Proces s Trnkom bude pokračovať v utorok. Vinu odmieta

Nie, odpovedal Trnka na otázku sudcu, či chce uzatvoriť dohodu o vine a treste. "Som nevinný," povedal Trnka na úvod pojednávania.

06.09.2021 09:20 , aktualizované: 12:21
Dobroslav Trnka Foto: ,
Dobroslav Trnka
debata (113)

VIDEO: Trnkov advokát Martin Krakovský vyvetľuje, prečo sa jeho klient cíti byť nevinný v súvislosti s utajovaním nahrávky v kauze Gorila.

Video

Samosudca Okresného súdu Bratislava I prerušil prvé hlavné pojednávanie s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom v kauze Gorila do utorka.

Predvolaný je bývalý generálny prokurátor Jaroslav Čižnár a ďalší svedok. Prehrávať by sa mali aj obrazové a zvukové záznamy. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa po ukončení procesu v pondelok odmietol vyjadriť k priebehu konania. Nevyjadril sa ani Dobroslav Trnka.

Keďže Trnka odmietol na súde vypovedať, čítali sa zápisnice z výsluchu svedkov.

Oskár Bereczk vypovedal a poprel, že by vôbec vedel o nahrávke Gorily.

Odmietol tiež, že by jeho syn uložil u notára v Maďarsku do úschovy USB kľúč so zvukovou nahrávkou Gorily.

Jeho syn Tibor uloženie kľúča u notára na pár mesiacov potvrdil. Čo však na ňom bolo nahraté, vraj nikdy nevedel.

Nahrávka sa našla v telefóne už právoplatne odsúdeného Mariana Kočnera. Vyšetrovateľom ju odovzdal bývalý novinár a šéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth.

Ďalší svedok, advokát Loránt Kósa rovnako poprel, že by niekedy s niekým riešil zvukovú nahrávku SIS s krycím názvom Gorila.

Svedok Peter Tóth vypovedal v súlade so svojimi predošlými svedectvami a popísal, ako mu Kočner vlastníctvo dvoch kópií Gorily potvrdil, pričom zvukový záznam mu Kočner aj prehrával. Kočner mu mal tiež priznať, že mu nahrávku uchováva Trnka.

„Mal rozsiahle kontakty medzi príslušníkmi SIS, takže ma neprekvapuje, že Marian Kočner nahrávku Gorily získal,“ vypovedal Tóth.

Trnka ale tvrdí, že Tóth mohol USB kľúč do Kočnerovho domu doniesť, nie odniesť ako tvrdí. Podľa Trnku je tak na zvážení, či Kočner vôbec nahrávkou disponoval.

VIDEO: Pozrite si, ako Dobroslav Trnka prechádza kontrolou pri vstupe na súd.
Video

Čítala sa výpodeď expremiéra Roberta Fica. Jeho výpoveď ale nepriniesla do prípadu viac svetla, keďže len popísal, koho zo svedkov pozná a že o nahrávke Gorily vedomosť nemal.

Jaroslav Haščák, ktorý bol minulý týždeň zbavený obvinenia za kupčenie s Gorilou, rovnako odmietol nejakú účasť na skutku či vedomosť o nahrávke.

„Trnka mi nikdy neponúkal údajnú nahrávku ani mi ju neprehrával ani ma s ňou nevydieral,“ vypovedal Haščák.

V pondelok 6. septembra sa na Okresnom súde Bratislava I začal súdny proces s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom.

Ten je obžalovaný pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti s utajovaním nahrávky Gorila, ku ktorej mal mať prístup v rokoch 2007 až 2014. Pojednávanie je v tomto prípade vytýčené aj na 7.,13. a 14. septembra.

Podľa polície Trnka zločin spáchal ako verejný činiteľ zneužitím svojej právomoci, a to závažnejším spôsobom konania a po dlhší čas.

„Od osoby M. K. mal prevziať zvukovú nahrávku obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov. Z rozhovorov na nahrávke mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru. Nahrávku mal ukrývať na viacerých miestach namiesto toho, aby ju odovzdal orgánom činným v trestnom konaní,“ informovala ešte začiatkom marca polícia.

Podľa záverov vyšetrovateľa si tak Trnka nesplnil povinnosť, ktorá mu vyplývala zo zákona. Konkrétne stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.

Dobroslav Trnka pôsobil vo funkcii generálneho prokurátora v rokoch 2004 až 2011.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Dobroslav Trnka