Smer ide odvolávať Mikulca. Opäť. Koalícia hovorí o fraške a divadle

Opozičná strana Smer opätovne požiadala o zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu s návrhom na odvolanie Romana Mikulca (OĽaNO) z funkcie ministra vnútra.

03.09.2021 12:12 , aktualizované: 14:55
Roman Mikulec Foto: ,
Roman Mikulec
debata (66)

Informoval o tom predseda Smeru Robert Fico. Schôdza sa musí uskutočniť do siedmich dní. „Môžu sa hnevať poslanci vládnej koalície koľko chcú, do roboty musia chodiť,“ povedal predseda Smeru.

Pod návrh na odvolanie Mikulca sa okrem poslancov Smeru podpísali aj nezaradení poslanci zo strany Hlas, skupina okolo poslanca Tomáša Tarabu a bývalý člen klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Martin Čepček.

VIDEO: Tlačová beseda strany Smer na tému: Opozícia nemôže čakať, kým sa predseda NR SR uráči zvolať schôdzu na odvolanie R. Mikulca.
Video

Mikulec uviedol, že Fico môže podávať návrhy na jeho odvolanie pokojne aj každý deň. Fico sa podľa neho prostredníctvom kampane proti jeho osobe snaží zviditeľniť. Koaličné strany SaS a Za ľudí hovoria v súvislosti s avizovaným návrhom na vyslovenie nedôvery o „fraške“ a „divadelnom predstavení“. Poukazujú na to, že daný bod je na programe riadnej septembrovej schôdze.

Nástroj, ako sa zviditeľniť

„Zdá sa, že štvavá mediálna kampaň voči osobe ministra vnútra je pre neho (Fica) posledné týždne prakticky jediným nástrojom, ako sa zviditeľniť. Napriek týmto politickým hrám sa sústredím na zlepšovanie výsledkov rezortu smerom navonok aj dovnútra. Aj po roku a pol ešte naprávame to, čo oni napáchali,“ vyhlásil Mikulec.

Strana SaS na margo odvolávania vyhlásila, že sa „nebude podieľať na tejto fraške“. „Odvolávanie Romana Mikulca je naplánované na riadnu septembrovú schôdzu, nevidíme preto dôvod, aby sme robili z parlamentu divadlo, len pre to, že Robert Fico nemá inú agendu a namiesto predkladania zákonov, ktoré by pomohli občanom Slovenska, rieši len odvolávanie ministra vnútra,“ skonštatoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

Mali by sa ospravedlniť

Podľa strany Za ľudí stihli predstavitelia strany Smer za posledný mesiac ešte viac rozdeliť a polarizovať spoločnosť. „Ich jedinou agendou je každý týždeň podávať návrh na odvolanie ministra Mikulca a pritom dobre vedia, že tento bod programu rokovania Národnej rady SR je naplánovaný na riadnu schôdzu už o pár dní. Namiesto toho, aby sa ľuďom ospravedlnili za to, kam našu krajinu za 12 rokov bačovania doviedli, snažia sa stále robiť len divadelné predstavenia,“ uviedlo tlačové oddelenie strany. Dodali, že nemajú čas zaoberať sa ich „malichernými hrami a túžbou po pozornosti“, keďže musia riešiť problémy a chyby, ktorých sa za roky vlády dopustili.

Smer inicioval schôdzu k odvolávaniu Mikulca aj v júli. Pre neuznášaniaschop­nosť parlamentu sa presunula na riadnu septembrovú schôdzu, ktorá sa začína 16. septembra. Koncom augusta podal Smer nový návrh, ale schôdza sa tiež nezačala pre obštrukciu vládnych poslancov. V sále nebol dostatok poslancov a odvolávanie Mikulca sa opäť presunulo na riadnu schôdzu v polovici septembra.

Pri odôvodnení návrhu na odvolanie ministra vnútra sa Fico vrátil k rozhodnutiu generálnej prokuratúry o zrušení obvinenia bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského. Podľa šéfa Smeru ešte na jar tohto roku padlo rozhodnutie „zbaviť sa Pčolinského“, lebo rozprával o manipulácii trestných konaní a „rozbíjal celý systém na likvidáciu opozície“. Fico označil rozhodnutie generálnej prokuratúry o zbavení obvinenia Pčolinského za ešte prelomovejšie rozhodnutie ako správu SIS, ktorá mala hovoriť o manipulácii s trestnými konaniami.

Košice / Protest / Demonštrácia / Čítajte viac Mikulec: Smer a extrémisti zneužili frustráciu občanov pre svoje ciele

Podľa šéfa Smeru sa obvinenie Pčolinského robilo na politickú objednávku. Opýtal sa, kto bude niesť zodpovednosť za to, že si dovolil takúto „politickú obludnosť“. Prvým by mal byť podľa Fica minister Mikulec a druhým špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Smer bude podľa jeho slov študovať všetky možnosti ako Lipšica „vyhnať“ zo špeciálnej prokuratúry. Na adresu Lipšica Fico povedal, že ide o „politického gaunera a politika, ktorý nenávidí opozíciu a slúži Matovičovi“.

Fico uviedol, že vidí rozvrat demokracie a právneho štátu v priamom prenose. Šokovalo ho, aký priestor dávajú médiá autokratickým vyjadreniam namiereným proti generálnej prokuratúre a opozícii. Za mimoriadne nebezpečné označil vyjadrenia typu, že generálna prokuratúra zmarila spravodlivý súdny proces s Pčolinským. Líder Smeru tiež vyjadril obavy z revanšu, ktorý on chce. „Ideme do najhoršieho obdobia v dejinách slovenskej histórie, toto tu nikdy nebolo,“ poznamenal Fico.

nr sr Čítajte viac K odvolávaniu Mikulca sa poslanci nedostali ani na štvrtý pokus
66 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Roman Mikulec