Trnka ide pred súd. Zavarilo mu ukrývanie Gorily

V pondelok 6. septembra na Okresnom súde Bratislava I začína súdny proces s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom.

04.09.2021 11:27
dobroslav trnka Foto:
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka počas ústneho pojednávania pred 3. disciplinárnou komisiou Generálnej prokuratúry 23. júna 2020 v Bratislave.
debata (120)

Ten je obžalovaný pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti s utajovaním nahrávky Gorila, ku ktorej mal mať prístup v rokoch 2007 až 2014. Pojednávanie je v tomto prípade vytýčené aj na 7.,13. a 14. septembra.

Podľa polície Trnka zločin spáchal ako verejný činiteľ zneužitím svojej právomoci, a to závažnejším spôsobom konania a po dlhší čas.

„Od osoby M. K. mal prevziať zvukovú nahrávku obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov. Z rozhovorov na nahrávke mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru. Nahrávku mal ukrývať na viacerých miestach namiesto toho, aby ju odovzdal orgánom činným v trestnom konaní,“ informovala ešte začiatkom marca polícia.

Podľa záverov vyšetrovateľa si tak Trnka nesplnil povinnosť, ktorá mu vyplývala zo zákona. Konkrétne stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.

Dobroslav Trnka pôsobil vo funkcii generálneho prokurátora v rokoch 2004 až 2011.

VIDEO: Trnka vlani v lete na Generálnej prokuratúre.

Video
120 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila #Dobroslav Trnka