Advokáti k Žilinkovi: Meniť zákon len pre nepopulárne rozhodnutie je neakceptovateľné

V právnom štáte je neakceptovateľné uvažovať o zmene právnej normy iba z dôvodu zákonného, ale nepopulárneho rozhodnutia. Skonštatovala to Slovenská advokátska komora (SAK) v súvislosti s využitím paragrafu 363 Trestného poriadku Generálnou prokuratúrou.

03.09.2021 11:41
debata (65)

Informovala hovorkyňa SAK Alexandra Donevová. Vo štvrtok 2. septembra sa k téme zmeny tohto paragrafu konala mimoriadna koaličná rada.

Marian Repa aktual Čítajte viac Žilinka pochybnosti nevyvrátil

„Zmena akéhokoľvek právneho inštitútu motivovaná aktuálnou reakciou verejnosti na individuálne rozhodnutie je v rozpore s ústavným princípom predvídateľnosti a stability právneho poriadku. Zmeny zákona len kvôli konkrétnym kauzám historicky vždy vniesli pachuť zneužívania moci na politické ciele, čo v 21. storočí v Európskej únii nemôžeme dopustiť,“ skonštatovala SAK. Podľa advokátov je tiež neakceptovateľné znižovať dôveryhodnosť jednotlivých ústavných inštitúcií len preto, že plnením svojich zákonných povinností nenapĺňajú politické predstavy a očakávania.

„Inštitút zrušenia právoplatných rozhodnutí generálnym prokurátorom v prípravnom konaní v drvivej väčšine prípadov zvrátil nezákonnosť rozhodnutí prokurátorov, či už v prospech alebo neprospech obvinených. Systém bŕzd a protiváh prípravného konania je nevyhnutný pre zachovanie dôvery občanov v to, že Slovenská republika nie iba formálne, ale aj materiálne napĺňa základné atribúty právneho štátu,“ dodala SAK.

kolíková Čítajte viac Kolíková je pripravená zúžiť Žilinkovi paragraf 363
65 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Slovenská advokátska komora