K odvolávaniu Mikulca sa poslanci nedostali ani na štvrtý pokus

Mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej chce opozícia odvolať Romana Mikulca (OĽaNO) z funkcie ministra vnútra, sa nezačala ani v utorok.

31.08.2021 09:32 , aktualizované: 11:20
nr sr Foto:
Minister vnútra Roman Mikulec čelí odvolávaniu. Na snímke poslanci zľava Juraj Blanár a Robert Fico (obaja Smer) počas rokovania.
debata (163)

Plénum totiž nebolo uznášaniaschopné ani na ďalšie dva pokusy. V rokovacej sále sa pri prvom utorkovom hlasovaní prezentovalo iba 62 poslancov a plénum nebolo úspešné ani na štvrtý pokus, keď bolo v sále prítomných iba 63 zákonodarcov. Mimoriadnu schôdzu preto posunuli na 16. septembra.

Mimoriadnu schôdzu inicioval opozičný Smer a nezaradení poslanci. Plénum nebolo k tomuto bodu dvakrát uznášaniaschopné ani v pondelok 30. augusta.

Fico hovorí o blokovaní

Blokovaním schôdze o odvolávaní Mikulca sa vytvára nebezpečný precedens. Na tlačovej konferencii to povedal predseda Smeru Robert Fico. Koaličné strany podľa neho blokujú odvolávanie šéfa rezortu vnútra už dva mesiace. Podobný postup by si podľa neho mohla osvojiť prípadná ďalšia vláda a vďaka neustálemu posúvaniu termínu mimoriadnej schôdze by v budúcnosti členovia vlády mohli byť prakticky neodvolateľní.

„Minister vnútra je skorumpovaný. Hovoria o tom svedkovia, ktorí priamo povedali, že zobral 100-tisíc eur za zákazku, ktorú podpísal v jednej firme z oblasti IT, keď bol riaditeľom vojenského spravodajstva,“ vyhlásil Fico.

„Nemôžeme čakať do septembra, kým sa uráči vládnej koalícii rokovať o Mikulcovi,“ vyhlásil Fico ešte minulý týždeň. Podľa neho je Mikulec podozrivý z korupcie, zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a „ je otcom myšlienky“ prerušiť zásah policajnej inšpekcie proti trom obvineným. „Je to on, kto kontroluje a riadi tú skupinu policajtov, o ktorých hovorí správa SIS, že sa manipulujú trestné konania,“ vyjadril sa šéf Smeru na adresu Mikulca.

Mikulec v pondelok vyhlásil, že sa nebojí návrhu na svoje odvolanie z funkcie, lebo si už zvykol, že agendou predsedu Smeru-SD Roberta Fica je odvolávanie len na základe nepodložených faktov a konšpirácií.

smer Čítajte viac Smer sa k druhému odvolávaniu Mikulca počas leta zatiaľ nedostal
163 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Roman Mikulec