Najvyšší súd prepustil trojicu podnikateľov, údajných členov zločineckej skupiny

Senát 3T Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (NS SR) na dnešnom neverejnom zasadnutí prepustil z väzby podnikateľa Petra Lamača, Igora Cúcora a Mariána Kozára.

02.09.2021 13:42
debata (16)

Zrušil tak uznesenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zo 14. augusta o vzatí obvinených do väzby. Senát dospel k záveru, že dôvod preventívnej väzby u obvinených neexistuje. Informovala o tom Ivana Nittmannová z tlačového oddelenia NS SR.

kaliňák Čítajte viac Kaliňák: Žiadna zločinecká skupina na vnútre pod mojim vedením nebola

Sudca pre prípravné konanie ŠTS rozhodol 14. augusta o vzatí do väzby štyroch osôb. Tie sú obvinené zo zločinu založenia a podporovania zločineckej skupiny, ako aj z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Medzi obvinenými bol aj kajúcnik Peter P. prezývaný Tiger. Ten je známy z viacerých prípadov pod dozorom Úradu špeciálnej prokuratúry.

Obvinenie všetkých štyroch osôb má súvisieť so zločineckou skupinou, ktorá v minulosti pôsobila na Ministerstve vnútra SR. Tá údajne zapájala svoje firmy a biele kone do projektov Ministerstva vnútra SR a Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Následne umelo navyšovala ceny projektov o fiktívne tovary a služby na nereálne vysoké čiastky. Nafúknuté sumy mala následne odčerpávať zo systému cez svoje firmy. Takýmto spôsobom mala celkovo z projektov odčerpať sumu 17 miliónov eur.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #ministerstvo vnútra