Mikulec: Smer a extrémisti zneužili frustráciu občanov pre svoje ciele

Protesty, ktoré sa konali v stredu v Bratislave a Košiciach ukázali, kto za nimi stojí a najmä, že nejde o nič iné, ako o hrubé zneužívanie frustrácie občanov na politické ciele opozície. Pre TASR to uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

02.09.2021 14:11 , aktualizované: 16:47
Košice / Protest / Demonštrácia / Foto: ,
Protivládny protest v Košiciach 1. septembra 2021.
debata (138)

„Polícia dohliadala na priebeh protestov a v prípade potreby boli vykonávané aj služobné zákroky voči osobám, ktoré ničili majetok, blokovali cestné komunikácie a napádali nasadených príslušníkov Policajného zboru,“ skonštatoval minister.

Momentálne je podľa neho predčasné hovoriť o komplexnom vyhodnotení zabezpečenia všetkých protestov. „Určite ma však budú zaujímať ich závery,“ podotkol Mikulec.

Polícia podľa šéfa polície Petra Kovaříka protesty zvládla. „Nedošlo k závažným zraneniam ani ku škodám na majetku, preto môžem povedať, že policajti na mieste, aj tí, ktorí boli súčasťou štábu, odviedli dobrú prácu,“ povedal šéf polície.

Video: Potýčka medzi davom a políciou na bratislavskom proteste.

Video

Situácia na námestiach bola podľa jeho slov napätá, policajti však nemuseli pristúpiť k väčším zásahom. „Boli situácie, keď bolo potrebné v Bratislave použiť pelendreky a slzotvorný plyn. Považujem protesty za zvládnuté,“ skonštatoval Kovařík.

V Bratislave sa v stredu pri príležitosti Dňa Ústavy SR konali viaceré protestné zhromaždenia proti vláde, členom parlamentu i prezidentke. Taktiež aj proti očkovaniu proti ochoreniu COVID-19 či proti pandemickým opatreniam. Protesty vyvrcholili do trojhodinovej blokácie ciest v okolí Hodžovho námestia. Niekoľko minút bola blokovaná aj Šancová a Staromestská ulica. Polícii sa podarilo demonštrantov z ciest pri Hodžovom námestí vytlačiť krátko po 19.00 h. Blokáciu ciest sprevádzala aj agresivita niektorých protestujúcich voči policajtom.

Košice / Protest / Demonštrácia / Čítajte viac Na protestoch v Košiciach riešila polícia dva incidenty
138 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #protesty #Peter Kovařík