Britskí experti neodporúčajú očkovať zdravé deti vo veku 12 – 15 rokov

Britský Výbor pre očkovanie a imunizáciu v piatok oznámil, že neodporučí očkovanie zdravých 12- až 15-ročných detí proti covidu.

03.09.2021 06:00 , aktualizované: 21:23
Škola / Študent / Deti / Foto: ,
debata (34)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:23 V britskej metropole Londýn došlo v piatok k zrážkam polície s demonštrantmi, ktorí nesúhlasia s očkovaním proti koronavírusu. Tí sa snažili vtrhnúť do sídla britského Regulačného úradu pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA). Zranení boli štyria príslušníci polície, informovala agentúra AFP.

Videá z protestov zachytávajú, ako sa demonštranti snažia preraziť policajné kordóny pred budovou MHRA – inštitúcie, ktorá ako prvá na svete schválila vlani v decembri používanie vakcíny proti koronavírusu.

Do budovy sa pritom odporcovia očkovania snažili dostať niekoľko dní po tom, ako počas predchádzajúceho protestu vtrhli do sídla britskej televíznej a produkčnej spoločnosti Independent Television News (ITN).

19:43 Týždeň trvajúci nočný zákaz vychádzania zameraný na zastavenie nárastu počtu nových infekcií koronavírusom zaviedli v piatok miestne úrady v gréckych regiónoch Achaia, Ilia a na ostrove Ikaria. Informuje o tom grécky spravodajský server Ekathimerini.com.

Nočný zákaz vychádzania platí od jednej hodiny po polnoci do šiestej hodiny ráno. Výnimkou je len cesta do práce alebo k lekárovi.

Opatrenia tiež zahŕňajú nepretržitý zákaz hudby v baroch, reštauráciách i ďalších zábavných podnikoch. Nočný zákaz vychádzania bude v platnosti do 10. septembra a následne bude prehodnotený národným výborom pre zdravie verejnosti, píše server.

Úrady sa tiež rozhodli predĺžiť podobné obmedzenia súvisiace s pandémiou koronavírusu v regiónoch Messinia a Iraklio. V Grécku v piatok zaznamenali 2729 nových prípadov infekcie koronavírusom a 35 ďalších úmrtí spojených s ochorením COVID-19. V krajine tak ochoreniu podľahlo už dovedna 13.813 ľudí, uzatvára anglická internetová verzia denníka Kathimerini.

19:13 Britský Výbor pre očkovanie a imunizáciu v piatok oznámil, že neodporučí očkovanie zdravých 12– až 15-ročných detí proti covidu. Prínosy by podľa výboru boli „príliš malé“. Možný prínos, najmä v oblasti zdravia, je podľa odborníkov príliš malý na to, aby v súčasnosti podporili schválenie očkovania týchto detí. Dlhodobejší zber údajov o možných negatívnych reakciách môže viesť k prehodnoteniu rozhodnutia.

Táto skupina expertov, ktorá je poradným orgánom britskej vlády, o záležitosti rokovala po tom, ako vakcíny tínedžerom začali podávať aj iné krajiny. Výbor JCVI začiatkom augusta odporučil očkovanie aj pre vekovú kategóriu 16– a 17-ročných. V prípade 12– až 15-ročných však vakcínu odobril len pre osoby so zdravotnými ťažkosťami, ktoré by mohli vyvolať ich väčšiu zraniteľnosť voči vírusu.

Hlavní poradcovia vlád v oblasti zdravotníctva v Anglicku, Škótsku, Walese a Severnom Írsku na základe odporúčaní JCVI poskytnú ďalšie informácie pred tým, ako vláda prijme záverečné rozhodnutie. Výbor podľa AFP chce, aby títo poradcovia vzali do úvahy aj širšie vplyvy na spoločnosť vrátane prínosov v oblasti vzdelávania.

Vakcíny v Británii zachránili už viac ako 105-tisíc životov, zabránili 143 600 hospi­talizáciám a takisto pomohli predísť 24 miliónom prípadov nákazy v Anglicku, uviedla britská vláda s odvolaním sa na údaje anglického úradu pre verejné zdravie Public Health England a Cambridgeskej univerzity. (afp, tasr)

17:51 Počet osôb s diagnostikovaným covidom v Británii sa v týždni do 27. augusta mierne zvýšil. Škótsko však zaznamenalo prudký nárast v počte infikovaných osôb. Na základe odhadov britského štatistického úradu (ONS) bolo v týždni končiacom 27. septembrom v Spojenom kráľovstve viac ako 890-tisíc ľudí, u ktorých testy potvrdili koronavírus. Týždeň predtým to bolo približne 860-tisíc osôb.

Počet prípadov covidu zaznamenaných k 27. augustu predstavuje približne 1,3 percenta populácie Británie – alebo jedného nakazeného na každých 75 obyvateľov. V Škótsku podľa odhadov zaznamenali jeden pozitívny prípad na 75 obyvateľov. To je výrazný nárast v porovnaní s predchádzajúcim týždňom, keď v tejto časti Spojeného kráľovstva hlásili jeden prípad ochorenia na 140 obyvateľov. Počty prípadov sa zvýšili i vo Walese. V Anglicku zostali nezmenené a v Severnom Írsku poklesli. (bbc.com, tasr)

17:26 Dánsko začne od budúceho týždňa preočkovávať treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu ľudí umiestnených v domovoch dôchodcov. V piatok to oznámil dánsky minister zdravotníctva Magnus Heunicke.

Podľa ministra Dánsko zaznamenáva v poslednom čase nárast počtu nových prípadov nákazy koronavírusom v domovoch dôchodcov, a to aj napriek tomu, že až 96 percent klientov týchto domovov je zaočkovaných. „Zároveň u nich hrozí aj najväčšie riziko ťažkého priebehu (ochorenia Covid-19),“ uviedol Heunicke na sociálnej sieti Twitter.

Vláda sa rozhodla podávať tretiu dávku klientom domov dôchodcov na základe odporúčaní dánskeho zdravotníckeho úradu. Dánska vláda pritom už skôr oznámila, že bude preočkovávať treťou dávkou vakcíny ohrozené skupiny obyvateľstva. Dánsko už nebude od 10. septembra pokladať covid za „spoločensky kritické ochorenie“ a plánuje zrušiť všetky epidemiologické obmedzenia – dôvodom plánovaného opatrenia je veľký počet zaočkovaných obyvateľov.

Dánsko od 1. septembra tiež takmer úplne zrušilo používanie covidpasov, aj keď do 10. septembra bude ho naďalej vyžadovať pri vstupe do nočných klubov a na veľké podujatia. Ešte v polovici augusta pritom zrušili povinnosť nosenia rúšok vo verejnej doprave. V tejto škandinávskej krajine je vyše 80 percent ľudí vo veku nad 12 rokov plne zaočkovaných a Dánsko má cieľ dosiahnuť do 1. októbra 90-percentnú zaočkovanosť. (ap, tasr)

15:25 Kríza, ktorá postihla španielske odvetvie turizmu v dôsledku pandémie koronavírusu, sa pravdepodobne končí. Dobrému výkonu odvetvia pomohlo to, že turistické destinácie v tomto roku navštevuje viac domácich návštevníkov ako v roku 2019.

V júli podľa údajov španielskeho štatistického úradu (INE) domáci turisti v hoteloch krajiny zaplatili za 14,9 milióna prenocovaní. V rovnakom mesiaci roku 2019 to bolo 14,8 milióna prenocovaní. Počet domácich turistov v španielskych letoviskách v júli stúpol na rekordnú úroveň 5,8 milióna. V rovnakom mesiaci roku 2019 turistické strediská krajiny navštívilo 5,7 milióna domácich turistov.

Hoci sa však cestovné obmedzenia v Európe zmiernili vďaka vakcinačnej kampani, Španielsko stále potrebuje naspäť získať zahraničných turistov. Podľa údajov INE v júli zahraniční turisti za ubytovanie v španielskych hoteloch celkovo zaplatili len 11,5 milióna eur, čo bol v porovnaní s júlom 2019 pokles o 60 percent. (elpais.com, sita, ap)

14:26 Český Najvyšší správny súd sa opäť priklonil na stranu ľudí, ktorí sa chcú preukazovať potvrdením o prítomnosti protilátok voči koronavírusu SARS-CoV-2 v tele. České ministerstvo zdravotníctva totiž podľa súdu nedokázalo vysvetliť, prečo oproti nim zvýhodňuje ľudí, ktorí majú potvrdenie o prekonaní covidu. Informoval o tom v piatok spravodajský server Seznam Zprávy.

Podľa štvrtkového rozsudku ministerstvo na jednej strane automaticky predpokladá, že ľudia po covide sú voči nákaze dostatočne chránení, aj keď sa im nemerajú protilátky. Keď sa však človek preukáže vysokými protilátkami, tak to štát nepovažuje za dostatočné, dodáva súd.

Súd už v minulosti diskrimináciu ľudí s protilátkami ministerstvu vyčítal. Tento najnovší verdikt však znamená, že ministerstvo neuspelo ani s novou argumentáciou, prečo protilátky neuznávať. Tento raz súd posudzoval ustanovenie z júna, ktoré platilo do konca júla. Išlo o časť mimoriadneho opatrenia, ktorým ministerstvo zdravotníctva povoľovalo vstup do verejných priestorov a na hromadné akcie iba ľuďom s testom, dokončeným očkovaním alebo s potvrdením o prekonaní ochorenia.

Právnici z ministerstva zdravotníctva sa snažili presvedčiť súd tým, že podľa vedcov majú ľudia po prekonaní covidu dostatočnú imunitu 180 dní po prvom pozitívnom teste. U ľudí, ktorí sa preukážu nameranými protilátkami – avšak nevedia, kedy boli nakazení vírusom -, sa podľa ministerstva nedá určiť okamih, odkedy sú proti ďalšej infekcii chránení. Nepanuje tiež zhoda o tom, aká hladina protilátok je dostačujúca.

Podľa súdu si však ministerstvo protirečí, keďže pôvodne tvrdilo, že základným kritériom má byť predpoklad dostatočnej hladiny protilátok. Ministerstvo podľa súdu nedokázalo zdôvodniť, prečo osoby s nameranými protilátkami nemajú mať porovnateľné postavenie ako tí, ktorí majú potvrdenie o prekonanom covide.

K uznávaniu prítomnosti protilátok na preukázanie bezinfekčnosti sa v poslednom čase priklonil premiér Andrej Babiš, ako aj parlamentná opozícia. Ministerstvo zdravotníctva chce na jeseň zapojiť tisíce dobrovoľníkov do celoštátnej štúdie, ktorá sa má zamerať práve na protilátky a bunkovú imunitu. (seznamzpravy­.cz, tasr)

12:00 V Českej republike zaznamenali vo štvrtok 306 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 100 viac ako pred týždňom. Ide zároveň o najvyšší prírastok od 13. júla, keď v ČR zaznamenali 321 novoinfiko­vaných. Vyplýva to z piatkových údajov zverejnených na webe ministerstva zdravotníctva ČR.

Reprodukčné číslo vírusu „R“ udávajúce, koľko ľudí v priemere nakazí jeden infikovaný, stúplo zo štvrtkových 1,05 na 1,12. Ak je reprodukčné číslo vyššie ako jeden, epidémia sa zrýchľuje. Nad touto hodnotou sa drží už deviaty deň. Sedemdňová incidencia sa stále pohybuje na úrovni 14 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Z regiónov sú na tom najhoršie Karlove vary, za ktorými nasledujú České Budějovice a Praha.

V českých nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 56 pacientov, z ktorých 10 sa nachádza vo vážnom stave. Celkovo v ČR evidujú 30 405 úmrtí súvisiacich s covidom. Od začiatku vakcinácie v ČR podali vyše 11,5 milióna dávok očkovacích látok. Dovedna 5,7 milióna osôb má ukončené očkovanie, uviedlo ministerstvo zdravotníctva. (mzcr.cz, tasr)

10:38 Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 247 nakazených koronavírusom a v súvislosti s covidom zomrel v tomto čase jeden pacient. Informoval o tom operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov­.hu. Bilanciou doterajších troch vĺn koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 813 040 infiko­vaných a 30 061 úmrtí.

Aktuálne je nakazených 4 991 osôb. V nemocniciach sa nachádza 149 covidových pacientov, z nich 19 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V úradnej domácej karanténe je 1874 ľudí. Prvú dávku vakcíny dostalo takmer 5,8 milióna ľudí, dve dávky dostalo vyše 5,5 milióna ľudí a tretiu dávku podali 379 000 najoh­rozenejším osobám. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

10:10 Na Slovensku pribudlo ďalších 232 prípadov nákazy koronavírusom. Laboratóriá pritom za štvrtok celkovo ukončili 7 555 PCR vyšetrení. Počet hospitalizovaných pacientov vzrástol o osem a pribudla aj jedna obeť.

očkovanie Čítajte viac Po vyše troch mesiacoch pribudlo viac ako 200 nakazených

9:37 V Nemecku testy za štvrtok potvrdili nákazu koronavírusom u 14 251 ľudí, čo oproti minulému týždňu znamená nárast o viac ako 2200 prípadov. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú dnes zverejnil Inštitút Roberta Kocha (RKI). Sedemdňová incidencia, ktorá udáva, koľko novo nakazených pribudlo v týždennom úhrne v prepočte na 100 000 obyvateľov, sa zvýšila na 80,2. Minulý piatok táto hodnota predstavovala 70,3, vo štvrtok ráno 76,9.

V Nemecku, ktoré má asi 83 miliónov obyvateľov, sa koronavírusom doteraz preukázateľne nakazilo 3,98 milióna ľudí. Za posledných 24 hodín zomrelo 45 pacientov, celková smrteľná bilancia vzrástla na 92 301.

7:55 Federálna agentúra, ktorá má v takmer dvoch desiatkach štátov americkej Únie dohľad nad školami, kde sa vzdelávajú potomkovia pôvodných obyvateľov, vydala vo štvrtok pokyn na povinné očkovanie svojich zamestnancov. Nariadenie sa týka viac ako 2800 učiteľov a zamestnancov 53 škôl a internátov, ktoré prevádzkuje priamo americký úrad pre vzdelávanie, a to v štátoch ako Arizona, Nové Mexiko a Južná a Severná Dakota.

Pod záštitou tejto vládnej agentúry funguje viac ako 180 škôl, ale zhruba dve tretiny riadia samotné indiánske kmene na základe zmluvy s federálnou vládou alebo prostredníctvom grantov. Väčšina z nich je v rezerváciách kmeňov Hopi a Navajo.

6:00 Variant koronavírusu prvýkrát zachytený v januári v Kolumbii, nazývaná písmenom gréckej abecedy mí, už v krajine prevážil. Predstavuje približne 60 percent analyzovaných vzoriek odobratých ľuďom, ktorí zomreli po nákaze na chorobu COVID-19, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady. Stredajšie odhady Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pritom uvádzali, že variant mí predstavuje v Kolumbii 39 percent nových prípadov.

„V Kolumbii je mí dominantný variant a práve on spôsobil tretiu vlnu choroby,“ ktorá juhoamerickú krajinu decimovala od apríla do júna, uviedla šéfka národného zdravotného ústavu Marcela Mercadová.

„Približne 60 percent úmrtí, ktoré sme sekvenovali, pochádza z tohto kmeňa,“ dodala.

Podľa kolumbijských úradov bol nový variant jedným z faktorov, ktoré viedli k výraznému zvýšeniu počtu nových ochorení medzi polovicou mája a začiatkom júla. Vtedy krajina zaznamenávala takmer 30 000 nových prípadov nákazy a 700 úmrtí denne. Výskyt epidémie sa ale na konci augusta výrazne znížil a dosahuje zhruba 2 000 nových prípadov koronavírusu denne.

Variant s označením B.1.621 sa podľa Mercadovej objavil už v 43 krajinách a je silne nákazlivý. V Kolumbii sa síce situácia vďaka očkovaniu zlepšila, šéfka zdravotníckeho úradu ale očakáva ďalšiu vlnu choroby počas októbra.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus