Peter Kovařík končí ako policajný prezident

Policajný prezident Peter Kovařík sa vzdáva svojej funkcie. Na ministerstvo vnútra už doručil žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru. Odísť chce k 15. septembru. Oznámil to v utorok počas tlačovej konferencie.

31.08.2021 15:10 , aktualizované: 18:45
kovařík Foto: ,
Prezident Policajného zboru Peter Kovařík v utorok 31. augusta 2021 oznámil, že sa vzdáva svojej funkcie.
debata (326)

Kovařík odchodom reaguje aj na obvinenie z marenia spravodlivosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Obvinenie sa týka zastavenia akcie špeciálneho tímu Úradu inšpekčnej služby, pri ktorej sa podarilo ujsť Matejovi Zemanovi a Petrovi Petrovi. Tí sú spolu s Csabom Dömötörom podozriví z krivých výpovedí v niekoľkých toxických kauzách.

Video: Policajný prezident Peter Kovařík sa vzdáva svojej funkcie.
Video

Kovařík voči obvineniu podal sťažnosť a žiada doplnenie dokazovania. „Preveroval som zákonnosť zásahu,“ vysvetľoval Kovařík, podľa ktorého nebol zásah špeciálneho tímu Úradu inšpekčnej služby celkom v poriadku.

„Presadzujem dodržiavanie predpisov vo vnútri policajného zboru, preto si myslím, že som bol oprávnený,“ odpovedal na otázku, či mal právo zastaviť zásah. Podľa neho šéfka zásahu vyšetrovateľka Úradu inšpekčnej služby Diana Santusová oklamala svojich nadriadených. Santusovú neskôr z vedenia tímu odvolali.

Svoj záujem o zásah zdôvodňoval informáciami, že sa chystá zadržanie 14 vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry a prokurátorov. „Ak by mala byť zásahovka použitá voči vyšetrovateľom a prokurátorom, musel by som o tom informovať ministra vnútra, ktorý je zodpovedný za bezpečnosť,“ povedal Kovařík.

Peter Kovařík kovarik Čítajte viac Kovařík vyzýva prokuratúru, aby začala trestné stíhanie pre uniknuté uznesenie

Podľa neho sa však takýto zásah nechystal a tak o tom informoval aj ministra vnútra. A tak postupoval aj pri zásahu špeciálneho vyšetrovacieho tímu. „Behom 15 minút, keď som nebol schopný zistiť žiadnu informáciu o zásahu, tak som ho dal preveriť,“ objasňoval.

Podľa neho zásah začal o šiestej ráno a on o prerušení rozhodol o ôsmej. „Dal som pokyn, aby zásahovky stáli pred objektami a strážili zadržanú osobu,“ dodal s tým, že nevidí žiadnu nezákonnosť vo svojom konaní. „Vnímam tú situáciu tak, že ja si svoju pravdu obhájim,“ vyhlásil.

„Nemienim nič zatajovať, nič zakrývať,“ tvrdí Kovařík s tým, že vyšetrovateľom odovzdal aj svoje telefóny a prístupové kódy k nim.

„Vnímam to ako rastúce napätie medzi jednotlivými inštitúciami. Ale vojnou by som to nenazýval,“ myslí si. „Už som to povedal: Čím vyššie pôjdeme, tým vyššie budú tlaky,“ poukázal Kovařík na vyšetrovanie niektorých káuz.

O svojom rozhodnutí Kovařík hovoril aj s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO). „Ja som prišiel s návrhom, že odídem. Necítil by som sa komfortne, keď som obvinený a mám riadiť policajný zbor,“ povedal Kovařík. „Nechcel som sa ja, ako osoba, stať nástrojom na útoky voči policajnému zboru,“ zdôraznil.

Tvrdí, že od ministra cítil podporu. „Cítim tlaky vo vzťahu ku mne. Moje meno a moja osoba sú katalyzátorom vo vzťahu k policajnému zboru a zásahom voči demonštrantom,“ poukázal na kritiku polície počas demonštrácií v hlavnom meste. Nechce však komentovať, kto ho kedy kritizoval.

Roman Mikulec Čítajte viac Mikulec začal riešiť Kovaříka

Odstúpenie prezidenta Policajného zboru SR Petra Kovaříka je očakávanou reakciou na jeho predchádzajúce obvinenie krajským prokurátorom. Vykonávať takúto funkciu so statusom obvineného by bolo ťažko obhájiteľné. Myslí si to prezidentka SR Zuzana Čaputová. Pripomína tiež, že dôvody jeho obvinenia neboli zo strany prokuratúry stále vysvetlené.

„Odstúpenie policajného prezidenta Petra Kovaříka je očakávanou reakciou na jeho predchádzajúce obvinenie krajským prokurátorom. Bolo by ťažko obhájiteľné vykonávať takúto funkciu so statusom obvineného z úmyselného trestného činu a rešpektujem, že aj pán Kovařík si to takto vyhodnotil,“ konštatuje Čaputová v reakcii, ktorú poslal jej hovorca Martin Strižinec.

Podotýka, že dôvody jeho obvinenia však zo strany prokuratúry stále neboli vysvetlené. Pripomína, že dôvera verejnosti v inštitúcie na ochranu práva a v proces vyšetrovania je v demokratickej spoločnosti kľúčová.

„Preto od najvyšších predstaviteľov týchto inštitúcií očakávam, že budú konať spôsobom, ktorý dôveru verejnosti posilní a nie naopak,“ zdôraznila Čaputová. Zdôvodňovanie citlivých rozhodnutí pred verejnosťou patrí k budovaniu dôvery a patrí aj k étosu zmeny, ku ktorej sa podľa nej všetci hlásili.

Kollár a Krajniak ocenili rozhodnutie Kovaříka

Predseda Národnej rady a Sme rodina Boris Kollár ocenil rozhodnutie Petra Kovaříka skončiť vo funkcii policajného prezidenta po tom, ako bolo voči nemu vznesené obvinenie. Spolu s ministrom práce Milanom Krajniakom (Sme rodina) vnímajú jeho krok ako snahu predísť spochybňovaniu činnosti Prezídia Policajného zboru.

„Jeho krok vnímame s veľkým rešpektom a ako počin k tomu, aby sa na policajné prezídium nenazeralo krivým uhlom. Veľmi si to vážime a myslím si, že sa správne rozhodol, aby ten natlakovaný hrniec istým spôsobom vyfučal,“ reagoval Kollár s tým, že aj opozícia mohla cez osobu Kovaříka následne spochybňovať činnosť polície.

Krajniak dodal, že Kovaříkovo rozhodnutie si zaslúži rešpekt. Minister poznamenal, že ak by aj po vznesení obvinenia ostal vo funkcii šéfa polície, bol by to „do očí bijúci dvojaký meter“ v porovnaní s tým, že vyšetrovateľka úradu inšpekčnej služby Diana Santusová bola postavená mimo služby už na základe podozrení.

Mikulec hovorí o účelovom obvinení

Minister Mikulec si váži rozhodnutie Kovaříka a vníma to ako štátnické gesto. Minister je presvedčený, že obvinenie Kovaříka bolo účelové a že sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania. Mikulec tiež dodal, že Kovařík má jeho dôveru. O ďalšom postupe bude informovať v najbližších dňoch.

„Vážim si to, že pristúpil k takémuto kroku napriek tomu, že som, rovnako ako on, presvedčený, že sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania. Moju dôveru má a vždy mal. Skutočnosť, že sa rozhodol z funkcie odísť preto, aby chránil česť a dôveryhodnosť Policajného zboru, svedčí o jeho vysokom morálnom kredite, snahe chrániť Policajný zbor a ísť príkladom pre jeho príslušníkov,“ uviedol.

Mikulec dodal, že si Kovaříka váži nielen ako prezidenta Policajného zboru, ale aj ako človeka. „Vážim si jeho rozhodnutie o to viac, že mám zásadné pochybnosti o obvinení, ktoré mu bolo vznesené. Som presvedčený, že toto obvinenie bolo účelové,“ pripomenul. Po Kovaříkovom odchode z funkcie volala najmä opozícia.

© Autorské práva vyhradené

326 debata chyba
Viac na túto tému: #Policajný zbor #policajný prezident #Peter Kovařík