Kiska: Som smutný a sklamaný

Zakladateľ rozpadajúcej sa strany Andrej Kiska hodnotí aktuálnu situáciu: Predsedkyňa strany sa asi začala domnievať, že niektorí členovia by po jej prípadnom opätovnom nezvolení za predsedníčku vyvinuli tlak, aby odstúpila aj z postu ministerky.

08.09.2021 13:58
Kiska Foto: ,
Andrej Kiska na archívnej snímke.
debata (231)

Exprezident Andrej Kiska sa z politického života stiahol krátko po parlamentných voľbách. Strana, ktorú založil, nezískala predpokladané percentá. On svoj odchod odôvodnil zdravotnými problémami a tak ho v koaličných rokovaniach zastúpila Veronika Remišová.

Vlani v auguste, keď si straníci za novú šéfku zvolili práve Remišovú, Kiska zo strany odišiel. Dnes reaguje na najnovšie štiepenie.

„Myšlienka založiť stranu vznikla na konci môjho funkčného obdobia prezidenta, keďže som nevidel v nových politických subjektoch silu, ktorá by mohla pomôcť odstaviť Smer a jeho oligarchov od vládnutia,“ pripomína Kiska.

Za „úplne prvých, zakladajúcich členov“ pokladá Vladimíru Marcinkovú, Michala Luciaka a Romana Krpelana, neskôr sa pridal Tomáš Lehotský. „Cieľom bolo vytvoriť stranu odborných a slušných ľudí, ktorí by mali pomôcť zmeniť Slovensko,“ dodáva Kiska.

Ale s pripomienkou, že zo zakladateľov v strane už nikto nie je. „Pri mojom odchode som podporil za predsedníčku našej strany Veroniku Remišovú. V danom čase som to pokladal za najsprávnejšie rozhodnutie. Kandidovať zvažoval aj Juraj Šeliga, ktorého pokladám za veľmi talentovaného a nádejného slovenského politika, ale aj na moje odhováranie od svojej ambície upustil. Miroslava Kollára som nepokladal za vhodného predsedu a Mária Kolíková v tom čase ambíciu kandidovať nemala,“ spomína na udalosti spred roka.

Na jar tohto roku, teda v čase vládnej krízy, odporučil predsedníctvu strany, aby zvolalo mimoriadny snem. „Dôležité bolo, aby si strana vo svojom vnútri vydiskutovala problémy a navonok pôsobila jednotne a bola stabilným partnerom koalície. Žiaľ, to sa neudialo,“ vysvetľuje Kiska.

Mária Kolíková / Richard Sulík / Čítajte viac Kolíková u Sulíka. Čo bude s koalíciou?

Podľa neho sa „predsedkyňa strany asi začala domnievať, že niektorí členovia by po jej prípadnom opätovnom nezvolení za predsedníčku vyvinuli tlak, aby odstúpila aj z postu ministerky“. „Využila preto svoje právomoci, zmenila predsedníctvo a snem sa neuskutočnil,“ konštatuje exprezident.

„Nebudem komentovať nasledovné kroky ani vyhlásenia. Jediné, čo môžem vyjadriť je smútok a sklamanie. Stranu Za ľudí som pokladal ‚za svoje dieťa‘ a ako rodič, ktorému dospejú deti a nechá ich plávať prúdom života, som dúfal, že strana odolá všetkým náporom, ktoré politika prináša. Že hierarchia hodnôt – najdôležitejšie je Slovensko a jeho občania, potom záujem strany a až na záver záujmy jej jednotlivcov ostanú vryté spolu s odbornosťou a čestnosťou v DNA strany,“ píše Kiska.

Hovorí, že rozumie rozhodnutiu Márie Kolíkovej, ako aj poslancov Národnej rady. „Iný scenár po tom všetkom, čo sa udialo, sa už asi ani nedal očakávať. Verím, že v klube SaS budú mať podmienky preto, aby uplatnili všetci svoj talent, schopnosti a skúsenosti,“ konštatuje exprezident.

Strane Za ľudí zaželal úspešný reštart. A voličom, ktorí dali hras strane Za ľudí kvôli jeho osobe, odkazuje, že mu je „nesmierne ľúto“.

Mária Kolíková Čítajte aj Politologička: Po odchode Kolíkovej frakcie možno hovoriť o konci strany Za ľudí

© Autorské práva vyhradené

231 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Za ľudí