Ladislav Bašternák vyhlásil, že je vinný

Okresný súd Bratislava V uznal podnikateľa Ladislava Bašternáka vinným zo zločinu skrátenia dane a poistného v prípade neoprávnenej daňovej vratky asi za dva milióny eur súvisiacej s kúpou bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence. Súd mu uložil zákaz činnosti, po obdobie siedmich rokov nemôže pôsobiť v štatutárnom, dozornom orgáne či ako prokurista v obchodnej spoločnosti.

07.09.2021 09:30
bašternák Foto: ,
Ladislav Bašternák.
debata (107)

„Je to jeho právo, vyhlásil, že je vinný a týmto názorom som viazaný aj ja. Chcel by som však upozorniť že skutok je z marca 2013, teda viac ako osem rokov,“ pripomenul Bašternákov advokát Peter Filip. Jedná sa o sumu 1,7 milióna eur, ktoré podnikateľ Ladislav Bašternák získal na vratkách DPH rozpredaním bytov vo Five Star Residence za trhovú cenu.

Pre Bašternáka rozsudok podľa Filipa nič nemení a jeho klient sa môže dostať z väzby ak uplynú dve tretiny z piatich rokov, ktoré v roku 2019 dostal. Podnikateľa Ladislava Bašternáka v kauze neodvedenia dane a poistného odsúdil v 14. marca trojčlenný senát.

„Myslím si, že jeho správanie počas súdnych konaní, jeho konanie v úhrade dlhu Finančnej správe a zmena, ktorou v živote prešiel sú dôvodom pre iné rozhodnutie ako navrhla pani prokurátorka,“ vyhlásil advokát Filip. Podľa neho sa jeho klient správa pokorne a vo väzení je vzorom.

„Aktuálne pracuje v sklade,“ priblížil advokát.

Podnikateľovi už v marci 2019 potvrdil Krajský súd v Bratislave päťročný nepodmienečný trest, ktorý mu v novembri 2018 uložil Okresný súd Bratislava II. Zároveň rozhodol aj o prepadnutí jeho majetku. Podnikateľa uznali vinným z trestného činu neodvedenia dane a poistného. Podľa výsledkov policajného vyšetrovania cez firmu BL-202 v roku 2012 kúpil sedem bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence za 12 miliónov eur. Skutočná suma však bola údajne nižšia.

Ladislav Bašternák Čítajte viac S majetkom po odsúdenom Bašternákovi nemôžu súčasní majitelia nijako nakladať

Podľa vyšetrovateľa si podnikateľ ako konateľ spoločnosti BL-202 v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer dva milióny eur. Bašternák si po vznesení obvinenia uplatnil inštitút takzvanej účinnej ľútosti a daňovému úradu spomenutú čiastku zaplatil, napriek tomu bola na neho podaná obžaloba.

Polícia po odsúdení podnikateľa v apríli 2019 informovala, že proti nemu vzniesli ďalšie obvinenie. Podľa vyšetrovateľa v mene obchodnej spoločnosti podal na Daňovom úrade Bratislava daňové priznanie k DPH za zdaňovacie obdobie február 2013, v ktorom zatajil uskutočnený zdaniteľný obchod spočívajúci v prevode nehnuteľnosti, konkrétne bytov nachádzajúcich sa v bytovom komplexe Five Star Residence. Tým skrátil DPH vo výške 200 000 eur.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #krátenie daní #Ladislav Bašternák