Šesť týždňov po tretej dávke v Izraeli klesol počet nákaz

V Izraeli sa spomalil rast počtu nakazených koronavírusom jeden a pol mesiaca po začiatku masívneho očkovania treťou dávkou vakcíny.

09.09.2021 06:15 , aktualizované: 21:21
Bulgaria Lowest Vaccination Rate Foto: ,
Jordanka Mineková, šéfka vakcinačných sestier z nemocnice v bulharskom Velikom Tarnove, drží v rukách očkovaciu látku Comirnaty (Pfizer/BioNTech). Bulhari pri očkovaní váhajú, sú na spodku rebríčka zaočkovanosti v EÚ, napriek rýchlemu nárastu infekcií pre variant delta.
debata (103)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:21 Európska únia vyradila v súvislosti s pandémiou zo zoznamu bezpečných krajín Japonsko, Albánsko, Srbsko, Arménsko, Azerbajdžan a Brunej. Oznámila to vo štvrtok Európska rada.

Znamená to, že ľudia prichádzajúcich z týchto štátov budú musieť rátať s prísnejšími opatreniami vrátane karantény alebo testov na prítomnosť koronavírusu. Priemerný denný prírastok nakazených covidom v šiestich krajinách, ktoré EÚ vyňala z príslušného zoznamu, v týždni od 1. do 8. septembra prudko vzrástol, vyplýva z údajov Our World in Data.

Na zoznam bezpečných cestovateľských destinácií bol, naopak, pridaný Uruguaj. Aktuálne sa na ňom nachádza 12 krajín a teritórií vrátane Austrálie, Kanady a Saudskej Arábie, Hongkongu a Macaa.

Do členských štátov EÚ môže naďalej pricestovať väčšina plne zaočkovaných cudzincov z krajín mimo Únie, avšak karanténne podmienky v jednotlivých krajinách sa líšia. Nemecko napríklad Albánsko, Azerbajdžan, Japonsko a Srbsko v nedeľu zaradilo na zoznam „vysoko rizikových oblastí“, takže osoby prichádzajúce z týchto krajín čelia pri vstupe do krajiny prísnejším reštrikciám. (reuters, tasr, ourworldindata.org)

18:55 Americký prezident Joe Biden podpíše výkonné nariadenie vyžadujúce povinné očkovanie proti covidu v prípade zamestnancov federálnej vlády Spojených štátov, ako aj od spoločností, ktoré pre ňu pracujú. Pre agentúru AP to vo štvrtok uviedol nemenovaný zdroj oboznámený s problematikou.

Správa prichádza len niekoľko hodín pred plánovaným prejavom šéfa Bieleho domu, v rámci ktorého predstaví šesťbodový plán na boj proti najnovšej vlne šírenia koronavírusu a na zvýšenie stagnujúcej miery zaočkovanosti v krajine.

Ako píše AP, bezprostredne nebolo jasné, či spomínané výkonné nariadenie o povinnom očkovaní federálnych zamestnancov bude obsahovať aj výnimky z náboženských alebo zdravotných dôvodov. Najmenej jednu dávku proticovidovej vakcíny dostalo už 208 miliónov obyvateľov USA, pričom 177 miliónov z nich je plne zaočkovaných. V ostatných týždňoch však pribúda každý deň približne 140 000 nových prípadov nákazy a 1000 súvisiacich úmrtí, vyplýva z údajov Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

18:15 Talianska polícia prehľadala vo štvrtok domovy a počítače ôsmych ľudí, ktorých podozrieva z toho, že plánovali násilné akcie na protestoch proti covidpasom, ktoré sa majú konať tento víkend. Informovala o tom agentúra AFP. Všetci podozriví boli na sociálnej sieti Telegram členmi četovej skupiny, ktorá sa nazývala „Bojovníci“. V skupine spoločne diskutovali o tom, že na protestoch proti covidovým pasom použijú zbrane a výbušniny, píše sa vo vyhlásení talianskej polície. Razie policajti vykonali vo viacerých mestách, napríklad v Ríme, Miláne, Benátkach či v Bergame.

V Taliansku je v súčasnosti plne zaočkovaných viac ako 39 miliónov ľudí, teda takmer 73 percent obyvateľov starších ako 12 rokov, uvádza AFP.

17:07 Európska lieková agentúra (EMA) by mohla do konca tohto kalendárneho roka rozhodnúť o schválení ďalších štyroch vakcín proti koronavírusu, vrátane tých, ktoré boli vyrobené v Číne a Rusku. Šéf jej stratégie pre biologické riziká a vakcíny Marco Cavaleri uviedol, že regulačný orgán v súčasnosti posudzuje výsledky očkovacích látok od spoločností CureVac a Novavax. Ako dodal, predstavitelia agentúry plánujú „v najbližších týždňoch“ diskutovať o vakcínach s obomi farmaceutickými firmami.

Začiatkom tohto roka spoločnosť CureVac oznámila, že jej vakcína je účinná na 50 %, zatiaľ čo spoločnosť Novavax uviedla, že jej produkt bol účinný asi na 90 %. Firma Novavax sa prioritne usiluje o schválenie v rozvojových krajinách a nezameriava sa na trhy Európskej únie alebo USA. Rokovania s čínskymi a ruskými výrobcami boli podľa Cavaleriho „konštruktívne“, sú však potrebné ďalšie dáta.

16:05 Úrady na Srí Lanke vyzvali vo štvrtok ženy, aby odložili tehotenstvo, pretože za posledné štyri mesiace zomrelo po nákaze koronavírusom vyše 40 budúcich mamičiek. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. Ostrovný štát, ktorý zaznamenal prvé úmrtie tehotnej ženy na koronavírus v máji, zápasí s nárastom v prípadoch nákazy, čo súvisí s uvoľnením cestovných obmedzení počas osláv miestneho nového roka v polovici apríla.

Koronavírusom sa na Srí Lanke infikovalo už približne 5500 tehotných žien. Okolo 70 percent z nich bolo úplne zaočkovaných, uvádzajú predstavitelia. Odborníci vyzvali tehotné ženy, aby sa dali zaočkovať, pretože podľa predstaviteľov srílanského zdravotníctva sa zdá, že delta variant koronavírusu zvyšuje riziko vážneho priebehu nákazy.

15:14 Bývalá francúzska ministerka zdravotníctva Agnes Buzynová je na piatok predvolaná pred Súdny dvor republiky (CJR). Očakáva sa, že CJR oznámi, či voči Buzynovej vznesie obvinenie za ohrozenie života inej osoby, ktorého sa podľa sťažovateľov dopustila na začiatku pandémie, keď pôsobila vo funkcii šéfky rezortu zdravotníctva. Buzynová bola ministerkou zdravotníctva od mája roku 2017 do februára roku 2020. Demisiu podala len pár týždňov po tom, ako boli vo Francúzsku potvrdené prvé prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

Predpokladá sa, že vypočúvanie Buzynovej pred CJR bude venované najmä jej konaniu v prvých fázach pandémie. Aktivity rezortu zdravotníctva pod jej vedením boli v danom čase terčom ostrej kritiky. Vyšetrovanie v tejto kauze sa začalo v júli roku 2020. Prokurátor CJR informoval, že na súd prišlo asi 14 000 podaní – od radových občanov, lekárov, rôznych združení a dokonca aj väzňov. Ich sťažnosti sa týkajú spôsobu, akým francúzska vláda – podľa nich neadekvátne – reagovala na epidemickú krízu.

13:07 Japonsko oznámilo, že predlžuje núdzový stav v Tokiu a 18 ďalších oblastiach až do konca septembra, pretože systém zdravotnej starostlivosti je stále vážne preťažený, aj keď nové prípady nákazy koronavírusom pribúdajú mierne pomalšie. Informácie priniesla tlačová agentúra AP. Premiér Jošihide Suga povedal, že počet vážnych prípadov je stále vysoký a stále zapĺňajú mnoho nemocníc.

Predĺženie pokrýva obdobie, keď je japonská vláda v prechodnom štádiu. Suga totiž oznámil, že sa 29. septembra nebude uchádzať o post predsedu svojej strany a jeho nástupca v straníckych voľbách sa pravdepodobne potom stane aj novým premiérom. Sugova vláda čelí ostrej kritike za to, ako rieši pandémiu koronavírusu. Podľa kritikov prichádzali vládne opatrenia príliš neskoro a boli príliš slabé, aby účinkovali a aby mohli počas pandémie zaistiť bezpečné letné olympijské hry, proti ktorým sa navyše stavala japonská verejnosť.

11:30 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom stápa aj na Ukrajine. Za uplynulých 24 hodín sa zvýšil o 3663 na celkových 2.306.939, vyplýva zo štvrtkových údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Ochoreniu COVID-19, ktoré uvedený koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, podľahlo za tento čas ďalších 61 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie stúpol v krajine na 54.175. Z ochorenia sa uzdravilo ďalších 1546 ľudí; od začiatku pandémie už 2.217.563 ľudí.

Ako informoval spravodajský portál 112 Ukrajina, ministerstvo zdravotníctva predložilo kabinetu ministrov návrh na zaradenie krajiny do „žltej“ karanténnej zóny. Karanténne opatrenia by tak bolo možné posilniť vo všetkých oblastiach Ukrajiny už od 13. septembra. Podľa portálu 112 Ukrajina hlavný hygienik Ukrajiny Ihor Kuzin oznámil, že krajina bude v „červenej“ karanténnej zóne najskôr v novembri a lockdownu sa nedá vyhnúť.

10:57 Európska lieková agentúra (EMA) zatiaľ nepovolila očkovanie vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Pfizer pre deti mladšie ako 12 rokov. Pre TASR to potvrdil Miroslav Lednár zo spoločnosti Pfizer. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) pritom v stredu avizoval, že od štvrtka bude možné prihlásiť na takéto očkovanie aj deti od piatich do 11 rokov.

Lednár vysvetlil, že pre zástupcu držiteľa registrácie na Slovensku je určujúcim dokumentom text schválený zo strany EMA, konkrétne ide o súhrn charakteristických vlastností lieku (SPC).

10:05 Za stredu odhalili PCR testy na Slovensku ďalších 478 nakazených. Celkovo ich laboratóriá ukončili 34 226. Počet hospitalizovaných sa zvýšil o 12 na 181 pacientov.

test, covid, testovanie Ružinov Čítajte viac Pribudlo 478 prípadov nákazy koronavírusom a tri úmrtia

9:45 Čilské zdravotnícke úrady oznámili, že deti vo veku šesť až 11 rokov začnú od pondelka budúceho týždňa očkovať vakcínou CoronaVac proti koronavírusu od čínskej spoločnosti Sinovac, keďže táto vakcína bola schválená pre spomínanú vekovú skupinu. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Čilské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v pondelok 13. septembra sa obnoví aj očkovanie tínedžerov vo veku 14 až 17 rokov.

Očkovanie sa začne u detí s komorbiditami (s viacerými chorobami súčasne) vo veku desať a 11 rokov, spresnilo ministerstvo v oznámení, kde podrobne uviedlo celý harmonogram vakcinácie.

„Na budúci týždeň sa vrátime k vekovej skupine, ktorá musela čakať. Od pondelka 13. septembra do štvrtka 16. septembra budú zaočkovaní všetci dospievajúci vo veku 14 až 17 rokov, a to v konkrétne dni určené kalendárom vypracovaným ministerstvom zdravotníctva,“ povedala štátna tajomníčka ministerstva Paula Dazová.

Čilský Úrad pre verejné zdravie začiatkom tohto týždňa schválil vakcínu CoronaVac na núdzové použitie pre deti vo veku šesť a viac rokov. Dodal, že očkovanie má obzvlášť veľké výhody u tejto „pohyblivej“ skupiny v školskom veku.

„Údaje ukazujú, že počet nakazených detí stúpa, pretože nie sú zaočkované. Pokračujeme v ochrane obyvateľstva, preto sme schválili CoronaVac pre šesť- a viacročné deti,“ povedal riaditeľ Úradu pre verejné zdravie Heriberto García, keď oznamoval toto schválenie.

Minister zdravotníctva Enrique Paris v stredu nazval očkovanciu kampaň v Čile za „jeden z najúspešnejších vakcinačných programov, oceňovaný celosvetovo a najlepší v Latinskej Amerike,“ dodal s tým, že iba Island má lepšiu mieru zaočkovanosti na počet obyvateľov.

Čile je jednou z krajín, ktoré sú v očkovaní svojich občanov najďalej – úplne zaočkovaných je už takmer 87 percent populácie, ako ukazujú údaje vlády.

Vakcína proti koronavírusu od spoločnosti Sinovac je zďaleka najviac používanou v čilskej kampani.

V pondelok sa Kuba stala prvou krajinou v Latinskej Amerike, ktorá začala očkovať deti vo veku dva až 11 rokov, pričom používa vakcínu domácej výroby Soberana 2.

Kuba má rozsiahle skúsenosti vo vývoji očkovacích látok, ale výsledky výskumu kubánskych vakcín ešte neboli nezávisle overené.

9:01 Austrálsky štát Viktória zaznamenal najvyšší počet nových prípadov nákazy koronavírusom od augusta minulého roka. Susedný štát Nový Južný Wales medzitým predstavil plán postupného rušenia protipandemických opatrení, ktorý sa bude odvíjať od miery zaočkovanosti v štáte. Lockdown tam zrejme ukončia v polovici októbra. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Vo Viktórii zaznamenali za uplynulých 24 hodín 324 prípadov lokálneho prenosu koronavírusu. Počet prípadov tak prekonal hodnotu 300 prvýkrát od 14. augusta 2020, keď ich v štáte zaznamenali 301.

Počet prípadov výrazne vzrástol aj oproti predchádzajúcemu dňu, keď zaznamenali 221 prípadov, a to aj napriek lockdownu, ktorý v štáte platí už viac ako mesiac.

Austrália v súčasnosti bojuje s vysokým nárastom nových prípadov nákazy koronavírusom. Najviac ich v krajine vo štvrtok zaznamenali v Novom Južnom Walese (NSW), kde hlásili viac ako 1400 prípadov.

Napriek tomu vo štvrtok vláda tohto austrálskeho štátu zverejnila plán postupného rušenia protipademických opatrení. Podľa plánu, ktorý nazvali „mapa k slobode“, by sa mali reštaurácie, bary a služby otvoriť po tom, ako krajina dosiahne začokovanosť proti covidu na úrovni 70 percent. Očakáva sa, že tento cieľ dosiahnu v polovici októbra. V tomto období by sa zároveň mali otvoriť aj školy.

„Pri znovuotváraní očakávate nárast prípadov. Avšak ak sa toto deje v zaočkovanej populácii, nezaťaží to náš zdravotnícky systém,“ uviedla premiérka NSW Gladys Berejiklianová.

K ďalšiemu uvoľňovaniu opatrení by malo opäť dôjsť po tom, ako v štáte dosiahnu zaočkovanosť na úrovni 80 percent. Berejiklianová naznačila, že by sa vtedy otvorili aj austrálske hranice. Stalo by sa tak prvýkrát od vlaňajšieho marca, keď sa krajina uzavrela, uvádza AFP.

6:57 Prinajmenšom desať ľudí prišlo o život pri požiari, ktorý vypukol v nemocnici pre covidových pacientov v meste Tetovo v Severnom Macedónsku. Oznámil to v stredu neskoro večer severomacedónsky minister zdravotníctva Venko Filipče, ktorého citovali agentúry Reuters a AFP.

„V Tetove sa stala strašná nehoda. Zatiaľ bolo potvrdených desať obetí požiaru, avšak tento počet ešte môže porásť. Je to veľmi smutný deň,“ napísal Filipče na svojom účte na Twitteri. Pozostalým po obetiach zároveň vyjadril úprimnú sústrasť. V ďalšom príspevku minister uviedol, že lekári sa momentálne snažia zachrániť „životy viacerých zranených“.

Miestne médiá medzičasom zverejnili zábery obrovského požiaru, ktorý vypukol v nemocnici na západe Tetova približne o 21.00 h. AFP približuje, že hasičom sa plamene podarilo uhasiť po zhruba 45 minútach. Príčina požiaru bezprostredne známa nebola.

Kliniku v Tetove postavili len vlani za účelom liečby pacientov s ochorením COVID-19, pripomína AFP.

V Severnom Macedónsku narastá už od polovice augusta počet nových prípadov koroanvírusu. Tamojšiu vládu to donútilo sprísniť epidemiologické opatrenia, v súvislosti ktorými sa teraz napríklad občania pri vstupe do kaviarní či reštaurácií preukazujú tzv. covidpasmi, uvádza Reuters.

V tejto dvojmiliónovej krajine pribudlo za ostatných 24 hodín 701 nových prípadov nákazy koronavírusom a 24 súvisiacich úmrtí. Jeden z najvyšších výskytov nákazy v krajine pritom aktuálne zaznamenáva práve mesto Tetovo obývané prevažne etnickými Albáncami.

6:15 Počet nových prípadov ochorenia COVID-19 v Izraeli klesol zhruba šesť týždňov po tom, ako v krajine začali podávať tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie izraelského ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra DPA.

V krajine evidujú aktuálne 6 780 novoinfi­kovaných, hoci od konca augusta počet nových prípadov za deň viackrát prekročil úroveň 11 000, čo boli rekordné prírastky.

Ako uvádza DPA, Izrael sa v júli stal prvou krajinou na svete, ktorá začala aplikovať tretiu dávku vakcíny proti covidu. Zaočkovali ňou už takmer 29 percent z 9,4-miliónovej populácie.

Podľa odborníkov je očkovanie vakcínou od spoločnosti Pfizer/BioNTech naďalej účinné a poskytuje ochranu pred vážnym priebehom ochorenia a úmrtím, píše DPA.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus