Skrátenie karantény podporujú odborníci i politici

Konzílium odborníkov odporučilo znížiť počet dní domácej izolácie.

03.09.2021 13:29 , aktualizované: 15:14
debata (10)

Namiesto aktuálnych 14 dní karantény navrhujú na základe vedeckých dôkazov zníženie na desaťdňovú domácu izoláciu pre tých, ktorí môžu ukončiť karanténu bez testovania. Vyplýva to zo záverov štvrtkového rokovania konzília odborníkov.

očkovanie Čítajte viac Po vyše troch mesiacoch pribudlo viac ako 200 nakazených

„Rovnako tak odborníci navrhujú pre tých, ktorí idú najskôr na piaty až šiesty deň na PCR test a výsledok je negatívny, aby izoláciu mohli ukončiť na siedmy deň od začiatku karantény, to znamená, že ak na siedmy deň nemajú príznaky po negatívnom teste, lekár ich môže uvoľniť z karantény,“ spresnila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Podpora politikov

Politické strany návrh konzília vítajú a podporujú. Pre TASR to potvrdili viaceré politické strany.

„Strana SaS skrátenie karantény pre všetkých zo 14 na desať dní podporuje, pretože s tým sama prišla a navrhovala to na koaličnej rade a aj ministrovi zdravotníctva,“ reagovala predsedníčka zdravotníckeho parlamentného výboru Jana Bittó Cigániková (SaS).

Člen mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richard Raši verí, že vláda nebude do rozhodnutí odborníkov vnášať vlastné riešenia. „Každé skrátenie karantény podložené dátami a faktami vítam a najmä dúfam, že vláda nebude do rozhodnutí odborníkov vnášať vlastné nápady a riešenia, pretože práve tie sú najväčším ohrozením pre našich občanov,“ uviedol Raši.

Konzílium odborníkov rokovalo o viacerých témach. Jednou z nich bolo aj podanie tretej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Odborníci otvorili diskusiu jej podania pre rizikové skupiny populácie. „Téma zostala nateraz otvorenou, k uvedenému oslovili ešte ďalšie odborné medzinárodné autority,“ priblížila Eliášová.

Závery rokovania konzília majú odporúčací charakter, návrhy budú posudzovať ministerstvo zdravotníctva a Úrad verejného zdravotníctva SR.

Katarína Kasalová, Ide o právo Čítajte viac Ukradli a zneužili údaje z vášho Covid passu? Ako sa brániť?
10 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #karanténa