ECDC neodporúča podávať tretiu dávku vakcíny v bežnej populácii

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb vo štvrtok vyzvalo krajiny, aby sa v boji proti novému koronavírusu zamerali na prvotný vakcinačný program a nie na podávanie tretej dávky očkovacej látky. Tú viaceré krajiny začali používať s cieľom zastaviť šírenie nákazlivejšieho variantu delta.

02.09.2021 06:00 , aktualizované: 21:11
Thajsko / Koronavírus / Očkovanie / Vakcína / Foto: ,
Thajská zdravotníčka dostáva vakcínu Comirnaty počas očkovania zdravotníkov vo vakcinačnom centre nemocnice v Bangkoku
debata (53)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:11 Taliansko začne koncom septembra ponúkať tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu pre ohrozené skupiny ľudí – napríklad ľudom s oslabenou imunitou. V budúcnosti možno tiež zavedie povinné očkovanie pre všetkých svojich obyvateľov. Vo štvrtok to oznámila talianska vláda, informovali agentúry DPA a Reuters.

Taliansky premiér Mario Draghi uviedol, že očkovacia kampaň v Taliansku napreduje dobre. V krajine je v súčasnosti plne zaočkovaných už 70 percent obyvateľov starších ako 12 rokov a podľa Draghiho by Taliansko mohlo do konca septembra mať plne zaočkovaných až 80 percent populácie.

Vláda je tiež optimistická ohľadom otvorenia nového školského roka, ktorý sa začne tento mesiac, pretože až 91,5 percenta talianskych učiteľov je zaočkovaných. Taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza tiež poďakoval mladým ľuďom za to, že neváhali a rýchlo pristúpili k očkovaniu.

21:09 Grécko ponúklo vo štvrtok nezaočkovaným zdravotníkom v krajine druhú šancu dostať vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Stovky tých, ktorí proti povinnému očkovaniu protestovali a dočasne im pozastavili výkon zamestnania, majú možnosť na návrat. Informujú o tom agentúra Reuters a grécky spravodajský server Ekathimerini.com.

V Grécku zo zamestnania dočasne prepustili zhruba 6000 zdravotníkov pracujúcich v prvej línii, ktorí nedodržali termín dať sa zaočkovať do 1. septembra aspoň jednou dávkou vakcíny proti koronavírusu, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne zdroje.

Stovky zdravotníkov vyšli vo štvrtok do ulíc metropoly Atény i ďalších gréckych miest, aby už druhýkrát za uplynulý necelý mesiac vyjadrili svoj nesúhlas s novým opatrením.

21:06 V niekoľkých školách v českej metropole Praha začali odoberať vzorky z kanalizácií, aby tak včasne zistili, či sa v školách šíri koronavírus. Takýto spôsob testovania je lacnejší ako testovanie samotných žiakov, informovala vo štvrtok spravodajská televízia ČT24.

Osoby nakazené koronavírusom vylučujú vírus z tela aj týždeň predtým, ako sa u nich prejavia prvé príznaky nákazy. Školy preto môžu zistiť, či sa tam nešíri koronavírus a včas prijať potrebné opatrenia.

Vzorky z kanalizácie odoberajú technici, ktorí na to používajú špeciálne zariadenie. Vzorky následne pošlú do laboratória, kde ich otestujú. Výsledky testov by pritom škola mala mať k dispozícii už na druhý deň.

V prípade, ak sa v odpadovej vode objaví prítomnosť koronavírusu, bude musieť škola vykonať PCR testy u všetkých svojich žiakov a zamestnancov.

18:37 Vakcíny Janssen vyrobené na africkom kontinente sa nebudú vyvážať, čo znamená aj koniec exportu do Európy. Vyhlásil to vo štvrtok splnomocnenec Africkej únie pre vakcíny proti covidu Strive Masiyiwa.

Juhoafrický výrobca liekov Aspen Pharmacare, ktorý má zmluvu so spoločnosťou Johnson & Johnson (J&J) na produkciu spomínaných vakcín, už bude očkovacie látky vyrábať len pre Afriku. Milióny dávok, ktoré už boli uskladnené v Európe, budú vrátené späť na africký kontinent.

Vakcíny od J&J vyrobené v Juhoafrickej republike „zostanú v Afrike a budú sa distribuovať v Afrike“, vyhlásil podľa AP splnomocnenec. Dohoda medzi firmami Aspen Pharmacare a J&J bola podľa neho „zmenená z kontraktu na dohodu o licencii“.

Spoločnosť Johnson & Johnson bola podľa AP terčom ostrej kritiky pre vývoz vakcín z Afriky do Európy. Na starom kontinente je už zaočkovaných mnoho ľudí, zatiaľ čo v Afrike neprekročila zaočkovanosť ani hranicu tri percentá. Na tomto kontinente pritom žije vyše miliarda ľudí.

Dohromady 54 afrických krajín doteraz zaznamenalo vyše 780-tisíc potvrdených prípadov nákazy a vyše 197-tisíc úmrtí na covid. Výroba vakcín priamo na africkom kontinente je považovaná za kľúč k splneniu stanoveného cieľa zaočkovať aspoň 60 percent tamojšieho obyvateľstva. (ap, tasr)

16:59 V uplynulých 24 hodinách pribudlo v Maďarsku 262 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, kým deň predtým potvrdili iba 194 infikovaných. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

V súvislosti s komplikáciami spôsobenými covidom zomrel v tomto čase jeden človek, takisto ako predchádzajúci deň. Doterajšou bilanciou troch vĺn koronavírusovej pandémie v tejto krajine je 812 793 nakazených a 30 060 úmrtí. Epidemiológovia vyzývajú na prípravu na štvrtú vlnu.

Aktuálne je nakazených 4 824 ľudí. S covidom ošetrujú v nemocniciach 138 pacientov, z ktorých 16 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Kompletne je proti covidu zaočkovaných vyše 5,5 milióna ľudí, prvú dávku vakcíny dostalo takmer 5,8 milióna osôb. (tasr, koronavirus.gov.hu)

16:43 Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vo štvrtok vyzvalo krajiny, aby sa v boji proti novému koronavírusu zamerali na prvotný vakcinačný program a nie na podávanie tretej dávky očkovacej látky. Tú viaceré krajiny začali používať s cieľom zastaviť šírenie nákazlivejšieho variantu delta. ECDC uvádza, že schválené vakcíny proti covidu sú „v súčasnosti vysoko účinné“ pri obmedzovaní dosahov covidu.

„Prioritou by teraz malo byť očkovanie všetkých jednotlivcov, ktorí sú oprávnení na podanie vakcíny a dosiaľ odporúčané očkovanie neabsolvovali,“ vyhlásilo ECDC. Centrum tvrdí, že aplikovanie dodatočných dávok by sa malo zvážiť v prípade ľudí so „závažne oslabeným imunitným systémom“, ak im prvé dve dávky neposkytnú dostatočnú ochranu. Podľa ECDC však „neexistuje nevyhnutná potreba podávania podporných dávok vakcín plne zaočkovaným jednotlivcom v bežnej populácii“.

Vakcíny proti covidu schválené v USA a EÚ zaisťujú veľmi silnú ochranu pred ťažkým priebehom ochorenia a prípadným úmrtím; ich schopnosť zabrániť nákaze sa však značne oslabuje v súvislosti s variantom delta.

Izrael / očkovanie / covid / Čítajte viac Izrael začne podávať tretiu dávku vakcíny všetkým zaočkovaným

Hovorca Európskej komisie Stefan De Keersmaecker vo štvrtok uviedol, že euroblok má dostatok dávok vakcín pre prípad, že vedecké dôkazy ukážu nevyhnutnosť podávania i tretej dávky v širokej populácii. V tejto súvislosti oznámil, že EÚ uzavrela zmluvu s výrobcom vakcíny Pfizer/BioNTech na dodanie 1,8 miliardy ďalších dávok v rokoch 2021 – 2023, ako aj kontrakt s firmou Moderna na 150 miliónov dávok očkovacích látok.

Francúzsko začalo v stredu podávať tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu ľudom starším ako 65 rokov a ohrozeným skupinám. Podobné kroky zvažujú prijať i španielske zdravotnícke úrady. V stredu tamojšia rada odborníkov na vakcíny odporučila tretiu dávku pre osoby s oslabeným imunitným systémom, akými sú napríklad tí, čo absolvovali transplantáciu. Tretiu dávku chce pre zhruba pol milióna ľudí s veľmi oslabenou imunitou ponúkať i Británia.

Svetová zdravotnícka organizácia pred dvoma týždňami kritizovala bohaté krajiny za to, že sa náhlia s podávaním tretích dávok vakcín proti covidu, pričom milióny ľudí na svete ešte nedostali ani prvú dávku. (ap, tasr)

14:43 Spolková krajina Burgenland, ktorá má najvyššiu mieru zaočkovanosti v Rakúsku, usporiada očkovaciu lotériu s cieľom ešte viac zvýšiť počet vakcinovaných. Hlavnou cenou bude osobný automobil, okrem toho bude možné vyhrať mobilný telefón, darčekový kôš s vínom či poukážku na wellness.

Vakcína / Očkovanie / Covid / Koronavírus / Čítajte viac Burgenland, ktorý má najvyššiu mieru zaočkovanosti v Rakúsku, usporiada očkovaciu lotériu

11:23 Španielsko dosiahlo svoj pôvodný cieľ v oblasti zaočkovanosti obyvateľstva proti koronavírusu a úplne je už vakcinovaných 70 percent populácie krajiny. Informovalo o tom španielske ministerstvo zdravotníctva. Napriek pomalej distribúcii vakcín na začiatku roka, španielsky systém verejného zdravotníctva úplne zaočkoval viac ako 33 miliónov ľudí. Vo vekovej skupine nad 40 rokov je pritom úplne zaočkovaných viac ako 92 percent Španielov.

Ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová však uviedla, že vakcinácia bude pokračovať, pretože koronavírus je stále prítomný. Okrem toho španielska rada expertov na očkovanie odporučila podanie tretej dávky vakcíny ľuďom so slabým imunitným systémom, napríklad pacientom po transplantácii orgánov. Celoštátne a regionálne španielske zdravotnícke úrady sa touto problematikou budú zaoberať 8. septembra.

11:06 Dokončené očkovanie proti covidu znižuje takmer o polovicu riziko ochorenia, ktoré by trvalo dlhšie ako 28 dní. Vyplýva to zo štúdie vedcov z Kráľovskej univerzity v Londýne.

vírus, koronavírus, laboratórium, COVID-19 Čítajte viac Vakcíny proti covidu znižujú riziko dlhého covidu takmer dvojnásobne

10:54 V austrálskom štáte Viktória pribudol za posledný deň najvyšší počet prípadov koronavírusu SARS-CoV-2 za posledný rok.

Úrady za posledných 24 hodín zaznamenali 176 novoinfiko­vaných, pričom väčšinu z nich evidovali v okolí mesta Melbourne.

V štáte Viktória úrady v nedeľu predĺžili lockdown prinajmenšom do 23. septembra. Dovtedy by malo byť aspoň prvou dávkou proticovidovej vakcíny zaočkovaných 70 percent z tamojšej 6,6-miliónovej populácie. Podľa premiéra štátu Viktória Daniela Andrewsa však napriek tomu budú reštrikcie vo viacerých častiach tohto regiónu platiť zrejme až do októbra. Ako pripomína AFP, vo Viktórii v súčasnosti platí v poradí šiesty lockdown od začiatku pandémie.

Medzitým v susednom štáte Nový Južný Wales, v ktorom sa nachádza aj Sydney, najľudnatejšie mesto v Austrálii, zaznamenal za posledný deň 1300 nových prípadov covidu. Väčšinu z nich evidujú práve v Sydney, kde bol vyše dva mesiace zavedený prísny lockdown.

Austrália od vlaňajška pomocou mimoriadne prísnych opatrení vrátane uzatvorenia hraníc pomerne úspešne zvládala boj proti pandémii, avšak momentálne čelí zhoršeniu situácie vzhľadom na šírenie infekčnejšieho koronavírusového variantu delta.

V tejto 25-miliónovej krajine doposiaľ podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa zaznamenali zhruba 56.000 prípadov nákazy; v spojitosti s ochorením COVID-19 tam zomrelo 1019 ľudí. Austrália však v porovnaní s inými vyspelými krajinami výrazne zaostáva v očkovaní, keďže potrebné dávky vakcíny tam doteraz podali len 35 percentám občanov.

10:10 Za stredu pribudlo na Slovensku ďalších 178 prípadov nákazy koronavírusom. Laboratóriá celkovo ukončili 3 468 PCR vyšetrení. Počet hospitalizovaných pacientov sa nezmenil.

SR Bratislava koronavírus demonštráciea očkovanie BAX Čítajte viac Opäť pribudlo takmer 200 nakazených, zaočkovali menej ako 500 ľudí

10:00 V USA bolo od 1. marca znehodnotených viac ako 15 miliónov dávok vakcín proti koronavírusu. Informovala o tom v stredu televízia NBC s odvolaním sa na údaje zdravotníckych úradov jednotlivých federálnych štátov a lekární.V tejto štatistike však chýbajú údajne z najmenej siedmich štátov a niekoľkých federálnych agentúr.

Dôvody vyhodenia vakcín sú rôzne. Okrem rozbitých ampuliek, pokazených chladničiek a chýb pri riedení vakcíny sa stáva aj to, že dávky vakcíny pripravené na podanie sa nevyužijú a musia sa po niekoľkých hodinách zlikvidovať.

V USA bolo doteraz podaných 371 miliónov dávok vakcín. Úplne zaočkovaných je 52 percent obyvateľstva. Tretiu posilňovaciu dávku dostalo doteraz viac ako milión Američanov s oslabenou imunitou.

9:48 Vakcíny proti ochoreniu COVID-19 sú pre vekovú skupinu 12 až 18 rokov vysoko účinné a bezpečné. Pri príležitosti začiatku školského roka to v tlačovej správe konštatuje Iniciatíva Veda pomáha. Zároveň zdôrazňuje, že výhody očkovania prevažujú nad rizikami aj v tejto vekovej skupine a deťom a rodičom očkovanie zodpovedne odporúča.

očkovanie Čítajte viac Očkovanie 12 až 18 ročných je vysoko účinné a bezpečné. Nežiadúce účinky medzi deťmi sú zriedkavé

8:40 Deti je potrebné do školy vybaviť okrem rúška, ktoré majú na tvári, aspoň jedným ďalším čistým rúškom v mikroténovom vrecúšku. Rúška môžu byť jednorazové alebo plátenné (ideálne z bavlny alebo husto tkanej látky). Plátenné rúško má byť vyprané, prípadne vyvarené a z oboch strán vyžehlené suchým teplom. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pri príležitosti začiatku školského roka 2021/2022.

škola, žiaci Čítajte viac Všetky školy otvorili svoje brány, Čaputová upozornila na klímu

7:15 Dánsko, prvá krajina, ktorá pred šiestimi mesiacmi zaviedla covid pasy, zrušilo v stredu požiadavku preukazovať sa nimi na väčšine verejných miest. Vláda severského štátu to urobila len niekoľko dní predtým, ako zruší všetky pandemické obmedzenia. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Pas bude ešte stále potrebný na veľkých podujatiach vo vnútorných priestoroch a v nočných kluboch, ktoré sa znovu otvorili v stredu v skorých ranných hodinách. Potom budú 10. septembra zrušené všetky obmedzenia.

Tento krok prichádza napriek obavám zo štvrtej vlny šírenia koronavírusu v Európe. Podľa majiteľa reštaurácie v Kodani Erica Poezevaru však zavedenie covid pasov bolo dobrou myšlienkou, pretože to bol „štartovací bod pre nádej“.

6:00 Británia ponúkne tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu zhruba pol miliónu ľudí s veľmi oslabenou imunitou. Britského ministra zdravotníctva Sajida Javida citovala v stredu agentúra AFP.

Javid uviedol, že Národná zdravotná služba (NHS) ponúkne tretiu dávku tým ľuďom, ktorí „po prvých dvoch dávkach možno získali pred vírusom nižšiu ochranu“.

Šéf britského rezortu zdravotníctva to oznámil iba krátko po tom, ako britský Výbor pre očkovanie a imunizáciu (JCVI) odporučil v stredu očkovanie treťou dávkou osobám starším ako 12 rokov trpiacim leukémiou, v pokročilom štádiu nákazy vírusom HIV alebo po nedávnej transplantácii orgánov. JCVI zároveň uvádza, že v rámci očkovania treťou dávkou by mala byť prednostne podávaná mRNA vakcína – teda nie preparát od spoločnosti AstraZeneca, pri výrobe ktorého sa používa technológia na báze vírusového vektora.

Ako uvádza AFP, toto oznámenie JCVI prišlo v čase, keď britská vláda zvažuje, či bude nasledovať niekoľko ďalších krajín, ktoré plánujú podávať posilňujúcu dávku vakcíny proti covidu v rámci celej populácie, a to prípadne už začiatkom septembra, keď prebieha aj očkovanie proti chrípke. Javid tiež dodal, že očkovanie „treťou primárnou dávkou vakcíny“ nie je to isté ako posilňujúca dávka. Podľa neho britská vláda naďalej pokračuje s plánovaním preočkovania posilňujúcou dávkou, ktoré by malo začať v septembri.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pred dvoma týždňami kritizovala bohaté krajiny za to, že sa náhlia s podávaním tretích dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19, pritom milióny ľudí na svete ešte nedostali ani prvú dávku.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus