Lengvarský: Očkovať sa bude aj treťou dávkou, zaočkovať sa budú môcť aj deti

Proti ochoreniu COVID-19 sa budú môcť od štvrtka očkovať aj deti od päť do 11 rokov. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) o tom informoval po stredajšom rokovaní vlády. Zdôraznil, že očkovanie je dobrovoľné, na základe žiadosti rodiča a musí byť schválené pediatrom alebo iným odborným lekárom. Od pondelka 13. septembra sa začne očkovať treťou dávkou vakcíny na ochorenie COVID-19.

08.09.2021 13:33 , aktualizované: 14:18
debata (155)

„Táto požiadavka bola vznesená aj z radov odborníkov, pediatrov a iných lekárov, ktorí sa venujú očkovaniu a ochrane detí. Má prispieť k tomu, aby sme ochránili hlavne citlivé skupiny detí, ktoré by mohli mať ako neočkovaní pri styku s covidom-19 nejaké problémy,“ vysvetlil minister. Deti podľa neho dostanú iba tretinovú dávku vakcíny. Šéf rezortu očkovanie detí odporúča.

Zdravotníci, seniori či učitelia dostanú tretiu dávku vakcíny

Na Slovensku sa od pondelka 13. septembra začne očkovať treťou dávkou vakcíny na ochorenie COVID-19. Pôjde o ľudí, ktorí sú osem mesiacov po podaní druhej dávky mRNA vakcíny. Po stredajšom rokovaní vlády o tom informoval Lengvarský.

Tretiu dávku najprv dostanú v zdravotníci. Potom to budú imunokompromitovaní pacienti, klienti a zamestnanci centier sociálnych služieb, učitelia a zamestnanci škôl a školských zariadení, pacienti nad 60 rokov a nakoniec ostatná populácia, priblížil Lengvarský. „Verím tomu, že aj na základe skúseností z iných krajín prispeje k väčšej ochrane zaočkovaných pacientov a možnému zníženie náporu na zdravotnícke zariadenia,“ podotkol.

Mišík: Počet prípadov COVID-19 sa viac ako zdvojnásobil

Slovensko patrí medzi krajiny s najrýchlejším rastom prípadov. Oproti minulému týždňu sa počet prípadov viac ako zdvojnásobil. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Matej Mišík.

Do nemocníc prijali v súvislosti s diagnózou COVID-19 77 pacientov oproti minulotýždňovým 50. Ochorenie sa potvrdilo u 126, pričom minulý týždeň ich bolo 70. Na ventilácii je 13 ľudí, pred týždňom boli štyria. Nárast prípadov sa prejavil aj v počte výjazdov záchrannej služby.

Denne prijmú nemocnice asi 11 pacientov, čo predstavuje asi sedem až osem percent identifikovaných prípadov. Medzi nezaočkovanými pozitívnymi ide asi o deväť percent, zo zaočkovaných končia v nemocnici menej ako tri percentá pozitívnych.

Zo 108 hospitali­zovaných je najviac ľudí, 41, hospitalizovaných v Košickom kraji. Pri plne zaočkovaných pacientoch je vek hospitalizovaných výrazne vyšší.

Zaočkovaná je viac ako polovica populácie, pre ktorú sú dostupné vakcíny. Pribúda asi 1700 osôb denne.

155 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid-19 #Vladimír Lengvarský