Našli sa pozostatky Andrey Vlčekovej v sude s kyselinou. Z únosu bude vražda?

Polícia po mame dvoch detí pátra od decembra 2016. Jej exmanžel si odpykáva trest za únos. Ak sa obnoví vyšetrovanie, môže za úkladnú vraždu dostať doživotie.

07.09.2021 13:35 , aktualizované: 21:21
Andrea Vlčeková Foto:
Andrea Vlčeková.
debata (122)

„S pravdepodob­nosťou hraničiacou s istotou môžeme konštatovať, že v tomto sude boli rozpustené telesné pozostatky poškodenej,“ povedal špeciálny prokurátor Daniel Lipšic s tým, že skutok, ktorý bol v minulosti kvalifikovaný ako zločin pozbavenia osobnej slobody, je po tomto náleze potrebné právne prekvalifikovať. Miroslav Vlček je odsúdený na 12 rokov.

lčeková zmizla 13. decembra pred piatimi rokmi, keď bola zaniesť dieťa do materskej školy v Hlohovci. Do auta ju mali vtiahnuť dvaja muži, ona stihla ešte zavolať svojmu priateľovi. A potom nič. Jej exmanžel Miroslav Vlček sa skrýval po zmiznutí matky jeho detí dva týždne. Vzťahy medzi Vlčekovcami neboli dobré. Exmanželka mala totiž proti exmanželovi vypovedať a usvedčovať ho z ekonomickej trestnej činnosti. Polícia po Vlčekovej pátrala, aj sa predpokladalo, že môže byť už mŕtva, no nepodarilo sa nájsť ani jej telo.

Vlčekovi mali pri únose pomáhať traja muži. Vojtech Olé pred súdom dokonca Vlčekovej mame sľúbil, že urobí všetko pre to, aby sa dopátral k informáciám, kde je jej dcéra. Vypovedal, že pri únose, za ktorý mu Vlček sľúbil tridsaťtisíc eur, auto značky Porsche a rodinný dom, mu mali pomáhať ďalší dvaja muži. Tí to však doteraz odmietajú.

Kým teda Andreu Vlčekovú unášali pri návrate z materskej školy, jej exmanžel sedel v kaviarni v Hlohovci, aby si zabezpečil alibi.

Ženu mala trojica exmanželovi odovzdať vo Veľkých Ripňanoch. Jeden z únoscov tvrdí, že Vlček svoju bývalú ženu nútil prepísať na neho podiely v spoločných podnikoch.

Súd nakoniec Vlčeka poslal za mreže na dvanásť rokov za zločin pozbavenia osobnej slobody formou účastníctva.

Teraz sa však možno podarilo nájsť pozostatky ženy. Žiadosť o obnovu konania podal špeciálny prokurátor Daniel Lipšic na trnavskom súde. Tentoraz by však Vlček už nemal byť súdený za únos, ale za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy.

Lipšic vysvetlil, že Vlček je ešte stále vyšetrovaný aj v iných skutkoch. Pravdepodobne patril k tzv. skupine Sereďania, ktorá vykrádala tovar z kamiónov. Ten sa mal nachádzať v objekte vo Veľkých Ripňanoch v okrese Topoľčany. Tento rok sa tam polícia spolu s prokurátorom vrátila. V miestnosti, v ktorej bol podľa Lipšica kradnutý tovar, našli aj 220-litrový sud s kyselinou sírovou. Na ňom boli zachytené zvyšky vlasov, ktoré – ako sa neskôr ukázalo – patrili Vlčekovej.

Pri dvoch prehliadkach bol dokonca aj samotný Vlček.

VIDEO: Lipšic o pozostatkoch nájdených v sude s kyselinou.
Video

Viac videí a relácií si pozrite v TV Pravda.ďalšie vi­deá

Špeciálny prokurátor dodal, že obsah suda prešiel komplikovanou analýzou, a tak sa podarilo zaistiť v podstate zvyšky bielych zubných plomb. Odborný posudok je podľa neho rozsiahly, stopy museli znalci porovnávať so zdravotnými záznamami Andrey Vlčekovej. Ako dodal – znalci potvrdili, že plomby sa zo zubov dostali von len po chemickej deštrukcii.

„Aj rodina poškodenej má právo vedieť, čo sa s ňou v roku 2016 stalo. Pevne verím, že v tejto veci bude na konci dňa spravodlivo rozhodnuté a osoba, ktorá je v súčasnosti podozrivá zo spáchania tohto skutku, sa bude zodpovedať za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy, ktorej sa mala dopustiť na svojej bývalej manželke,“ vyhlásil Lipšic s tým, že Vlčeka môže súd poslať do väzenia aj na doživotie.

Ťažko zatiaľ špekulovať, čo sa stalo vo Veľkých Ripňanoch. Ako spresnil Lipšic, aj únosca, ktorý bol odsúdený na šesť rokov a osem mesiacov, vypovedal, že keď priviezli ženu, Vlček ich poslal preč.

Lipšic poďakoval tak vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry, ktorý viedol prehliadku priestorov, ako aj operatívcom, ale aj krimalistickým technikom a znalcom. Na margo toho, že v týchto priestoroch policajti pred rokmi Vlčekovú hľadali, povedal, že miestnosť bola doslova zaprataná kradnutým tovarom. Ale je podľa neho namieste aj otázka, či sa neoplatí zamyslieť nad vytvorením profesionálnych tímov na obhliadky a prehliadky miest brutálnych činov, aby sa minimalizovali možné chyby.

© Autorské práva vyhradené

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Vlček #Andrea Vlčeková