Bödör a spol. z kauzy Dobytkár zostávajú za mrežami

Obvinení z korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti v kauze Dobytkár, podnikatelia Norbert Bödör a Peter Kuba, bývalý výkonný riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Ľubomír Partika a Milan Kopriva zostávajú vo väzbe.

30.08.2021 11:31 , aktualizované: 11:41
Norbert Bödör Foto:
Norbert Bödör
debata (5)

V pondelok o tom rozhodol Najvyšší súd (NS) SR. Zároveň ako nedôvodnú zamietol sťažnosť Bödöra proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu o nevylúčení sudcu Jána Hrubalu z konania a rozhodovania vo veci. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

„Sťažnosti obvinených M. K., Ľ. P., P. K. a N. B. proti uzneseniu ŠTS z 18. augusta 2021 zamietol ako nedôvodné a obvinených z obavy, že by na slobode mohli pokračovať v trestnej činnosti, ponechal vo väzbe aj po podaní obžaloby,“ priblížila Važanová. Rozhodnutie prijal senát v zložení z predsedu Juraja Klimenta a členov Petra Hatalu a Dany Wänkeovej.

Obvinenia v kauze Dobytkár sa týkajú mimoriadne rozsiahlej korupcie na PPA, ktorá sa diala od roku 2013 do roku 2016 a aj v ďalšom období do roku 2020.

V rámci kauzy Dobytkár podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) obžalobu začiatkom augusta. Týka sa spolu ôsmich obvinených fyzických osôb. Ich trestná činnosť bola podľa ÚŠP spojená s vybavovaním žiadostí o nenávratný finančný príspevok v PPA.

Predmetná trestná činnosť bola zároveň rozdelená do dvoch vetiev. V prvej bolo podľa obžaloby odovzdaných a následne zlegalizovaných 2 760 000 eur a v druhej vetve viac ako milión eur. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v tejto súvislosti povedal, že vo veci trestnej činnosti v PPA sa vedú aj ďalšie trestné konania.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic (vpravo) Čítajte viac Lipšic o nových zisteniach v kauze Dobytkár: Korupcia za takmer 4 milióny, 8 obžalovaných osôb
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #NAKA #Norbert Bödör #kauza Dobytkár