O začiatku semestra rozhodnú školy samy

Rozhodnutie o otvorení zimného semestra akademického roka 2021/2022 zostane na rozhodnutí vysokých škôl a univerzít. V pondelok o tom na pôde Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR informoval štátny tajomník rezortu Ľudovít Paulis.

30.08.2021 12:51 , aktualizované: 13:34
debata (1)

Na kompenzácie spojené s novým koronavírusom dostanú finančné prostriedky vo výške viac ako 15,5 milióna eur.

„Individualita zostáva na vysokých školách, čiže na vysokých školách bude, ako si zorganizujú v rámci mantinelov svoj akademický rok. Spôsob výučby, či bude prezenčne, hybridne alebo dištančne,“ povedal s tým, že Svetová zdravotnícka organizácia aj ministerstvo samotné odporúčajú, aby sa výučba v čo najväčšej možnej miere realizovala prezenčne.

Študentov vyzvali k očkovaniu

Ako zdôraznil, rezort školstva odporúča štúdium umožniť prezenčnou formou tam, kde to epidemiologická situácia umožňuje. V prípade, že sa niektorý okres dostane do inej farby podľa COVID automatu, situácia sa prehodnotí.

Zástupcovia rezortu tiež vyzvali študentov aj vyučujúcich, aby zvážili svoje možnosti a pokiaľ nemajú zdravotné dôvody, dali sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19.

Štátny tajomník tiež informoval, že financie na kompenzácie dosahu pandémie budú prerozdelené v najbližších dňoch.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas avizoval, že Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pripraví usmernenie, podľa ktorého sa jednotlivé vysoké školy budú môcť odraziť. Usmernenie by malo mať známu podobu do konca tohto týždňa.

matovič Čítajte viac Ministerstvo financií uvoľnilo pre vysoké školy viac ako 15,5 milióna eur

Zelená pre Bratislavu

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava odsúhlasil podmienky pre prezenčnú výučbu v zimnom semestri pre fakulty, ktoré pôsobia v Bratislavských okresoch. Informovala o tom hovorkyňa Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Lenka Miller. Požiadavky zosumarizovali v Semafore výučby pre UK. V zelenej a oranžovej fáze môže byť v miestnosti maximálne 50 osôb, v červenej fáze sa znižuje počet osôb v miestnosti na 20 a od bordovej fázy umožňuje prezenčne vyučovať len nevyhnutné predmety.

Miller označila za pravdepodobné, že výučba niektorých študijných programov bude dištančná, v plnej či väčšej miere. Avšak univerzita neočakáva znížený záujem o ubytovanie v jej internátoch. Možnosť ubytovania v jednom z ubytovacích zariadení UK pritom využíva takmer polovica študentov univerzity. Tí, ktorým bolo ubytovanie na tento akademický rok ubytovanie pridelené, sa vedia ubytovať na internátoch od 2. septembra. Vedenie univerzity verí, že sa internáty podarí udržať otvorené čo najdlhšie, ideálne počas celého roka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vysokoškoláci #vysoké školy