Hrušovský v Ide o pravdu: Zotrvanie Kolíkovej vo vláde je len Sulíkovo želanie, rozhodne Matovič

„Poslanecký klub strany Za ľudí zanikol. Tváriť sa, že existuje, je v rozpore so zákonom,“ povedal v relácii Ide o Pravdu bývalý šéf parlamentu Pavol Hrušovský.

09.09.2021 00:00
debata (23)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Pavla Hrušovského v relácii Ide o pravdu.

Video

Odchod šiestich poslancov z klubu strany Za ľudí ku kolegom v SaS zmenil pomery v koalícií. „Predsedovia strán by mali otvoriť koaličnú zmluvu, a dohodnúť nové podmienky fungovania,“ odporučil lídrom vládnej väčšiny v relácii Ide o pravdu bývalý predseda parlamentu a ex predseda KDH Pavol Hrušovský.

Neskrýval pochopenie pre postoj Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý považuje koaličnú zmluvu za platnú, a odmieta meniť jej obsah.

„Začať odznova je riskantné, a chápem, že koalícií hrozí fiasko,“ dodal Hrušovský. Nesúhlasí s Kollárom v tom, že poslanecký klub strany Za ľudí, hoci má len štyroch poslancov, existuje ďalej. „Je to v rozpore so zákonom, ktorý hovorí jasne o podmienke ôsmich poslancov pre vznik poslaneckého klubu,“ vysvetlil bývalý predseda NR SR.

V relácií komentoval návrh riešenia situácie, ktorý zverejnil predseda SaS Richard Sulík. Zotrvanie Márie Kolíkovej na poste ministerky spravodlivosti, napriek jej odchodu zo strany Za ľudí, označil za jedinú podmienku liberálov pre pokračovanie koalície.

Sulík oznámil, že s tým súhlasí premiér Ediard Heger (OĽaNO), ako aj ostatní lídri koalície. Nemenoval však Igora Matoviča (OĽaNO). „Toto riešenie je zatiaľ len Sulíkovým želaním, ale rozhodovať bude Matovič ako šéf najsilnejšej strany koalície,“ upozornil Hrušovský. „Je nevyspytateľný, ale karty má v rukách on,“ pripomenul.

V relácii nechýba ani téma nadchádzajúcej návštevy pápeža Františka na Slovensku. Aké posolstvo prinesie hlava katolíckej cirkvi? Mali by politici pred návštevou zložiť politické zbrane? Kto sa najviac pričinil o to, že pápež príde na Slovensko?

Pozrite si reláciu Ide o pravdu s Pavlom Hrušovským, bývalým predsedom parlamentu a KDH.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Hrušovský #Ide o pravdu