Žilinka: Pčolinského prepustenie som nenariadil, nie som nikoho vazal

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta, že by mal zariadiť zrušenie obvinenia bývalému šéfovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému.

02.09.2021 14:25 , aktualizované: 16:35
žilinka Foto: ,
Generálny prokurátor Maroš Žilinka počas vyhlásenia 2. septembra 2021 v Bratislave.
debata (878)

Skritizoval politikov, že ho z toho obviňujú. Zdôraznil, že sa nenechá nijakým spôsobom zastrašovať ani dotlačiť k rozhodnutiam politikmi, médiami ani nikým iným. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Žilinka tiež skritizoval politikov a uviedol, že by sa nemali vyjadrovať k veciam mimo ich odbornosť. „Nebudem sa podriaďovať politikom, médiám či falošnej spravodlivosti,“ povedal generálny prokurátor.

Námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera uviedol, že obvinenie Pčolinského bolo založené na výpovediach dvoch kajúcnikov. Podľa Kanderu, ktorý obvinenie exriaditeľovi SIS zrušil, vyhlásil, že nie je možné založiť obvinenie len na základe výpovede kajúcnikov. Nesúhlasí, že by toto rozhodnutie nebolo v súlade s väzobnými rozhodnutiami sudcov pre prípravné konanie o väzbe.

Nie som vazal

„Zvolilo ma 132 poslancov v parlamente. Nie som ale nikomu zaviazaný, nie som nikoho vazal. So žiadnym z politikov nekomunikujem mimo odborný rámec. Preto si tvrdo vyprosujem, ak niekto vypisuje, že som mal zariadiť zrušenie obvinenia Pčolinského,“ vyhlásil s tým, že sa politici nekorektným spôsobom začali ‚navážať‘ na vedenie generálnej prokuratúry.

Žilinka tiež povedal, že rozhodnutia v medializovaných kauzách GP riadne odôvodnila a veľmi jasným spôsobom ich odkomunikovala verejnosti.

Päť párov očí

„Uviedli sme spôsob, ako sme rozhodli, ako aj základné dôvody," povedal Žilinka s tým, že uznesenia sú v anonymizovanej forme zverejnené aj na internetovej stránke generálnej prokuratúry. Zároveň zdôraznil, že v trestných veciach sa na prokuratúre rozhoduje takzvaným systémom „piatich párov očí", ktorý pozostáva z referenta, vedúceho oddelenia, riaditeľa odboru, námestníka generálneho prokurátora a generálneho prokurátora.

Vladimír Pčolinský Čítajte viac Až 78 strán o nezákonnostiach. Generálna prokuratúra zmietla pri Pčolinskom prácu špeciálnej

Paragraf 363, na základe ktorého boli zrušené obvinenia v medializovaných kauzách, je podľa Žilinku jediný nástroj nápravy, ktorý má generálny prokurátor k dispozícii. Využíva sa podľa neho v prípadoch, keď v trestných konaniach došlo k zásadným pochybeniam, ktoré nie je možné reparovať.

Mocenský zásah

Podľa Žilinku by išlo o „mocenský zásah“ do jeho kompetencií, ak by sa teraz rozhodli politici paragraf 363 zrušiť.

Trestné stíhanie v kauze Gorila bude podľa Žilinku pokračovať. Generálny prokurátor tvrdí, že stíhanie podnikateľa Jaroslava Haščáka v celej záležitosti nezastavil. „Vo zverejnenom odôvodnení je aj výrok, že vyšetrovateľke sa prikazuje, aby vo veci znova konala,” povedal.

Jaroslav Haščák Čítajte viac Haščáka zbavili obvinení v kauze Gorila

V prípade zrušenia obvinenia voči Haščákovi, bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Ľubomírovi Arpášovi a voči Arpášovej manželke uviedol, že „neboli zabezpečené dôkazy takej kvality, v takom rozsahu, aby opodstatňovali trestné stíhania všetkých troch obvinených pre ten skutok, ktorý bol predmetom trestného stíhania. A to bez akýchkoľvek pochybností“.

Slabé dôkazy

„Jednoducho tu neboli produkované žiadne dôkazy," povedal generálny prokurátor. Zároveň podľa neho obvinenie v tejto kauze vychádzalo zo spravodajskej informácie, ktorá sa ani nenachádza v spise. „Nesedí tu nič, neexistuje jediný dôkaz, že príslušník SIS odovzdal podnikateľovi, ktorý je stíhaný, nosiče s Gorilou," povedal Žilinka. Platby, ktoré podnikateľ poskytoval bývalému šéfovi kontrarozviedky SIS, boli podľa Žilinku riadne fakturované. „Len blázon by si posielal úplatok na vlastný účet," zdôraznil.

Kritizoval tiež minuloročný policajný zásah v sídle spoločnosti Penta. Poukázal pritom aj na procesné pochybenia pri vznesení obvinenia, ktoré malo byť podľa neho vznesené ihneď po začatí trestného stíhania.

Žilinka Čítajte viac Mimovládka žiada upraviť Žilinkove právomoci

Len vybrané médiá

Podľa informácií z viacerých zdrojov, Generálna prokuratúra na štvrtkovú tlačovku pozvala len vybrané médiá. Medzi nepozvanými sa ocitli napríklad denník Pravda, či denníky SME, Denník N a web Aktuality.

Poslanci Ondrej Dostál (SaS) a Juraj Šeliga (Za ľudí) takýto krok vo svojich profiloch na sociálnej sieti kritizovali.

„Skúšam loviť v pamäti, ale takéto niečo si ani Dobroslav Trnka nedovolil, však?“ napísal Dostál. Podľa neho generálny prokurátor Maroš Žilinka, stojaci na čele inštitúcie, ktorej úlohou je ochrana práva, práve svojou tlačovou besedou, na ktorú odmietol vpustiť „novinárov z Denníka N, SME a Aktualít, bezočivo porušil tlačový zákon“.Poslanec Šeliga sa spýtal, či „sme na zasadnutí KSČ v roku 1973“. Podľa poslanca je to veľmi zlý signál pre verejnosť. „A pri všetkej úcte, prepáčte mi za prirovnanie – Čiznár nech bol, aký bol. Nikdy sa nezľakol nikoho… Nehovoriac o ustanoveniach tlačového zákona, ktorý platí pre štátne orgány,“ uviedol Šeliga.

Predseda mediálneho výboru parlamentu Kristián Čekovský (OĽaNO) považuje „selekciu novinárov, ktorú dnes zaviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka", za neprípustnú. „Rozhodnutie nepustiť na tlačovú konferenciu redaktorky Denníka N a Aktualít vnímam ako snahu vyhnúť sa konfrontácii s vlastnými rozhodnutiami. Nie je to prvý raz, čo sa generálny prokurátor skrýva alebo uteká pred nepríjemnými otázkami. Maroš Žilinka sa za pár mesiacov spreneveril prísľubu transparentnosti, ktorý si dával pri svojej kandidatúre na post generálneho prokurátora a aj na základe ktorého ho poslanci NR SR volili. To, čo však generálny prokurátor predvádza, nemá s transparentnosťou nič spoločné,“ uviedol Čekovský.

Prokuratúra obvinenia odmietla. „GP SR sa rozhodla, že poskytne stanovisko akreditovaným médiám tak, aby ho bolo možné vzhľadom na závažnosť témy čo najlepšie sprostredkovať širokej verejnosti. A to napriek aktuálnej epidemiologickej situácii, súvisiacim obmedzeniam a kapacitným možnostiam na GP SR,“ uviedol hovorca GP SR Dalibor Skladan.

Priestor podľa neho dostali štyri celoštátne pôsobiace televízie a dve tlačové agentúry, pričom na požiadanie viacerých zástupcov printových aj online médií GP SR zabezpečila online prenos prostredníctvom Tlačovej agentúry Slovenskej republiky.

878 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Žilinka