Čaputovú oslobodenie Pčolinského prekvapilo. Vysvetlenie žiada aj Kolíková

Zrušenie obvinení Vladimírovi Pčolinskému námestníkom generálneho prokurátora je podľa prezidentky Zuzany Čaputovej prekvapujúce.

31.08.2021 13:38 , aktualizované: 16:42
Čaputová Foto:
Zuzana Čaputová
debata (375)

„O to viac, že len minulý týždeň senát Najvyššieho súdu SR, a predtým ďalšie dva jeho senáty, nevideli dôvody na zrušenie väzby, a teda potvrdili dôvodnosť trestného stíhania,“ uviedla hlava štátu vo svojom vyhlásení.

Prezidentka teraz očakáva, že v rámci zákonných možností prokuratúra objasní skutočnosti, na základe ktorých k zrušeniu obvinenia došlo. „A odpovie na otázky, ktoré to vyvolalo,“ podotkla Čaputová.

Expremiér a súčasný minister financií Igor Matovič (OĽANO) cez sociálnu sieť vyzval Žilinku, aby sa „postavil za svoje rozhodnutia“ a zdôvodnil svoje verdikty.

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský už nečelí obvineniam z prijímania úplatku a podplácania. Generálna prokuratúra SR ich zrušila. V krátkej dobe má byť prepustený na slobodu.

VIDEO: Fico: Prezidentka nech je radšej ticho. Veci okolo Pčolinského sú od začiatku vymyslené.
Video

Kolíková žiada bližšie vysvetlenie

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) očakáva od GP viac informácií k zrušeniu obvinenia Pčolinského. Povedala to po rokovaní vlády.

"Sama o tom nemám bližšie informácie, dozvedela som sa o tom na rokovaní vlády, myslím si, že aj GP by k tomu mala dať viac informácií, sme v štádiu konania, kedy je to náležité,“ povedala ministerka.

Vladimír Pčolinský Čítajte viac Generálna prokuratúra: Pčolinský ide na slobodu. Chýbajú dôkazy

Nechcela sa zatiaľ bližšie vyjadrovať ani k prípadu policajného prezidenta Petra K. a špekulovať o jeho možnom rozhodnutí, ktoré sa očakáva, že oznámi na svojej popoludňajšej tlačovej konferencii. Vo všeobecnosti si Kolíková myslí, že medializované prípady by mali byť verejnosti veľmi dobre a zrozumiteľné vysvetlené, aby sa neobjavovali dohady a konšpirácie.

Líderka strany Za ľudí Veronika Remišová hovorí, že generálna prokuratúra rozhodnutím o zrušení viacerých obvinení obišla súdy. „Čo vzbudzuje oprávnené pochybnosti o dôvodoch takéhoto konania, ktoré pôsobia účelovo a zaujato. Očakávam veľmi podrobné a jasné odôvodnenie rozhodnutia a tiež to, že generálny prokurátor sa postaví pred občanov aj poslancov a na všetky otázky odpovie,“ zdôraznila.

Marcela Pčolinská Čítajte viac Marcela Pčolinská: Syn Vlado išiel po pravde. Bolo potrebné ho umlčať a odstaviť

Upozornila, že takéto kroky môžu smerovať k znechuteniu policajtov a prokurátorov, ktorí boj proti korupcii berú poctivo a vážne. Vyjadrila znepokojenie z toho, akým spôsobom je práca generálnej prokuratúry vnímaná od nástupu jej nového šéfa. Pripomenula, že poslanci Za ľudí Maroša Žilinku za generálneho prokurátora nevolili.

Premiér bez komentára

Premiér Eduard Heger (OĽANO) rešpektuje, že Pčolinskému zrušili obvinenia a mieri na slobodu. Bližšie komentovať to však odmietol.

„Nekomentujem činnosť orgánov činných v trestnom konaní (OČTK). Jedna vec je politický život a druhá život OČTK. Musí to byť oddelené,“ vyhlásil predseda vlády. Poznamenal však, že vždy bude stáť na strane spravodlivosti. To, či má byť Pčolinský takzvane rehabilitovaný, keďže sa po obvinení vzdal funkcie šéfa SIS, je podľa Hegera otázka na koaličné hnutie Sme rodina. Ako však tvrdí, nechce predbiehať žiadne okolnosti.

Premiér sa nechcel vyjadrovať ani k situácii okolo policajného prezidenta Petra Kovaříka. Počkať si chce na Kovaříkovu popoludňajšiu tlačovú konferenciu, kde sa má vyjadriť k svojmu ďalšiemu pôsobeniu vo funkcii. „Počkajme si. Akékoľvek moje vyjadrenia majú svoju váhu, nechcem do toho vstupovať,“ skonštatoval.

Jaroslav Haščák Čítajte viac Haščáka zbavili obvinení v kauze Gorila

Sulík: Zatiaľ veríme

SaS verí, že Žilinka si zachová svoj zvyk rozhodovať korektne. Líder strany a vicepremiér Richard Sulík považuje za dobré, ak by svoje rozhodnutia v súvislosti so zrušením viacerých obvinení šéf prokuratúry aj zdôvodnil.

„Maroša Žilinku sme volili preto, lebo za 30 rokov nemal jediné pochybné rozhodnutie. Nevidíme síce detailne do jednotlivých káuz, ale zatiaľ máme vieru, že pán Žilinka si zachová svoj 30-ročný zvyk, a to rozhodovať korektne. Aby si zachoval aj svoju povesť, bolo by dobré, ak by svoje rozhodnutia verejnosti odôvodnil,“ reagoval Sulík.

Smer hovorí o manipulácii

Opozičný Smer víta rozhodnutie o zrušení obvinení voči Pčolinskému. Podľa šéfa strany Roberta Fica to potvrdzuje, že sa manipuluje s trestnými konaniami. Dodal, že Pčolinský bol jedným z prvých, ktorí začali hovoriť o týchto manipuláciách.

„Keďže sa stal nebezpečným pre svojich vlastných, rozhodli sa mu zavrieť ústa a na základe vymysleného obvinenia ho zadržali, obvinili a potom poslali do väzby,“ povedal na tlačovej konferencii Fico. „Takto to dopadne s každým jedným obvineným, ktorý sedí vo väzbe na základe falošných krivých výpovedí všelijakých mafiánov, udavačov a zločincov, ktorí natárajú čokoľvek, len aby si zachránili svoju vlastnú slobodu,“ dodal.

375 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Pčolinský