Heger naďalej dôveruje bezpečnostným zložkám štátu, súdom aj prokuratúre

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) naďalej dôveruje bezpečnostným zložkám, polícii, súdom aj prokuratúre. V dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to zdôvodnil tým, že je kľúčové veriť týmto inštitúciám, pretože na tom stojí demokratická spoločnosť. Doplnil, že veriť im môžu aj občania, pretože koalícia rozviazala ruky polícii.

04.09.2021 14:54
Eduard Heger, OĽaNO, Foto:
Eduard Heger.
debata (162)

Heger uviedol, že vzhľadom na situáciu, ktorá vznikla v posledných dňoch, rozumie ľuďom, ktorí mu písali po rozhodnutí Generálnej prokuratúry SR o oslobodení viacerých obvinených, že ide o porážku spravodlivosti. Podotkol však, že generálna prokuratúra je nezávislá inštitúcia.

Premiér ocenil, že v rámci koalície sa dohodli založiť pracovnú skupinu odborníkov, ktorí posúdia novú situáciu. „Je dôležité, aby to posúdili tí, ktorí sa rozumeli súdnemu a trestnému právu, a povedali, takto to má byť,“ konštatoval. Mal by sa podľa neho dať priestor odborníkom, aby ukázali, kde je v trestnom poriadku tá hranica a kto má aké kompetencie.

Premiéra tiež prekvapilo, že Generálna prokuratúra SR urobila tlačovú konferenciu 2. septembra len pre vybrané médiá. Novinári z Denníka N, z Aktualít a zo Sme sa tak nemohli na konferencii zúčastniť. Reagoval aj tým, že na Úrad vlády SR majú prístup všetci akreditovaní novinári.

Návšteva pápeža

V prípade nastavení podmienok pre účasť na podujatiach pri návšteve pápeža Františka na Slovensku musia platiť pravidlá určené Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ), uviedol v relácii ďalej predseda vlády.

Na priamu otázku, či sa k pápežovi dostanú aj testovaní či ľudia po prekonaní ochorenia COVID-19, tak, ako to požaduje opozícia i biskupi, premiér povedal, že odpoveď na to nevie. „Pravidlá, ktoré vydal ÚVZ, musia platiť pre každého, je preto na organizátorovi, aby sa pohyboval v rámci týchto pravidiel,“ skonštatoval Heger.

Zároveň upozornil, že rozhodnutie o tom, že na podujatia budú mať prístup len očkovaní nebolo chápané ako nástroj na zvýšenie zaočkovanosti. „Takto to nikdy nebolo, toto nikdy nebol motív, chceli sme tým chrániť zdravie,“ zdôraznil.

Dosah očkovacej lotérie

Odmietol tiež hodnotiť dosah očkovacej lotérie na zvýšenie zaočkovanosti. „Na takéto hodnotenie potrebujete viac času, nemožno to urobiť po troch odvysielaných reláciách,“ upozornil premiér. V programe však vidí pozitíva, mieni, že pomohla diskusiu o očkovaní naviesť k vecnejšiemu a kultivovanejšiemu charakteru

Premiér si uvedomuje, že v rámci zaočkovanosti na úrovni 42 percent zaostáva SR za inými krajinami, súčasné číslo vidí ako vplyv troch faktorov opozičnej politiky, ktorá zneužíva tému, taktiež z pandemického hľadiska veľmi priaznivé leto, ktoré nemotivuje k očkovaniu a rovnako podľa neho ľudí od očkovania odrádza aj militantný charakter odporu voči vakcinácii.

V prípade tretej vlny pandémie zvýraznil, že to, aká bude ťažká, určí najmä nezaočkovaná skupina ľudí v kategórii 50+, ako najrizikovejšia skupina obyvateľstva. „Tí rozhodnú o tom, ako budú zaplnené nemocnice, aké budú opatrenia. Preto ich vyzývam, aby svoje terajšie rozhodnutie prehodnotili,“ povedal Heger.

V krátkosti sa vyjadril aj k situácii v koalícii. „Jej udržanie závisí od vôle každého koaličného člena,“ zdôraznil. Myslí si, že v koalícii je vôľa pokračovať v naplnení programového vyhlásenia vlády. Súčasné obdobie a nová garnitúra na Slovensku podľa Hegera pomohli zvýšiť aj kredit krajiny v zahraničí.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #návšteva pápeža Františka na Slovensku