Generálna prokuratúra: Pčolinský ide na slobodu. Chýbajú dôkazy

Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský ide na slobodu. Námestník generálneho prokurátora nenašiel dôkazy a dôvody na stíhanie ani Pčolinského, ani Zoroslava Kollára. V pondelok pritom vyšetrovateľ podal na Úrad špeciálnej prokuratúry spis s návrhom na podanie obžaloby.

31.08.2021 12:17 , aktualizované: 17:51
Vladimír Pčolinský Foto:
Vladimír Pčolinský
debata (676)

Generálna prokuratúra zrušila obe jeho obvinenia.

„Námestník generálneho prokurátora posúdil zákonnosť stíhania obvinených Ing. V. P, PhD. a JUDr. Z. K. Námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera, v zastúpení generálneho prokurátora Slovenskej republiky, ktorý z dôvodu zachovania nestrannosti vo veci nekoná, zrušil uznesenia vyšetrovateľa NAKA zo dňa 11.03.2021 a 13.04.2021, ktorými vzniesol obvinenie Ing. V. P., PhD. pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, zločin prijímania úplatku, prečin ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti a prečin podplácania a JUDr. Z. K. pre prečin podplácania, ako aj naň nadväzujúce uznesenia prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry zo dňa 20.04.2021 a 28.04.2021 o za­mietnutí sťažností obvinených, podaných proti týmto uzneseniam o vznesení obvinenia," informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Video: Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár k prepusteniu exšéfa SIS Pčolinského.
Video

Námestník Kandera po preskúmaní veci dospel k záveru, že neboli splnené zákonné podmienky na trestné stíhanie oboch obvinených – teda Vladimíra Pčolinského, ako aj konkurzného právnika Zoroslava Kollára, pre skutky, pre ktoré im bolo vznesené obvinenie a to pre „závažné procesné pochybenia a pre absenciu dôkazov“, ktoré by dôvodnosť vzneseného obvinenia potvrdzovali.

Úrad špeciálnej prokuratúry však v utorok po 13. hodine upozornil, že nemá v rukách rozhodnutie generálneho prokurátora.

„Včera (v pondelok 30. 8. 2021 – pozn. red.) predložil vyšetrovateľ vyšetrovací spis s návrhom na podanie obžaloby a dozorujúci prokurátor pripravoval obžalobu,“ upozorňuje Úrad špeciálnej prokuratúry.

Čaputová Čítajte viac Čaputovú oslobodenie Pčolinského prekvapilo. Vysvetlenie žiada aj Kolíková

V rámci konania a rozhodovania o väzbe bola 4-krát právoplatne posudzovaná zákonnosť a dôvodnosť trestného stíhania a dôvodnosť väzby a to tromi senátmi Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (8 sudcov) a dvomi sudcami Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie, upozorňuje špeciálna prokuratúra s tým, že vo všetkých 4 prípadoch bola konštatovaná zákonnosť a dôvodnosť trestného stíhania obvineného ako aj dôvodnosť väzby.

„Od vzniku Úradu špeciálnej prokuratúry nebolo nikdy rozhodnuté o zrušení obvinenia obvinenému, ktorého dôvodnosť trestného stíhania bola preskúmavaná v rámci konania o väzbe Špecializovaným trestným súdom a Najvyšším súdom Slovenskej republiky,“ podotkol v oficiálnom vyhlásení Úrad špeciálnej prokuratúry.

Video: Fico: Prezidentka nech je radšej ticho. Veci okolo Pčolinského sú od začiatku vymyslené.
Video

Národná kriminálna agentúra zadržala bývalého riaditeľa SIS ešte 11. marca. Obvinený bol z prijímania úplatku. Podľa vyšetrovateľov on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40-tisíc eur.

Podľa obvinenia sa mal Beňa stretnúť s vtedajším šéfom kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovítom Makóom. Makó mal sprostredkovať úplatok pre Vladimíra Pčolinského za to, aby SIS prestala rozpracovávať Kollára. Peniaze mu mal Beňa priniesť priamo do kancelárie v priestoroch SIS.

Druhé obvinenie bolo Pčolinskému vznesené v apríli a opäť sa týkalo korupcie. Tentoraz však malo ísť o stavebné firmy.

Marcela Pčolinská Čítajte viac Marcela Pčolinská: Syn Vlado išiel po pravde. Bolo potrebné ho umlčať a odstaviť

Špecializovaný trestný súd v Pezinku Pčolinského poslal do väzby 14. marca. V ten deň sa Pčolinský vzdal funkcie riaditeľa SIS.

Úplatok mal byť údajne za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára. Voči Pčolinskému vypovedali dvaja svedkovia – kajúcnici Beňa a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Nedávno mu pribudlo ďalšie obvinenie z korupčného skutku, ktorého sa mal dopustiť v roku 2020. Obvinenia celý čas odmietal.

polícia, NAKA Čítajte viac Vojna policajtov pokračuje. Vyšetrovateľka píše priamo prezidentke

© Autorské práva vyhradené

676 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Vladimír Pčolinský #Jozef Kandera