton (76) v piatok na webovej videoplatforme YouTube. Aj keď sa v skladbe priamo nezmieňujú žiadne lockdowny či vakcíny, hudobník v uplynulých mesiacoch účinkoval na niekoľkých nahrávkach namierených proti očkovaniu.

„Už ďalej nedokážem znášať tieto hlúposti/Zašlo to príliš ďaleko/Chcete sa zmocniť mojej duše/Budete musieť prísť a vylomiť dvere“, spieva Clapton. Text obsahuje aj verše „Vedel som, že sa deje niečo zlé/Keď ste začali stanovovať zákon/Nemôžem hýbať rukami/Zalieva ma pot“.

Clapton už predtým hovoril o svojej negatívnej reakcii na protikoronavírusovú vakcínu, ktorú dostal. „Dali mi prvú dávku AstraZenecy a okamžite som mal vážne reakcie, ktoré trvali desať dní. Odpoveď môjho organizmu na druhú dávku bola priam katastrofálna. Ruky i chodidlá som mal buď mrznúce, rozpálené alebo meravé. Dva týždne som bol úplne nepoužiteľný, obával som sa, že už nebudem môcť nikdy opäť hrať,“ uviedol pre magazín Rolling Stone.

Rozsiahly vedecký výskum, ktorým sa zistilo, že vakcíny ponúkané v Británii sú bezpečné a zachraňujú životy, Clapton označil za „propagandu“. Hudobník zároveň vyhlásil, že nebude vystupovať na žiadnych podujatiach, kde sa bude od návštevníkov vyžadovať dôkaz o zaočkovaní. (theguardian.com, tas­r)

17:13 Poľský prezident Andrzej Duda pred začiatkom nového školského roka uviedol, že je proti povinnému očkovaniu. Podľa Dudu by zavedenie povinnej vakcinácie znamenalo prekročenie červenej čiary, ktorú si Poľsko nemôže dovoliť prekročiť.

„Som proti povinnému očkovaniu. Verím, že by to mohlo spôsobiť nepokoje,“ povedal Duda s tým, že dať sa zaočkovať je podľa neho osobnou voľbou každého jednotlivca. „Každý by mal byť zodpovedný za svoje vlastné činy,“ dodal prezident.

Andrzej Duda sa vyslovil proti povinnému očkovaniu tesne po zasadnutí vládnej komisie, ktorá sa venovala pandémii koronavírusu v kontexte začiatku nového školského roka. V Poľsku panujú obavy, že návrat miliónov detí do tried by mohol mať za následok výrazný nárast počtu nových prípadov. Podľa Dudu by rozhodnutie, či dať zaočkovať svoje dieťa, mali urobiť iba rodičia.

„Musíme vytvoriť také podmienky, aby mal každý občan prístup k očkovacej látke. To je povinnosťou štátnych orgánov, nemôžu však nikoho nútiť,“ povedal poľský prezident. Podľa Andrzeja Dudu môže vláda jedine povzbudzovať k očkovaniu formou osvetových kampaní. (pap, tasr)

17:06 V rámci boja proti pandémii koronavírusu musia zhruba dva milióny francúzskych zamestnancov v reštauráciách a ďalších službách odteraz predkladať zdravotný preukaz, aby sa mohli dostať do práce. Táto povinnosť už platí pre návštevníkov reštaurácií, pamiatok a mnohých ďalších verejných priestorov.

Od pondelka musia doklad obsahujúci potvrdenie o očkovaní, aktuálnom negatívnom teste na koronavírus alebo o prekonaní ochorenia predkladať aj všetci zamestnanci v službách. Tým, ktorí tak nespravia, hrozí pozastavenie práce alebo iné sankcie. Podniky, ktoré nebudú spolupracovať, riskujú pokuty.

Takmer 72 percent Francúzov dostalo už aspoň jednu dávku vakcíny proti koronavírusu. Plne zaočkovaných je viac ako 64 percent obyvateľov. Malá, avšak hlučná menšina ľudí, ktorí odmietajú očkovanie alebo zdravotné preukazy, organizuje od júla po celej krajine každý týždeň protesty.

Zhromaždenie proti tzv. covid pasom vo... Foto: SITA/AP, Michel Spingler
Francúzsko / Koronavírus / covidpasy / Zhromaždenie proti tzv. covid pasom vo francúzskom meste Lille 21. augusta 2021

Francúzsko za posledný mesiac zaznamenalo druhý najvyšší počet nakazených v rámci Európy. Letný nárast nových prípadov začal ustupovať po tom, čo vláda zaviedla prísnejšie pravidlá pre očkovanie a ďalšie pandemické opatrenia. (sita, ap)

Francúzsko doteraz zaznamenalo viac ako 114-tisíc úmrtí súvisiacich s koronavírusom.

16:43 Na druhú dávku neregistrovanej vakcíny Sputnik V čaká šesť Slovákov. Zaočkovať by ich mali najneskôr v utorok (31. 8.). Potvrdila to hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Priblížila, že do pondelka bolo na Slovensku aplikovaných 37 021 dávok tejto vakcíny. „Celkovo tak je na Slovensku vakcínou Sputnik V zaočkovaných mierne nad 18 500 ľudí,“ povedala Eliášová.

V súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu Štátny ústav pre kontrolu liečiv do stredy evidoval 26 hlásení nežiadúcich účinkov, z toho dve boli závažné. Išlo o pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi a flebotrombózu­. (tasr)

16:31 Francúzsko dodá Afrike počas nasledujúcich troch mesiacov desať miliónov dávok vakcín proti koronavírusu od spoločností AstraZeneca a Pfizer/BioNTech. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie kancelárie prezidenta Emmanuela Macrona.

Očkovacie dávky budú prerozdelené a distribuované v rámci Afrického fondu na získanie vakcín (AVAT), Africkej únie a COVAX-u, uviedla prezidentská kancelária.

COVAX (Covid-19 Vaccines Global Access) je medzinárodná iniciatíva usilujúca sa o väčšiu dostupnosť očkovacích látok proti covidu. „Pandémiu (ochorenia covid-19) je možné prekonať iba intenzívnou spoluprácou,“ uviedol Macron vo vyhlásení, v ktorom zdôraznil „pevné partnerstvo“ krajiny s Africkou úniou.

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa tento krok Francúzska označil za „silné a vítané gesto solidarity a politickej spolupráce v čase, keď to svet najviac potrebuje“. Vo vyhlásení Macronovej kancelárie sa ďalej uvádza, že prostredníctvom AVAT-u bol doteraz nakúpený dostatočný počet dávok vakcín, aby sa v Afrike do septembra 2022 mohlo zaočkovať 400 miliónov ľudí, čo predstavuje tretinu populácie kontinentu. (afp, tasr)

16:26 Malajzijský premiér Ismail Sabri Yaakob bol pre obavy z možnej nákazy koronavírusom nútený v pondelok zmeškať slávnostnú prísahu svojho vlastného nového kabinetu. Ismail Sabri, ktorý sa ujal úradu len pred vyše týždňom a uplynulý piatok vymenoval svojich ministrov, je na dva týždne v karanténe, pretože prišiel do kontaktu s osobou neskôr pozitívne testovanou na koronavírus.

Tieto preventívne opatrenia znamenajú, že nový premiér vynechá aj utorkové oslavy Dňa nezávislosti Malajzie a namiesto toho sa na nich „zúčastní virtuálne“, uvádza sa vo vyhlásení úradu predsedu vlády. Nový námestník ministra školstva v Sabriho vláde Mohamad Alamin takisto musí vynechať tohtotýždňové udalosti, pretože mal pozitívny test na koronavírus.

V Malajzii zaznamenali v pondelok nové denné prípady nákazy pod hranicou 20-tisíc, a to prvýkrát za takmer týždeň. Uplynulý štvrtok pritom krajina hlásila rekord 393 úmrtí súvisiacich s covidom a takmer 25-tisíc nových prípadov infekcie, teda najviac za jeden deň.

Prudko stúpajúce počty, zďaleka najvyššie na obyvateľa v juhovýchodnej Ázii a jedny z najvyšších celosvetovo, krajina zaznamenáva napriek lockdownu platnému od mája, keď počty prípadov dosahovali 4-tisíc denne. Tieto oficiálne údaje poskytol portál Oxfordskej univerzity Our World in Data.

Kritika riešenia pandémie na adresu vlády donútila predchádzajúceho premiéra Muhyiddina Yassina odstúpiť, čo otvorilo cestu Ismailovi Sabrimu, ktorý bol ministrom obrany a krátko aj podpredsedom vlády, aby sa stal šéfom kabinetu. (dpa, tasr, ourworldindata.org)

16:07 Škótska premiérka Nicola Sturgeonová mala negatívny výsledok PCR testu na covid po tom, ako bola predtým v úzkom kontakte s nakazenou osobou. Od nedele sa nachádzala v domácej karanténe. V izolácii bola aj napriek tomu, že sa údajne cítila „dobre“ a nemala symptómy.

Podľa aktuálnych protipandemických opatrení, ktoré platia v Škótsku, nemusí premiérka naďalej zostávať v izolácii, keďže je plne zaočkovaná. Uviedla však, že sa bude naďalej preventívne testovať, aby k podobnému konaniu povzbudila aj iných.

V Škótsku počas víkendu zaznamenali rekordný počet prípadov nakazených. Minulý týždeň premiérka uviedla, že prudký nárast prípadov je „dôvodom na obavy“, škótska vláda však podľa nej neuvažuje o zavedení tvrdého lockdownu. Dodala tiež, že vláda nemôže vylúčiť opätovné zavedenie niektorých opatrení. Zároveň zdôraznila, že na zastavení šírenia vírusu sa musí podieľať každý. (bbc.com, tasr)

15:40 Zaočkovanosť detí vo vekovej kategórii od 12 do 17 rokov proti covidu na Slovensku je aktuálne na úrovni 22 percent. Uviedol to minister školstva Branislav Gröhling (SaS). „Na základe dát, ktoré sme dostali z Národného centra zdravotníckych informácií, nám od minulého mesiaca poskočilo zaočkovanie v rámci vekovej kategórie 12+ až 17 rokov z 19 na 22 percent,“ povedal minister školstva.

Najvyššia zaočkovanosť je v okrese Bratislava (48 percent), nasleduje Senec (44 percent) a Pezinok (38 percent). Zaočkovanosť nad 30 percent dosiahli aj v okresoch Dunajská Streda (31 percent), Banská Bystrica, Malacky, Trenčín, Trnava a Žilina (zhodne všetky po 30 percent).

Naopak, najnižšia zaočkovanosť je v okresoch Medzilaborce (osem percent), Gelnica, Revúca, Rimavská Sobota a Svidník (zhodne všetky po deväť percent). Minister poznamenal, že ho mrzí, že zaočkovanosť je v týchto okresoch nízka. „Vieme, že v niektorých týchto okresoch neprebiehalo dištančné vzdelávanie plnohodnotne, takže sa budeme musieť zamerať na tieto okresy,“ uzavrel. (tasr)

15:11 V pondelok začali v Maďarsku očkovaciu kampaň na školách proti covidu pre deti nad 12 rokov, informoval operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

Doposiaľ rodičia zaregistrovali 48-tisíc žiakov základných a stredných škôl na podanie očkovacej látky proti covidu v rámci štvordňovej školskej kampane, ktorá sa začne 30. augusta a bude pokračovať 31. augusta a 2. a 3. septembra. Nový školský rok v Maďarsku sa začína v stredu 1. septembra.

Deti budú očkovať vakcínami konzorcia Pfizer/BioNTech. Okrem tejto kampane prebieha aj internetové objednávanie termínov očkovania pre deti nad 12 rokov, cez ktoré sa zaregistrovalo už 205-tisíc osôb, z ktorých 171-tisíc je už zaočkovaných.

Počas uplynulého víkendu nezomrel v Maďarsku nikto s covidom. Za posledné tri dni však pribudlo 521 prípadov nákazy. Počet infikovaných od vypuknutia pandémie tak stúpol na 812 227, zatiaľ čo počet obetí zostáva 30 057. Prvou dávkou vakcíny proti covidu zaočkovali v Maďarsku doposiaľ vyše 5,7 milióna ľudí, z ktorých viac ako 5,5 milióna už dostalo obe dávky očkovacej látky. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

14:15 Nový Zéland ohlásil v pondelok prvé úmrtie v spojitosti s protikorona­vírusovou vakcínou od spoločnosti Pfizer/BioNTech. Úrady informovali o úmrtí ženy, ktorá zomrela v dôsledku myokarditídy, a síce zápalového ochorenia srdcového svalu.

„Je to prvý prípad na Novom Zélande, keď bolo úmrtie, ku ktorému došlo niekoľko dní po očkovaní, spojené s vakcínou od spoločnosti Pfizer,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení bez uvedenia veku zosnulej.

V tomto prípade mohlo byť podľa novozélandských úradov úmrtie ženy spôsobené vplyvom ďalších zdravotných komplikácií. Oficiálna príčina smrti zatiaľ nebola stanovená. Rezort zdravotníctva zároveň dodal, že výhody očkovania touto vakcínou naďalej prevažujú nad možnými rizikami.

„Spoločnosť Pfizer berie nežiadúce účinky potenciálne spojené s našou vakcínou veľmi vážne. Všetky tieto udalosti dôkladne monitorujeme a zhromažďujeme relevantné informácie so zámerom zdieľať ich s regulačnými orgánmi na celom svete,“ uviedla spoločnosť. Dodala, že prípady myokarditídy po očkovaní sú mimoriadne zriedkavé.

Regulačné úrady v USA a EÚ či Svetová zdravotnícka organizácia dospeli k záveru, že existuje možná súvislosť medzi veľmi zriedkavými prípadmi zápalu srdcového svalu a vakcínami Comirnaty (Pfizer/BioNTech) a Spikevax (Moderna). Celkové prínosy očkovania však podľa nich i naďalej prevyšujú jeho riziká.

Európska agentúra pre lieky (EMA) 9. júla oznámila, že päť prípadov myokarditídy alebo perikarditídy nahlásených po očkovaní vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna v Európskom hospodárskom priestore bolo smrteľných. Išlo o pacientov vo vysokom veku alebo s inými pridruženými ochoreniami. Prípady myokarditídy alebo perikarditídy sa podľa EMA zvyčajne vyskytli do 14 dní po očkovaní – častejšie po druhej dávke vakcíny – u mladších dospelých mužov. (reuters, bbc.com, tasr)

13:13 Lockdown vo vietnamskom Hočiminovom Meste, ktoré je najväčším mestom juhovýchodnej Ázie, zvýšil obavy o globálne dodávky kávy. V meste, ktoré je centrom exportu, zaviedli prísne cestovné obmedzenia pre rast počtu prípadov nákazy delta variantom koronavírusu. Vietnam je pritom významným producentom kávy robusta. Veľkoobchodné ceny zrniek kávy robusta v tomto roku stúpli už o približne 50 percent.

Lockdown v Hočiminovom Meste znamená, že vietnamskí exportéri majú ťažkosti s dopravou tovarov, vrátane kávy. Obmedzenie pohybu je pritom pre exportérov len ďalším problémom okrem vážneho nedostatku kontajnerov a rastúcich cien nákladnej dopravy.

Ťažkosti vietnamských producentov sú navyše iba najnovším problémom odvetvia produkcie kávy. V Brazílii, ktorá je najväčším svetovým producentom kávy arabica, totiž úrodu poškodilo sucho a mráz. Najhorší mráz v Brazílii od roku 1994 zvýšil ceny nepraženej kávy na najvyššiu úroveň za takmer sedem rokov. Podľa správ z regiónu sú škody spôsobené mrazom také vážne, že pestovatelia kávy pravdepodobne budú musieť kávovníky znova vysadiť. Mohlo by to znamenať, že produkcia sa obnoví až o tri roky. (bbc.com, sita, ap)

12:52 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyjadrila v pondelok obavy, že do 1. decembra tohto roka by v Európe mohlo dôjsť k ďalším 236-tisíc úmrtiam na covid. WHO zároveň vyjadrila znepokojenie v súvislosti so stagnujúcou mierou zaočkovanosti proti koronavírusu a nízkou mierou prijímania vakcinácie v chudobnejších krajinách.

„V priebehu minulého týždňa bol zaznamenaný 11-percentný nárast úmrtí v regióne – jedna spoľahlivá projekcia očakáva do 1. decembra v Európe ďalších 236-tisíc úmrtí,“ povedal novinárom regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge. „Stagnácia v prijímaní vakcíny v našom regióne vyvoláva vážne obavy,“ dodal. (afp, tasr)

12:12 Niektoré školy po viac než roku otvorili v pondelok v indonézskej metropole Jakarta po tom, čo krajina uvoľnila obmedzenia v súvislosti s koronavírusom. Indonézia bojovala s nárastom počtu prípadov v júni a v júli, keď došlo aj k preťaženiu nemocníc. Denný počet nových prípadov infekcie odvtedy stabilne poklesol na menej než 10-tisíc v porovnaní s vrcholom na úrovni 56-tisíc, ktorý zaznamenali v polovici júla.

Úrady v Jakarte uviedli, že viac než 600 škôl v hlavnom meste je pripravených na prezenčné vyučovanie. Spočiatku sa vyučovanie uskutoční v 50 percentách normálnej kapacity škôl na dve hodiny denne počas dvoch dní v týždni.

Žiaci majú povinnosť po celý čas vyučovania nosiť rúška a dodržiavať vzájomný odstup. Indonézsky minister školstva Nadiem Makarim uviedol, že k rozhodnutiu o otvorení škôl pristúpili aj preto, že on-line výučba bola pre niektorých príliš náročná. „V mnohých oblastiach došlo k vynechaniu výučby, čo môže mať trvalý vplyv, a dochádzalo aj k domácemu násiliu,“ dodal.

Zhruba 90 percent z celkového množstva desiatich miliónov obyvateľov indonézskej metropoly dostalo najmenej prvú dávku vakcíny proti covidu, uvádzajú miestne úrady. Indonézia podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva zaznamenala takmer 4,1 milióna prípadov nákazy koronavírusom. K väčšine zo 132-tisíc úmrtí spojených s týmto ochorením došlo v Indonézii počas uplynulých troch mesiacov. (dpa, tasr)

10:26 Nový Zéland o dva týždne predĺžil lockdown v meste Auckland, ktoré sa nedávno stalo novým ohniskom nákazy SARS CoV-2, oznámila premiérka krajiny Jacinda Ardernová. V Aucklande, meste so zhruba 1,7 miliónmi obyvateľov, bude počas ďalších dvoch týždňov platiť štvrtý, a zároveň najvyšší stupeň varovania pred šírením covidu. Vo zvyšku krajiny sa zmierni na úroveň tri.

V utorok 17. augusta v Aucklande zaznamenali prvý prípad komunitného prenosu vírusu od februára tohto roka. Zodpovedný je zaň variant delta, ktorý bol zavlečený na Nový Zéland z Austrálie. V dôsledku toho bol v krajine vyhlásený celoštátny lockdown, ktorý odvtedy viackrát predĺžili. Ukončený má byť v utorok 31. augusta. Vláda však v piatok avizovala, že pandemické obmedzenia budú v ohnisku nákazy, v meste Auckland, trvať dlhšie. (reuters, tasr)

10:18 Počas uplynulého víkendu nezomrel v Maďarsku nikto s ochorením COVID-19. Za posledné tri dni však pribudlo 521 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Počet infikovaných od vypuknutia koronavírusovej pandémie tak stúpol na 812 227, zatiaľ čo počet obetí zostáva 30 057. Informoval o tom v pondelok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je v Maďarsku nakazených 4 936 osôb. V nemocničnom ošetrení je 98 pacientov s covidom; stav siedmich z nich si vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu.

Prvou dávkou vakcíny proti covidu zaočkovali v Maďarsku doposiaľ vyše 5,7 milióna ľudí, z ktorých viac ako 5,5 milióna už dostalo obe dávky očkovacej látky.

10:02 Za nedeľu malo na Slovensku pozitívny PCR test 49 osôb, laboratóriá pritom vykonali 1 485 vyšetrení. Počet hospitalizovaných sa nezmenil, v nemocniciach leží stále 85 pacientov.

snp Čítajte viac Pribudlo 49 nakazených a tisícka zaočkovaných. Delta dominuje

9:54 K potýčkam medzi demonštrantmi a gréckou políciou došlo v nedeľu v centre metropoly Atény počas protestného zhromaždenia odporcov protikoronaví­rusového očkovania. Informuje o tom grécky spravodajský server Ekathimerini.com. Potýčky vypukli na hlavnom aténskom námestí Syntagma na záver zhromaždenia, keď sa už skončili všetky prejavy. Niekoľko mladých demonštrantov vtedy zaútočilo na políciu fľašami. Policajti odpovedali slzotvorným plynom a omračujúcimi granátmi. Na vytlačenie demonštrantov z námestia polícia nasadila aj vodné delo, píše anglická internetová verzia denníka Kathimerini. Polícia odhaduje, že na zhromaždení sa zúčastnilo do 8000 ľudí.

Grécke úrady v nedeľu zároveň informovali, že za uplynulých 24 hodín zaznamenali 1582 nových prípadov infekcie koronavírusom a 37 úmrtí, pričom podporu umelou pľúcnou ventiláciou potrebovalo 334 pacientov. Od začiatku pandémie Grécko zaznamenalo 581,315 prípadov nákazy koronavírusom a 13 636 úmrtí, pripomína server.

8:21 Pendleri, ktorí nie sú plne zaočkovaní, môžu prísť na územie Slovenska bez absolvovania domácej karantény. Potrebujú však negatívny výsledok RT-PCR testu, nie starší ako sedem dní. Raz do mesiaca sa musia zaregistrovať na portáli eHranica. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá je účinná od pondelka.

„Ľuďom naďalej dôrazne odporúčame dať za zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, pretože ide o najúčinnejší spôsob, ako zabrániť šíreniu nákazy, zvýšenému počtu hospitalizácií a následnému preťaženiu zdravotníckeho systému,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

7:05 Od pondelka je podľa COVID automatu v stupni ostražitosti 14 okresov. Všetky ostatné okresy sú v stupni monitoringu. V stupni ostražitosti – oranžová fáza – sú zaradené okresy Banská Štiavnica, Bardejov, Gelnica, Kežmarok, Košice I.-IV., Košice-okolie, Levoča, Nové Zámky, Poprad, Vranov nad Topľou a Žiar nad Hronom. Ostatné okresy sú v stupni monitoring, teda v zelenej fáze.

Regionálne opatrenia platné od

V zelených okresoch môžu kompletne zaočkovaní väčšinu aktivít vykonávať bez obmedzenia, s miernymi obmedzeniami musia rátať neočkovaní či netestovaní na COVID-19. Nosenie rúšok zostáva povinné v interiéroch v zelených aj oranžových okresoch.

V oranžových okresoch platia prísnejšie podmienky napríklad pre hromadné podujatia, reštaurácie, fitness centrá či wellness, ale aj svadby a kary. Počet ľudí sa bude odvíjať od režimu, ktorý si vyberie organizátor. Prevádzkovatelia a organizátori hromadných podujatí si po novom sami určia, ktorým osobám umožnia vstup. Na výber majú z troch režimov, a to plne zaočkovaní, OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní COVID-19) a tzv. základ, teda všetci zákazníci bez rozdielu.

6:30 Variant koronavírusu C.1.2 môže byť ešte infekčnejší ako predošlé a obchádzať ochranu, ktorú poskytuje vakcína. Uvádzajú to podľa Jerusalem Post v preprintovej štúdii vedci z Južnej Afriky.

Prvýkrát ho vedci detegovali v máji 2021 a prekvapilo ich, že vychádza z variantu C.1, ktorý naposledy zaznamenali v januári. V porovnaní s C.1 je však podstatne viac zmutovaný a najviac vzdialený od toho, ktorý sa na začiatku pandémie objavil vo Wu-chane, píše Jerusalem Post.

Aj keď C.1.2 prvýkrát zaznamenali v Južnej Afrike, medzitým ho našli aj v Británii, Číne, Portugalsku či Švajčiarsku.

Tento variant má schopnosť mutovať viac ako 40-krát za rok, čo je dvojnásobok globálneho priemeru iných variantov, ktoré teraz kolujú po svete. Kombinácia mutácií a zmeny aj v iných častiach vírusu mu môžu pomôcť vyhnúť sa protilátkam a imunitnej reakcii organizmu aj u ľudí, ktorí boli predtým infikovaní variatmi Alfa alebo Beta.

Podľa vedcov je však potrebný ďalší výskum, aký je vplyv týchto mutácií a či je variant C.1.2 väčšou hrozbou ako Delta.

137 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus