Mikulec: Nesmieme byť vystavení príchodu veľkého počtu migrantov z Afganistanu

Z pohľadu Slovenska je dôležité, aby sme neboli vystavení príchodu veľkého počtu migrantov z Afganistanu. Po skončení utorkového mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ v Bruseli to vyhlásil slovenský minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

31.08.2021 20:47
Afganistan / Migrant / Migranti / Migrácia /... Foto: ,
Osoby evakuované z Afganistanu nastupujú do lietadla smerujúceho do USA z námornej leteckej stanice Sigonella v Taliansku
debata (18)

„Afganistan generuje všetky bezpečnostné riziká, ktoré si vôbec vieme predstaviť. Kľúčové z môjho pohľadu je, že nechceme opakovať skúsenosť z roku 2015. Nesmieme stratiť kontrolu nad migráciou z Afganistanu a jeho okolia a nesmieme byť vystavení príchodu veľkého počtu migrantov. Chcem ubezpečiť občanov Slovenska, že našou prioritou je dôsledné preverovanie všetkých, ktorí prídu na naše hranice,“ zdôraznil Mikulec.

Mimoriadne zasadnutie Rady EÚ v zložení ministrov vnútra zvolalo slovinské predsedníctvo. Šéfovia rezortov z členských štátov Európskej únie okrem iného rokovali aj o pokračovaní koordinácie s medzinárodnými partnermi s cieľom stabilizovať región a zaistiť poskytovanie humanitárnej pomoci zraniteľnému obyvateľstvu v Afganistane a susedných krajinách, predovšetkým ženám a deťom.

Ministri sa zhodli aj na tom, že Európsky podporný úrad pre azyl (EASO) by mal zintenzívniť svoje externé operácie v oblasti budovania azylových kapacít.

spartan Čítajte viac Spartan dopravil z Afganistanu ďalších 28 ľudí, Naď hovorí o zázraku
18 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Roman Mikulec