Kolíková u Sulíka. Čo bude s koalíciou?

Vo vládnej koalícii sa zásadne preskupujú sily. Najmenšiu zo štvorice strán Za ľudí priviedli osobné ambície a spory až na samý pokraji zániku - opustila ju väčšina parlamentných poslancov a aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Vo funkcii však chce zotrvať pod ochranou SaS.

08.09.2021 08:37 , aktualizované: 19:14
Mária Kolíková / Richard Sulík / Foto: ,
Zľava predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková počas spoločnej tlačovej konferencie 8. septembra 2021 v Bratislave
debata (437)

Igor Matovič, predseda najsilnejšieho koaličného subjektu hnutia OĽaNO, naznačil, že také jednoduché to nebude. Kolíkovú označil za podvodníčku a vyhlásil, že jej nedôveruje. O situácii by mala rokovať v pondelok aj koaličná rada. Pre návštevu pápeža Františka sa však rokovanie možno odloží.

„Pretrvávajúce napätie v strane Za ľudí škodí tak strane, ako aj zvyšku koalície a škodí i krajine. Náš spoločný príbeh so stranou Za ľudí dnes končíme, lebo náš projekt v nej zanikol,“ vyhlásila Kolíková. Líder SaS Richard Sulík je presvedčený, že „takto sa zvýšili šance, že súčasná koalícia dokončí volebné obdobie“.

Video: Spoločná tlačová konferencia odídencov zo strany Za ľudí s lídrom SaS Richardom Sulíkom.

Zo strany Za ľudí spolu s Kolíkovou odchádza šesť poslancov – Marek Hattas, Vladimír Ledecký, jeho dcéra Vladimíra Marcinková, Ján Benčík, Tomáš Lehotský a Michal Luciak.

Strane tak z desiatich poslancov v parlamente ostali len štyria, čo znamená, že by mala prísť aj o klub. Predsedníčke Za ľudí Veronike Remišovej ministerstvo investícií brať nechcú, ale zásadnou požiadavkou strany SaS je, aby Mária Kolíková zostala ministerkou spravodlivosti.

Kolíková poznamenala, že priebežne o svojom postupe hovorí aj so zakladateľom strany exprezidentom Andrejom Kiskom. „Rozumiem dnešnému rozhodnutiu Márie Kolíkovej, ako aj poslancom Národnej rady. Iný scenár po tom všetkom, čo sa udialo, sa už asi ani nedal očakávať,“ napísal Kiska na jednej zo sociálnych sietí a strane zaželal úspešný reštart.

Kiska Čítajte viac Kiska: Som smutný a sklamaný

Zo straníckej frakcie sa stala platforma Za spravodlivé Slovensko, podľa Kolíkovej však zatiaľ nemajú zámer založiť ďalší politický subjekt. Spoločný prestup do klubu SaS vysvetlila záujmom o odbornú a politickú spoluprácu so stranou, ktorá im je najbližším partnerom. Kolíková bude tiež jedným z troch zástupcov klubu SaS na koaličnej rade.

Video: Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová o odchode Kolíkovej frakcie k SaS.

Video

„Je to zrada hodnôt strany a zrada jej členov, vďaka ktorým tieto funkcie majú,“ reagovala Remišová. „Ich odchod nie je žiadnou novinkou, už dva týždne hovorím, že skupinka rokuje so stranou SaS s cieľom aj odísť zo strany, aj stranu poškodiť, aj si zachovať svoje funkcie,“ zdôraznila.

Zároveň adresovala výčitku aj sulíkovcom. „Poslanci skupinky pani Kolíkovej dostali od ľudí mandát na presadzovanie programu strany Za ľudí, nie programu neoliberálnej ideológie do všetkých aspektov života spoločnosti. Práve naopak, ľuďom sme sľúbili, že nebudeme otvárať ideologické boje, viac sa sústredíme na prácu a na rozumné riešenia, ktoré nerozdeľujú už i tak veľmi rozdelenú spoločnosť,“ reagovala Remišová.

Remišová chce veriť, že strana Za ľudí ešte žije a raz sa opäť postaví na nohy. „Po odchode skupinky funkcionárov bude strana Za ľudí presadzovať svoje hodnoty ešte neúnavnejšie. Stovky členov strany v regiónoch chcú pracovať na reštarte strany, založenom na dobrých a rozumných riešeniach pre Slovensko. Naším zásadným postojom je neuhýbanie v hodnotách, ku ktorým sa strana hlási. Tento základ je pevný a na tomto základe postavíme stranu Za ľudí na nohy,“ vyhlásila.

Video: Veronika Remišová k situácii v strane Za ľudí.

Začať s tým chce už na budúci týždeň, keď sa stretne predsedníctvo strany.

Matovič: Kolíková spáchala podvod

Predseda SaS Richard Sulík bude mať namiesto 13 poslancov až 19-členný klub. „Osobne ma veľmi teší, že strana SaS príchodmi nových posíl výrazne posilní svoju odbornosť. Som veľmi rád, že sa tento krok stal a želám si, aby táto spolupráca bola oveľa dlhšia ako len na jedno volebné obdobie,“ povedal Sulík.

Prestup poslancov má podľa neho aj vzhľadom na situáciu v strane Za ľudí prispieť k udržaniu koalície. Tvrdí, že v strane nechcú otvárať koaličnú zmluvu, respektíve ju výraznejšie meniť.

„Našou zásadnou požiadavkou je, aby pani Kolíková ostala ministerkou spravodlivosti. Chcem zdôrazniť, že SaS ako aktuálne druhý najsilnejší koaličný partner si nebude nárokovať žiadne nové pozície,“ ozrejmil šéf liberálov.

Sulík tiež potvrdil, že budú aj naďalej podporovať predsedníčku strany Za ľudí Veroniku Remišovú vo funkcii ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. O týchto personálnych zmenách podľa jeho slov informovali aj zvyšných dvoch koaličných partnerov, teda hnutie OĽaNO a Sme rodina.

Naďalej podporujú aj vládu Eduarda Hegera (OĽaNO). Dodal tiež, že ak bude SaS obsadzovať post podpredsedu Národnej rady po Jurajovi Šeligovi, kandidátom strany bude Tomáš Lehotský, ktorý už raz vo voľbe do tejto funkcie neuspel a neskôr Remišová jeho kandidatúru stiahla.

„Ak chce niekto povaliť ďalšiu koalíciu, tak nech vypovie koaličnú dohodu,“ odkázal Sulíkovi líder OĽaNO Igor Matovič. Koaličná dohoda je podľa neho naďalej platná. „Nemôžeme žiť a fungovať tak, že nám vyhovujú dohody, keď je to len v náš prospech,“ poznamenal.

Posťažoval sa zároveň, že mu tento prestup Kolíkovej frakcie nebol oznámený vopred. „Pre nás je to sčista-jasna,“ povedal Matovič.

Video: Matovič: Ak chce niekto povaliť vládu, nech vypovie koaličnú zmluvu.

Video

Odpovede na otázky o budúcom fungovaní koalície je podľa neho potrebné hľadať v koaličnej zmluve. „Aj to, ako bol vytvorený ten mechanizmus na prerozdelenie mandátov na vláde,“ uviedol s tým, že aj po prepočítaní kresiel v parlamente má strana SaS stále právo len na tri ministerské posty.

Kolíkovej zotrvanie na čele ministerstva spravodlivosti Matovič zároveň spochybnil aj verejným vyjadrením nedôvery voči nej. „Nie je verejným tajomstvom, že ja ministerke Kolíkovej nedôverujem a myslím si, že spáchala podvod pri prenájme budovy ministerstva spravodlivosti,“ uviedol na adresu ministerky spravodlivosti Matovič.

Konečne v pokoj nielen v koalícii dúfa líder strany Sme rodina a predseda parlamentu Boris Kollár. Tvrdí, že pri rozdelení kresiel vo vláde naďalej platí koaličná zmluva. „Zatiaľ nebola vypovedaná ani otvorená. Tam je všetko napísané. Ak chce niekto meniť pomery a hýbať s postmi, tak sa musí koaličná zmluva otvoriť,“ povedal.

Hovorí, že ak má nastať nejaká zmena, musia si k nej sadnúť štyria lídri koalície. „Bude to tak, ako sa štyria lídri dohodnú,“ poznamenal. On si však nerobí „žiadny personálny alebo stoličkový nárok“ a žiada partnerov, aby sa prestali hádať.

„Nebudem žiadať od nikoho nič. Budem žiadať, aby sa dodržiavali zmluvy,“ vyhlásil Kollár. Od Kolíkovej očakáva, že po skončení hádok sa už bude môcť naplno venovať svojej agende, obzvlášť exekučnej amnestii, čo bol predvolebný sľub hnutia Sme rodina.

Šéf Sme rodina však odmietol, že by voľný post podpredsedu parlamentu mala obsadiť SaS. „Podpredseda parlamentu patrí strane Za ľudí,“ zdôraznil. Pripustil, že klub Za ľudí môže fungovať ďalej aj so štyrmi poslancami. Podľa rokovacieho poriadku Národnej rady však poslaneckých klub zaniká, ak nemá aspoň osem členov.

Strana do hrobu

Ešte pred samotným vyhlásením SaS a Kolíkovej frakcie svoj odchod ohlásila poslankyňa Vladimíra Marcinková. „Dnes, po niekoľkých mesiacoch úsilia o záchranu tejto strany a ďalšieho jej vývoja, tento boj vzdávam. Stranu uniesli ľudia, ktorých hodnoty sa od tých, na ktorých sme stranu zakladali, veľmi líšia,“ napísala na sociálnej sieti.

Iného názoru je však podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. „Toto nebol hodnotový alebo programový spor, ale spor o to, kto bude predsedníčka strany,“ tvrdí.

„Chcem sa stretnúť s predsedníctvom strany, ktoré bude v priebehu pár dní, a tam povedať, ako sa u mňa veci majú,“ dodal Šeliga s tým, že rovnako chce o situácii hovoriť s premiérom Hegerom.

Jedným z prvých, kto stranu opustil, bol poslanec Tomáš Valášek. V súčasnosti je už v strane Progresívne Slovensko. „Strana Za ľudí tak, ako som ju poznal a pomáhal zakladať, týmto skončila. Poslanecký klub zanikol (pokiaľ mu OĽaNO nehodí záchranné koleso „pôžičkou“ poslancov). Strana ako taká ho bude zrejme nasledovať – do hrobu,“ reagoval.

Naznačil zároveň, aký presun moci v rámci koalície očakáva. „Dnešným krokom definitívne spojili svoj osud s koalíciou Igora Matoviča a Borisa Kollára. Viem, že im tá asociácia nie je milá, ale je to ich slobodná voľba. Ja som sa rozhodol inak. Koalícii neupieram dobré úmysly, ale rozchádzam sa s ňou zásadne v metódach. Je málo ,chcieť robiť dobre', treba to aj vedieť urobiť správne. A to sa koalícii opakovane nedarí, či v manažmente pandémie, či – aktuálne – v spôsobe, akým postupujú silové rezorty pod jej vedením,“ neodpustil si kritiku Valášek.

Mária Kolíková Čítajte viac Politologička: Po odchode Kolíkovej frakcie možno hovoriť o konci strany Za ľudí

© Autorské práva vyhradené

437 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #Mária Kolíková #Za ľudí #SASKA