Politológ: Podobný prípad ako s exšéfom SIS môže vláde zlomiť väz

Oslobodenie bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského nepovedie k rozpadu koalície, ak nebudú podobné akty pokračovať a nebudú sa ututlávať korupčné kauzy, ktoré by mohli byť spojené s vládnou koalíciou. Naopak, ak by sa opakovali podobné praktiky ako v minulom volebnom období, súčasná vláda môže skončiť. Pre agentúru SITA to povedal politológ Tomáš Koziak.

02.09.2021 16:02
debata (12)

„Za nespokojnosťou lídrov koalície bude nespokojnosť voličov. Ak klesajú preferencie strán, politickí lídri sú nervóznejší a budú sa musieť k tejto veci nejako postaviť. Jedného dňa si môžu povedať – klesajú nám preferencie, takto sa nemôžeme správať, odchádzame preč,“ uviedol politológ.

Po tom, ako generálna prokuratúra zrušila vznesenie obvinenia voči exšéfovi SIS Pčolinskému či podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi, budú podľa Koziaka dosahy na fungovanie koalície aj tak vážne. „Prakticky všetci zástupcovia koalície s výnimkou Sme rodina vyjadrili akú takú formu nespokojnosti minimálne v tom, že rozhodnutie generálnej prokuratúry je potrebné zdôvodniť. Dokonca aj Igor Matovič o tom napísal na sociálnu sieť. Jednoznačne pomenoval, že rozhodnutie generálnej prokuratúry nie je celkom zrozumiteľné a určite si uvedomil dosah tohto rozhodnutia,“ zhodnotil Koziak.

žilinka Čítajte viac Žilinka: Pčolinského prepustenie som nenariadil, nie som nikoho vazal

Podľa neho podnikateľ Haščák bol spájaný s kauzou Gorila, pre ktorú sa udiali na Slovensku obrovské protesty. Ako ďalej poznamenal, hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) si aj v súvislosti s protestami vytvorilo protikorupčný imidž, pre ktorý ho ľudia volili. „Po zrušení obvinenia nie je čo vyšetrovať a súdiť. Imidž protikorupčnosti OĽaNO dostáva vážne trhliny. Toto bude pred svojimi voličmi Igor Matovič ťažko vysvetľovať,“ mienil Koziak.

Pokiaľ ide o kauzu Pčolinského, problém je podľa Koziaka v tom, že išlo o nominanta koalície, ktorý bol podozrivý z korupcie. „Môže to naznačovať, že aj táto koalícia si ide vytvárať svojich nedotknuteľných ľudí, čo sme poznali v období vlády Roberta Fica (Smer-SD). Vtedy termín naši ľudia vznikol. Teraz je dôležité vysvetliť, prečo u týchto ľudí bolo zrušené obvinenie,“ uviedol Koziak.

Líder Sme rodina Boris Kollár po prepustení Pčolinského povedal, že v Sme rodina by zvážili odchod z vlády, ak sa zopakujú nezákonnosti, ktoré sa stali exšéfovi tajnej služby a že nech ľudia potom radšej rozhodnú v predčasných voľbách. Podľa politológa išlo o „vyhrážku“, ktorú treba brať vážne a Kollár sa bude možno správať sebavedomejšie „Týmto výrokom rovno ostatným partnerom povedal, že drží najsilnejšie karty v ruke, bude určovať podobu hry a pokiaľ nebudete rešpektovať pravidlá, ktoré nastavujem, tak táto vládna koalícia môže skončiť,“ zhodnotil Koziak.

Peter Kysel Čítajte viac ÚŠP: Rozhodnutie k Pčolinskému nemá obdobu, Kandera suploval súd

V septembri má parlament rokovať o odvolaní Romana Mikulca z funkcie ministra vnútra. Na jeho odchod z koalície tlačilo hnutie Sme rodina. Politológ si myslí, že teraz nie je pre Kollárovo hnutie dôležité odvolanie ministra. „Tlak na ministra Mikulca môže začať rásť vtedy, ak sa v hľadáčiku Národnej kriminálnej agentúry ocitne niekto blízky Sme rodina. Teraz na to nie je dôvod, aby tlak na Mikulca stupňovali,“ usúdil politológ.

Podľa neho prepustenie Pčolinského využije vo svoj prospech líder opozičnej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico na spochybnenie inštitútu takzvaných kajúcnikov. „Je to ďalšia voda na už tak veľmi silný prúd Ficovej opozičnej politiky. Určite sa bude Robert Fico pýtať, prečo v prípade Pčolinského kajúcnici dôležití neboli a prečo sú dôležití v prípade ďalších ľudí, kde je obvinenie postavené na kajúcnikoch,“ dodal politológ.

Generálna prokuratúra tento týždeň zrušila obvinenia voči bývalému riaditeľovi SIS Pčolinskému, podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi, Ľubomírovi Arpášovi, Dane Arpášovej a tiež právnikovi Zoroslavovi K. Ten však zostáva vo väzbe pre inú kauzu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Pčolinský