Súd s Trnkom: Čižnár o stretnutí s Trnkom a Ficom pre Gorilu

Na pojednávaní s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom v kauze Gorila vypovedal jeho nasledovník vo funkcii Jaromír Čižnár. Opísal stretnutie s expremiérom Robertom Ficom a Trnkom na Úrade vlády, kde si spolu vypočuli časť Gorily. "Čo to má byť? Postav sa a vypadni," mali byť jediné Ficove slová v reakcii na vypočutú nahrávku.

07.09.2021 08:15 , aktualizované: 10:52
čižnár Foto: ,
Jaromír Čižnár pred súdom s Dobroslavom Trnkom v kauze Gorila.
debata (153)

V utorok pokračovalo hlavné pojednávanie s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom v kauze Gorila. Predvolaný bol bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár a ďalší svedok Miloš Bystriansky.

Pojednávanie samosudca o 11-tej pred obedom odročil. Pokračovať bude opäť v pondelok, kedy by sa mali prehrávať aj obrazové a zvukové záznamy. Prokurátor navrhol vypočuť ako svedkov aj policajtov, ktorí so zaistenými zvukovými nahrávkami pracovali. Tie by sa tiež mali porovnať s dávnom zverejneným prepisom Gorily.

Video

Čižnár popísal stretnutie s Trnkom a vtedajším premiérom Robertom Ficom asi z roku 2008, kde mal Trnka z laptopu cez USB kľúč pustiť asi 1,5 minútovú časť Gorily.

Šifrovanie USB kľúča a nahrávať naň zvukové súbory mal pre Trnku zabezpečiť jeho vtedajší podriadený prokurátor Miloš Bystriansky.

Pri skúške, či sa nahrávanie podarilo, si jeden zo súborov pustil. „Počul som len šum a pár hlasov,“ priblížil.

Postav sa a vypadni

„Boli sme priatelia a pracovali sme spolu. Priateľské vzťahy ale postupne ochladli,“ uviedol Čižnár vo vzťahu k Trnkovi.

Čižnár popísal, že sa mal Trnka okolo roku 2008 alebo 2009 domáhať stretnutia s vtedajším premiérom Robertom Ficom. Kedže ten odmietal, o sprostredkovanie stretnutia požiadal Čižnára. Nakoniec sa stretli asi na pol hodiny všetci traja na Úrade vlády.

Trnka tam mal z laptopu cez USB kľúč pustiť asi 1,5 minútový audiozáznam, na ktorom rozprával jeden zo zakladateľov politickej strany Smer František Határ. Toho hlas rozpoznal, keďže sa poznali a označil za aj za priateľa.

S kým sa Határ rozprával, Čižnár identifikovať nevedel. „Haščáka som v živote nestretol ani nevidel. Keby som ho dnes stretol ani ho nespoznám,“ popísal vzťah k Haščákovi, ktorý mal byť spolu s Határom druhou osobou na nahrávke.

„Nebolo tam nič iné, len že sa pán Határ s niekým rozprával o vyberaní sponzorského pre stranu Smer,“ popísal obsah nahrávky Čižnár. „Ani som nevedel, čo to malo znamenať,“ tvrdí.

„Čo to má byť? Postav sa a vypadni,“ mali byť jediné Ficove slová v reakcii na vypočutú nahrávku.

Od Pittnera

Podľa Trnku ale žiadnu pomoc na dohodnutie stretnutia žiadnu pomoc nepotreboval. „Svedok sa zrejme musí mýliť v čase, kedy opisuje stretnutie na Úrade vlády s Robertom Ficom. Od roku 2006 som sa pravidelne zúčastňoval zasadnutí vlády, takže som nepotreboval od neho dohodnúť tresnutie. Ak som niečo potreboval, mal dosť dosť možností,“ reagoval Trnka na Čižnárove slová.

Tvrdí, že naopak problematický vzťah mal s Ficom vtedy Čižnár. „Ako Ficov kamarát zabránil jeho sestre v kariérnom postupe,“ tvrdí Trnka.

„Pánovi Ficovi som nič neprehrával a tobôž nie z USB kľúča,“ tvrdí Trnka. Podľa neho sekvenciu nahrávky púšťal Čižnárovi v roku 2006 v jeho kancelárii na Krajskej prokuratúre v Bratislave. „Neviem, či tam bol pán Fico,“ poznamenal.

čižnárovi ju púšťal, pretože vedel o jeho priateľskom vzťahu s Határom, ktorého aj on sám vraj na nahrávke spoznal. Chcel si teda overiť, či je to naozaj on.

„Nahrávka bola nejasná a vyplynulo z nej, že sa dohaduje na nejakom sponzorskom dare. Zrejme niekedy pred voľbami v roku 2006,“ popísal Trnka. „Z nahrávky nič trestné nevyplývalo,“ poznamenal.

Túto nahrávku podľa vlastných slov dostal od vtedajšieho bývalého riaditeľa SIS Ladislava Pittnera. S tým sa vraj dobre poznal vďaka predchádzajúcim pracovným vzťahom.

Šum a pár hlasov

Po Čižnárovi bol pred súdom ako svedok vypočutý vtedajší prokurátor Generálnej prokuratúry Miloš Bystriansky. Pracoval tam ako informačný technik.

„Trnka ma oslovil s požiadavkou, aby som mu zašifroval USB kľúč, ktorý mi za týmto účelom odovzdal,“ popísal Trnkov vtedajší podriadený. Trnka podľa neho nemal znalosti zo šifrovania.

Ako heslo si mal Trnka zvoliť nejakú dlhšiu vetu o svojom psovi, ktorý sa volal Edo. „Edo má rád kosti, alebo Edo nemá rád kosti,“ snažil sa svedok spomenúť na Trnkovo heslo.

„Po nejakom čase ma požiadal, či by som mu na tento USB kľúč nahral pár súborov na CD alebo DVD nosičoch, ktorých bolo asi 10. Boli tam zvukovú súbory, čo viem podľa prípon súborov. Kopírovanie mohlo trvať asi 2 či 3 hodiny. Urobil som to u neho doma, kde ma nechal aj zaviesť,“ popísal svedok.

Pri skúške, či sa nahrávanie podarilo, si jeden zo súborov pustil. „Počul som len šum a pár hlasov,“ priblížil.

Iný USB kľúč

Podľa Trnku ale Bystriansky nevypovedal o nahrávkach Gorily, ale o iných pracovných súboroch.

„Nemám k tejto výpovedi žiadne extra výhrady, len by som chcel na upresnenie uviesť, že doteraz nie som zručný pri technike. USB kľúč, ktorý mal svedok heslovať, sa v žiadnom prípade netýkal kauzy Gorila,“ reagoval na výpoveď svedka Trnka.

„Meno svojho psa som používal v rozličných variantách. Napríklad aj elektronické heslo na podávanie tiketov v stávkových kanceláriách. Vždy je to nejaká obmena. Edo, Edko, či Edo má rád kosti,“ povedal Trnka.

„V žiadnom prípade to nebola Gorila. Keby som disponoval takouto nahrávkou, určite by som nevyužil pána Bystrianskeho, ale niekoho z externého prostredia prokuratúry, kto by mi nejaký kľúč zašifroval,“ tvrdí Trnka. Ani súkromný laptop podľa vlastných slov nemal.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry predložil súdu správu Europolu o extrahovaní súborov z telefónu Mariana Kočnera, kde sa našla aj nahrávka ich spoločného rozhovoru s Trnkom. Obaja na nej potvrdzujú držanie a kupčenie z nahrávkou Gorily.

Medzi ďalšími dôkazmi oboznámil aj ďalšie listinné dôkazy.

Hlas Gorily

Trnka je obžalovaný zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti s utajovaním nahrávky Gorila, ktorú mal medzi rokmi 2007 a 2014 uchovávať pre dnes už právoplatne odsúdeného podnikateľa Mariana Kočnera.

Prokuratúra Trnku viní z toho, že ako verejný činiteľ si nesplnil povinnosť a po prevzatí zvukovej nahrávky SIS, z ktorej vyplývalo podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov, ju neodovzdal polícii, ale ju ukrýval s cieľom získať pre seba a Kočnera majetkový prospech.

Niekoľkoročné skladovanie „hlasu Gorily“ odhalil 70-minútový zvukový záznam spoločného rozhovoru medzi Trnkom a Kočnerom, ktorý bol zverejnený 14. októbra 2019. Tento záznam, rovnako ako nahrávka samotnej Gorily, sa našiel medzi vecami zaistenými Kočnerovi pri domových prehliadkach.

Podnikateľ na ňom Trnkovi vyčíta, že bol s nahrávkou Gorily vydierať jedného z jej aktérov – spolumajiteľa finančnej skupiny Penty Jaroslava Haščáka. Na vydieraní sa mali podľa zaznamenaného rozhovoru podieľať aj starostom obce Dolný Bar Oskár Bereczk a právnik Lórant Kósa.

Rozsiahle známosti v SIS

Keďže Trnka v prvý pojednávací deň odmietol na súde vypovedať, v pondelok sa čítali zápisnice z výsluchu svedkov.

Oskár Bereczk vypovedal a poprel, že by vôbec vedel o nahrávke Gorily. Odmietol tiež, že by jeho syn uložil u notára v Maďarsku do úschovy USB kľúč so zvukovou nahrávkou Gorily.

Jeho syn Tibor uloženie kľúča u notára na pár mesiacov potvrdil. Čo však na ňom bolo nahraté, vraj nikdy nevedel.

Nahrávka sa našla v telefóne už právoplatne odsúdeného Mariana Kočnera. Vyšetrovateľom ju odovzdal bývalý novinár a šéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth.

Ďalší svedok, advokát Loránt Kósa rovnako poprel, že by niekedy s niekým riešil zvukovú nahrávku SIS s krycím názvom Gorila.

Svedok Peter Tóth vypovedal v súlade so svojimi predošlými svedectvami a popísal, ako mu Kočner vlastníctvo dvoch kópií Gorily potvrdil, pričom zvukový záznam mu Kočner aj prehrával. Kočner mu mal tiež priznať, že mu nahrávku uchováva Trnka.

„Mal rozsiahle kontakty medzi príslušníkmi SIS, takže ma neprekvapuje, že Marian Kočner nahrávku Gorily získal,“ vypovedal Tóth.

Trnka ale tvrdí, že Tóth mohol USB kľúč do Kočnerovho domu doniesť, nie odniesť ako tvrdí. Podľa Trnku je tak na zvážení, či Kočner vôbec nahrávkou disponoval.

Čítala sa výpoveď expremiéra Roberta Fica. Jeho výpoveď ale nepriniesla do prípadu viac svetla, keďže len popísal, koho zo svedkov pozná a že o nahrávke Gorily vedomosť nemal.

Jaroslav Haščák, ktorý bol minulý týždeň zbavený obvinenia za kupčenie s Gorilou, rovnako odmietol nejakú účasť na skutku či vedomosť o nahrávke.

„Trnka mi nikdy neponúkal údajnú nahrávku ani mi ju neprehrával ani ma s ňou nevydieral,“ vypovedal Haščák.

V pondelok 6. septembra sa na Okresnom súde Bratislava I začal súdny proces s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom.

Ten je obžalovaný pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti s utajovaním nahrávky Gorila, ku ktorej mal mať prístup v rokoch 2007 až 2014. Pojednávanie je v tomto prípade vytýčené aj na 7.,13. a 14. septembra.

Dobroslav Trnka pôsobil vo funkcii generálneho prokurátora v rokoch 2004 až 2011.

© Autorské práva vyhradené

153 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #kauza Gorila #Marian Kočner #Dobroslav Trnka