Spartan dopravil z Afganistanu ďalších 28 ľudí, Naď hovorí o zázraku

Ľudia s priamymi väzbami na Slovensko v pondelok večer priviezol vojenský špeciál. Podľa úradu vlády je medzi nimi prevažná väčšina žien a detí. Minister zahraničia upresnil, že na palube bolo 28 evakuovaných.

30.08.2021 13:52 , aktualizované: 31.08.2021 13:07
debata (291)

Vojenský Spartan pristál na Slovensku v pondelok večer. „Je medzi nimi prevažná väčšina žien a detí. V skupine sa nachádzajú aj študenti,“ dodal úrad vlády.

V utorok minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) informoval, že všetkých 28 ľudí prešlo bezpečnostnými previerkami a bola preverená aj ich identita. Momentálne sa nachádzajú v karanténnom stredisku v Humennom.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) označil evakuáciu ľudí za najúspešnejši­u misiu.

Priamy kontakt s Talibanom

Z Afganistanu evakuovali Ozbrojené sily (OS) SR konkrétne šesť ľudí s povolením na pobyt, 11 žien a 11 detí s väzbami na Slovensko a povolením na pobyt, priblížil Korčok.

Vojaci strávili na letisku v Afganistane 70 hodín a boli v priamom kontakte s vojenskými jednotkami Talibanu. „Muselo tam prísť k procesu, aby sme ľudí odtiaľ mohli dostať. Trvalo to dlhšie, lebo sme ich chceli vziať čo najviac,“ podotkol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Dodal, že 14 ľudí prišlo na Slovensko za pomoci USA, ďalších 14 evakuovali slovenskí vojaci.

Podľa oficiálnej správy sa záchranná operácia odohrávala v mimoriadne zložitých podmienkach a aj za prítomnosti slovenskej špeciálnej jednotky, ktorá v sobotu priletela do Kábulu vojenským lietadlom a pôsobila na tamojšom letisku dve noci.

„Skupina ľudí z rezortov obrany, zahraničia, ale aj vnútra, ktorá sa na tejto akcii podieľala, pracovala bez prestávky niekoľko dní s obrovským nasadením. Vďaka ich vytrvalosti a dobrým medzinárodným kontaktom bola evakuácia úspešná. Osobitné poďakovanie patrí aj ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi a ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivanovi Korčokovi,“ povedal premiér Eduard Heger.

Podľa Korčoka sa evakuovaní ľudia s väzbami na Slovensko nachádzajú v bezpečí mimo Afganistanu. „Môžem potvrdiť, že sme za dramatických okolností po dňoch intenzívnych rokovaní a vďaka profesionálnemu nasadeniu našich Ozbrojených síl SR a diplomatov evakuovali celkovo 28 ľudí,“ skonštatoval minister.

Heger sa poďakoval aj americkej strane za pomoc pri evakuácii. Situácia počas uplynulých dní v okolí kábulského letiska bola dramatická a menila sa z hodiny na hodinu. Bolo nesmierne náročné dostať ľudí cez kontroly Talibanu. „Preto naše veľké poďakovanie patrí aj americkej strane, ktorá nám po celý čas vychádzala v ústrety a bez jej podpory by evakuácia týchto ľudí na úteku nebola možná,“ uzavrel premiér Heger.

Naď hovorí o zázraku

Úspešnú evakuačnú misiu označil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) za „zázrak na počkanie“ alebo „nemožné do troch dní“. Minister sa na sociálnej sieti tiež poďakoval kolegovi z exekutívy Ivanovi Korčokovi a diplomatom. „Nemám slov, ktorými by som opísal moju vďaku a obrovskú hrdosť na našich príslušníkov vzdušných a špeciálnych síl, ktorí úspešne zvládli ďalšiu mimoriadne náročnú evakuačnú operáciu v Afganistane,“ napísal Naď.

O ďalších detailoch záchrannej operácie budú premiér a ministri zahraničia a obrany informovať verejnosť v utorok.

špeciál lietadlo SR air force afganistan Čítajte viac Z Afganistanu sa podarilo dopraviť na Slovensko 24 osôb, pri ich evakuácii museli použiť zbrane

© Autorské práva vyhradené

291 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #evakuácia #Kábul #armáda SR