Pokus opozície o odvolanie Mikulca nevyšiel, parlament nebol uznášaniaschopný

Opozícia sa dnes opäť pokúsila odvolať Romana Mikulca (OĽaNO) z funkcie ministra vnútra. Prítomných bolo 53 poslancov a teda nebola Národná rada (NR) SR uznášaniaschopná.

09.09.2021 08:22 , aktualizované: 15:52
Roman Mikulec Foto:
Roman Mikulec
debata (165)

Schôdzu inicioval opozičný Smer a nezaradení poslanci parlamentu. Plénum nebolo k tomuto bodu dvakrát uznášaniaschopné 30. a 31. augusta. Schôdzu o odvolaní Mikulca žiadal Smer aj v júli. Zákonodarný zbor však ani vtedy nebol uznášaniaschopný a aj táto schôdza sa tak odložila na september.

Koaličné strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí využili koncom augusta parlamentnú obštrukciu. Prezentovala sa len štvrtá koaličná strana Sme rodina, ktorá chcela o odvolaní Mikulca rokovať, keďže k ministrovi vnútra má dlhodobo výhrady.

Roman Mikulec Čítajte viac Vláda nesúhlasí s návrhom na vyslovenie nedôvery Mikulcovi

„Nemôžeme čakať do septembra, kým sa uráči vládnej koalícii rokovať o Mikulcovi,“ tvrdí predseda Smeru-SD Robert Fico. Podľa neho je minister Mikulec podozrivý z korupcie, zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a „je otcom myšlienky“ prerušiť zásah policajnej inšpekcie proti trom zločinom. „Je to on, kto kontroluje a riadi tú skupinu policajtov, o ktorých hovorí správa SIS, že sa manipulujú trestné konania,“ vyjadril sa šéf Smeru-SD na adresu Mikulca.

Minister vnútra 30. augusta vyhlásil, že sa nebojí návrhu na svoje odvolanie z funkcie, lebo si už zvykol, že agendou predsedu Smeru Roberta Fica je odvolávanie len na základe nepodložených faktov a konšpirácií.

nr sr Čítajte viac K odvolávaniu Mikulca sa poslanci nedostali ani na štvrtý pokus

Smer: Vládna koalícia blokuje schôdzu o Mikulcovi, pretože sa bojí

Vládna koalícia opätovne blokuje rokovanie o odvolaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), pretože má strach. Myslí si to šéf Smeru Robert Fico. Dodal, že každý deň vychádzajú na povrch nové skutočnosti o Mikulcovi. Na štvrtkovej tlačovej konferencii kritizoval predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) za to, že postupuje v rozpore s Ústavou SR. Fico hovorí, že opoziční poslanci majú právo na konanie schôdze.

Fico zopakoval, že na čele rezortu vnútra je človek, ktorý klame. Avizoval ďalšie podávanie návrhov na iniciovanie mimoriadnych schôdzí, napríklad o zdražovaní chleba či konsolidácii verejných financií. Dodal, že chcú pracovať aj na uskutočnení referenda, do parlamentu predložili návrh novely Ústavy SR, ktorá reaguje na nález Ústavného súdu SR vo veci „zmareného“ referenda o predčasných voľbách. „Ak nebude návrh schválený v prvom čítaní, predkladáme prezidentke SR referendové otázky a ideme do petičnej akcie. Budete vidieť, že tých 350-tisíc podpisov sa vyzbiera ešte rýchlejšie, ako to bolo v prvom prípade,“ informoval Fico.

Mimoriadnu schôdzu o odvolávaní Mikulca presunuli pre neuznášaniaschop­nosť poslancov. Rokovanie sa pokúsia otvoriť v piatok o 9.00 h. Okrem poslancov Smeru sa pod návrh podpísali nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu a aj Martin Čepček, ktorý nedávno odišiel z klubu OĽANO.

165 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolávanie #Roman Mikulec